tisdag 26 november 2019

Tisdagstrio - Frestelser


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat Frestelser.

Idag blir det högt och lågt, fri tolkning och en del intressekonflikter. Texterna är lååånga, men man kan ju scrolla förbi dem om man inte ids läsa.


När jag gjorde AT och stod och väntade på en handledare i ett av sjukhusets väntrum, började jag bläddra i ett magasin. Där fanns en artikel om resor till kloster. Bland annat, berättades, kunde man åka till Birgittasystrarna i Neapel och bli inhyst i en eremitcell, enkel men moderniserad, med en egen liten muromgärdad trädgård till. Italiensk husmanskost skulle man kunna äta tillsammans med systrarna. Då hade jag inte haft en enda dag helt för mig själv på tio år. Jag, som är en särdeles enstörig person med stort behov av ensamhet för att kunna återhämta mig (ja, så blev jag ju sedermera utbränd också) blev helt lyrisk och flängde så snart jag kunde till AT-centrum där jag satte mig att googla.

Plötsligt kom det in en halvtetig ST i psykiatri.
- Och här sitter du och googlar på resor sa han.
- Eh... hur visste du det? Datorn var vänd ifrån honom och inga fönster kunde spegla skärmen.
- Det syns på dig.

Eftersom jag var så fullkomligt begeistrad började jag berätta för honom. Tänk! Vad underbart! Det vill jag göra!

- Nej nej, partyresa till Ibiza! sa han
- Är du galen?! Jag kan inte tänka mig något jag vill mindre.
- Man ska alltid göra tvärt om mot vad man vill. Tänk om alla gjorde tvärt om. Om de maniska satt hemma och ugglade och de deprimerade gick ut och festade loss. Då skulle vi inte behöva någon psykiatri. 

Så gick han. Efter en stund öppnades dörren igen och han stack in huvudet
- Partyresa till Ibiza!!!

En tid efteråt fann jag denna bok.
I Sverige är traditionen att besöka kloster inte så vanlig, få vet att allmänheten ofta har tillträde till de stillsamma och vackra klostermiljöerna oavsett trosuppfattning. Det här är en guidebok om nordiska och sydeuropeiska kloster som tar emot gäster för kortare besök eller vistelser med övernattning.
Kloster - vistelser i stilla rum ger en inblick i det dagliga klosterlivet, skildrar historien bakom varje kloster och berättar om de sedvänjor man tillämpar. Vissa av dem är bara öppna för kvinnor, andra bara för män och en del har önskemål om tystnad. Variationen är stor: På Österlen finns ett modernt kloster i betong och ett annat i ett före detta hönshus. Söder om Rom finns ett kloster med egen strand och i medeltidsstaden Assisi finns ett av Birgittasystrarnas många gästhem med stor trädgård och takterrass.
Vitt skilda miljöer men med en sak gemensamt: Alla erbjuder besökaren möjlighet till en avkopplande vistelse i stilla, vilsamma rum.

Jag har fortfarande inte kommit iväg till Birgittasystrarna i Neapel, men få saker frestar mer. Tänk att få sitta där i den lilla muromgärdade trädgården, i total stillhet, och läsa, skriva, tänka och meditera!Jag fick aldrig vara prinsessa när jag var liten. Dels fanns det inte prinsessiga barnkläder med glitter och paljetter på 60-70-talet, dels hade mina föräldrar inte alls något sinne för det där med utklädningskläder och förstod inte sin lilla flickas längtan efter dylika. Askungens klänning i den här boken, och de där skimrande, högklackade glasskorna, var bland det vackraste jag visste i lågstadiet.

Nu är jag 56 år och har fortfarande inte en enda gång i mitt liv burit en balklänning, inte heller har jag stått brud i vitt. Och någonstans, djupt inne i mig, lever den där lilla flickan kvar och längtar, längtar, längtar efter att få klä sig i skimrande, glittrande, böljande balklänning och för en gångs skull få känna sig vacker.Kanske är det vad jag allra helst skulle vilja göra i livet, det jag längtar efter mest. Att bo på en gård i skogen med stor trädgård och massor av djur: ett par fjällnära kor (lantrasen heter faktiskt så), svärdsjöfår, några jämtgetter, linderödsgrisar, svensk blå anka, ölandsgäss, gotlandskaniner och mina älskade hedemorahöns - för att nämna lantraserna - därtill broncekalkoner, ett påfågelpar, angorakaniner, katter och en hund. Jag ska ha odlingsbäddar, potatisland och trädgård med mycket buskar och träd, stora perennrabatter, slingrande gångar, bersåer, pergolor och spaljéer, massor av sittplatser och en hemlig trädgård. Det ska rinna en bäck invid tomten som jag kan dämma upp till en liten damm för ankor och gäss. Och där ska jag gå hela dagarna och sköta djur, odlingar och trädgård, gå i skogen, basta, sitta ute i bersån och kontemplera eller inne i min öronlappsfåtölj och läsa. Kruxet är bara att hitta någon som betalar mig 20 papp i månaden för att göra detta ;)


28 kommentarer:

 1. spännande intressant tolkning, Klosterboken lånade jag på biblioteket

  SvaraRadera
  Svar
  1. (vår hip-hop-dotter i trasiga jeans fick klä upp sig till student, frisör och allt, klasskompisarna kände inte igen henne! Vårt lästa barnbarn älskade Askungen ❤️

   Radera
  2. (gifte mig i mammaklänning i rådhuset)

   Radera
  3. Ingen kronbrud du heller, alltså :) Ja, nu för tiden är studenten stort (igen) och många 9:or får gå på bal. Det var inte så när jag växte upp. Jag hamnade lite mitt emellan.

   Radera
 2. Vilken bra tolkning av temat! Jätteintressant att läsa om dina frestelser :)

  SvaraRadera
 3. Kul och annorlunda tolkning på temat. Klosterboken blir jag nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är fin. Försök att låna den du!

   Radera
 4. Svar
  1. Då var det jag som misslyckades med att lägga in det. Jag gör ett nytt försök.

   Radera
 5. Det där med Askungen och balklänning kan jag relatera till. Oftast så bryr jag mig inte, men det hade varit kul att någon gång få vara fin :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får ha en bokbloggarträff i full gala, så kan vi klä upp oss till prinsessor du och jag ;)

   Radera
 6. Hmm, utbrändhet(utmattning) är inget kul, Känner igen mig i att vilja ha den där lugna tillståndet du beskiver när du skriver om Kloster. En intressant bok kanske???
  Undrar hur ST läkaren är nu, han verkarde ju verkligen inte lyssna in dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skojade bara :) Ja, det är en fin bok. Nästan så att man kan insupa lite av den där stillheten och atmosfären bara genom att läsa och titta på bilderna.

   Radera
 7. Jag hade inte en aning om att du är läkare. Ett mycket intressant blogginlägg. Jag läste faktiskt hela :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har ju inte så mycket med böcker att göra, men det kommer nog fram lite indirekt ibland. Kul om du tyckte det var intressant :)

   Radera
 8. Fina frestelser du har i din trio. Prinsessa var det finaste som fanns när jag var liten.
  Men det var då en otäckt korkad psykiater. Visste han inte att vi människor är olika?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skämtade bara :) Jag har skrattat mycket åt det i efterhand, hur han stack in huvudet igen: Partyresa till Ibiza!

   Radera
 9. har många gånger tänkt att jag skulle vilja tillbringa en tid i kloster. och den där gården vore inte fel heller. men så mycken läsning kunde ju knappast bli tid till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, på kvällen, när man har mjölkat korna och nattat de andra djuren, plockat in trädgårdsredskapen och slagit sig ner i sin fåtölj. Och så kan man lyssna på böcker när man går och pular och mockar :)

   Radera
 10. Vilken fantastisk tolkning av temat, och så roligt att få den inblicken i vem du är! Jag har också närt drömmen om att besöka ett kloster under en tid, men inte tagit steget. Däremot ska jag till ett yogaretreat nu i december och blir borta i tre veckor. Jag längtar verkligen efter ensamheten <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, yogaretreat låter fantastiskt! Visserligen yogar jag inte mer än att jag stundomvis plockar fram mitt graviditetsyogaprogram, men det är väldigt trevligt.

   Radera
 11. Men du måste ju se till att komma på finkalas så att det behövs balklänning! Måste ju gå att ordna, på nåt sätt? Enklare än att gifta sig i vitt i alla fall ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, nej friarna står inte direkt i kö härutanför, omansäjer :)

   Radera
 12. Gillar verkligen din tolkning av temat!

  SvaraRadera
 13. Fin och annorlunda tolkning på temat. :)

  SvaraRadera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...