söndag 24 november 2019

En smakebit på søndag - Kungens rosor


Denna vecka utgår smakebiten från Mari på Flukten fra virkeligheten. Dela med dig en snutt av det du läser just nu. Inga spoilers!

Det gick de vildaste rykten om självmordet. Hustrun hade varit otrogen, han hade dödat drängen som hon haft sitt ihop med, sade man. Hur det var visste ingen. 
Prosten begravde självspillingen på den gamla kyrkogården. Den döde hade en lapp i sin västficka, där det stod "begrav mig här där jag ligger".
Det kunde nu inte prosten tillåta, det grävdes en grav på gamla kyrkogården, det låg flera självmördare där. Det var så passande under de skuggiga hundraåriga träden, tänkte man kanske.
Den lilla ödekyrkan, som låg där sen hedenhös, utstrålade trolldom och mystik och främmande gudar som nog förlät självmord. Den kristna guden förlät inte självmord, trots att han dött frivilligt. Prosten höll ett så vackert och mänskligt tal över den döde.
- Han talar vackrare för en självspilling än för den som dött i sin säng i tro på Gud, sade en av tvättgummorna. Det var hela socknens mening också, och man var missnöjd med prosten. Han var lite för underlig. En självmördare borde inte ha något tal alls.


Kungens rosor är tredje och sista delen i Moa Martinsons romansvit om Mia.

19 kommentarer:

 1. Det kommer lite som en överraskning för mig att jag verkligen gillar tonen i smakebiten :) Jag är lite osäker på om jag har läst Moa Martinsson, det skulle vara under tvång i skolan i så fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moa skriver väldigt rättframt och påfallande talspråkligt - åtminstone för den tiden. Hon är väldigt lätt-/snabbläst och böckerna är bra.

   Radera
 2. Tack för smakbiten! Känner igen titeln, men har inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man hör ju mest om första delen, Mor gifter sig.

   Radera
 3. Tack för smakebiten det är inget jag läst

  SvaraRadera
 4. Det där har jag väldigt svårt att förstå, att man begravde de som tog självmord utanför kyrkogården. Smakbiten hade fin ton i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är hemskt! Med tanke på hur viktigt det var att komma i vigd jord på den tiden. Hela skammen över suicid, fasansfullt!

   Radera
 5. Tack för smakbiten! Den läste jag för många år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde jag också ha gjort, men jag är glad att jag nu äntligen kommit till skott.

   Radera
 6. En författare jag borde läsa, helt klart! Tack för smakbit, kanske får jag arslet ur vagnen nu då..."ler"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mor gifter sig etc är väldigt lättlästa och bra.

   Radera
 7. Mor gifter sig har jag läst, men jag är osäker på om jag läst Kyrkbröllop. Kungens rosor är del tre i serien och den tror jag inte att jag läst. däremot har jag läst del fyra Jag möter en diktare. tack för smakebit och påminnelse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, jag trodde bara att det var tre böcker i serien. Då har jag lärt mig något nytt!

   Radera
 8. Jag har läst Moa Martinson, men inte den här boken.

  SvaraRadera
 9. De flesta har väl läst Kvinnor och äppelträd och/eller Mor gifter sig, om de läst något av Moa. Har man läst den senare, så kan man gott fortsätta med följande delar :)

  SvaraRadera
 10. Har läst annat av Moa Martinsson och har några av hennes böcker olästa i bokhyllan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Mor gifter sig har jag läst. Jag har inte tänkt på att det fanns fler delar att läsa.

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...