söndag 31 oktober 2021

En smakebit på søndag - Mitt liv som härskare

 

Smakebiten utgår från Astrid Terese på Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Morgonen då min fader konungen dog låg frosten tjock på marken och solen hängde som en brusten äggula bakom toppen på Kopparmätstockens berg. Jag reciterade min morgonläxa utanför Bergsskuggans sal när jag fick syn på en flock vita hägrar som svepte in på låg höjd bortifrån talgträdsdungen och kretsade över salens cinnoberröda korridorer och svarta takpannor en kort stunde innan de försvann. Efter sig lämnade de sorgsna rop och några fjädrar, och när jag tittade ner såg jag att mina handleder, stenbordet jag satt vid och böckerna som låg på det var täckta av fåglarnas blaskiga, vita avföring.

Så börjar Su Tongs Mitt liv som härskare, som jag läste ut igår. En fantastisk bok, grym och vacker. En av de åtta som utnämnts till Årets världsböcker 2021.


Och här är ett talgträd i höstskrud, om någon undrar hur de ser ut. Torde inte vara härdigt i Sverige, ens i de södra delarna eller på Gotland.


10 kommentarer:

 1. Märkligt nog så tycker jag att jag känner igen smakbiten, men jag vet med bestämdhet att jag inte har läst boken. Vilka underbara löv det är på talgträdet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske har någon haft med den som smakebit tidigare?

   Radera
 2. Den här titeln finns inte på mitt bibliotek, däremot andra titlar av författaren. Är den kanske helt ny? Gillar att läsa asiatiska författare, deras sätt att skriva är så annorlunda. Tack för intressant smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jätteny, men biblioteken är ju dåliga på världslitteratur. Folk vill läsa deckare, svenskt och översatt från engelska. Det är ju knappt man hittar ens tyska och franska författare.

   Radera
 3. "Talgträd" har jag aldrig hört tals om, har du nåt latinskt namn!?
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Och mycket vacker bild.

  SvaraRadera
 5. Vilken otrolig smakbit. Det är en sådan där som får mig att bli lycklig i själen. Dessvärre inte min läshög :).

  SvaraRadera
 6. låter som en mycket intressant bok. den måste jag leta upp. och det det där med världsböcker var också nytt för mig. Su tong finns på bibliotek nära mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker trädbild. Boken kände jag inte till, tack för smakbiten!

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...