onsdag 13 oktober 2021

Veckans kulturfråga - vecka 41

 

Enligt O ställer varje vecka en kulturfråga och denna vecka lyder den som följer

Vilken författare som skriver om Afrika är din favorit?

Jag har läst många böcker som utspelar sig i Afrika som jag har tyckt mycket om. Jag är ju generellt väldigt förtjust i att läsa världslitteratur. Som Linda tyckte jag väldigt mycket om Chinua Achebes Allt går sönder. Jag har också tyckt om allt jag läst av Chimamanda Ngozi Adichie - en del av hennes alster har jag lyssnat på och jag älskar hennes röst! Vidare är jag enig när det gäller J M Coetzee. Jag tyckte väldigt mycket om både Onåd och Pojkår och har fler titlar som väntar i hyllan. 

Nu tänkte jag emellertid lyfta fram en annan afrikansk författare, Mia Couto. Jag har hittills läst Under frangipaniträdet och Sjöjungfruns andra fot och blev helt fascinerad. Ett par titlar till väntar i hyllan.

 

Ena halvan av mig tycker att det känns en smula "vanvördigt" att välja en vit författare när nu Afrika får ta lite plats. Andra halvan tycker att: men vad fan, det är väl inte hudfärgen det kommer an på, det är väl det det hela handlar om. 


Mia Couto kommer från Moçambique och skriver på portugisiska. Han nominerades till Internationella Bookerpriset 2015 med Jerusalem. (Åtminstone tror jag att det var den boken)

 

 


3 kommentarer:

  1. har nog inte läst dessa, tack för tips.

    SvaraRadera
  2. jag är nyfiken på den här författaren. visste inte att det finns så många på svenska.

    SvaraRadera
  3. Har faktiskt inte läst något av Mia Couto, men har haft Sömngångarland i hyllan hur länge som helst.

    SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...