fredag 1 oktober 2021

Helgfrågan - vecka 39

 

Helgfrågan utgår från Mias bokhörna.

Har du testat att läsa e-böcker?
Ja, jag har läst e-böcker via Storytel, en hel del faktiskt. Men jag har aldrig lånat på biblioteket eller köpt. Jag var rätt skeptisk i början, i synnerhet som jag inte har någon platta, utan får läsa på telefonen. Jag trodde att det skulle bli för litet och plottrigt. Men det visade sig fungera utmärkt. Egentligen blir radbredden på en telefon mer lättläst än den i en bok eller på en platta. Ju mindre man behöver röra ögonen, desto lättare och fortare går det. Dessutom kan man ställa in storleken på texten själv och välja färg. Det är ju hemskt med böcker med pytteliten text och små marginaler, men det slipper man helt. Jag har ställt in så att jag har svart bakgrund och vit text, vilket är mer lättläst än tvärt om. En annan fördel är att telefonen är lätt och lätthanterlig: den är lättare att bära med sig, lättare att bläddra i och man behöver inte få kramp i händerna av att hålla boken öppen (en del är ju hopplösa), så även en tjock bok går lätt att läsa i sängen, och åker man bort så kan man släpa med sig hur många böcker man vill utan att det blir tyngre. 

Jag tror att i synnerhet många äldre äldre skulle vara mycket hjälpta av att läsa på det här viset, men jag förstår att det är lätt att spjärna emot om man inte har någon större vana vid datorer och mobiltelefoner. Vi som är yngre eller bara äldre - och inte äldre äldre - kanske skulle hjälpas åt att lobba för det här. Det är ju trist om människor ska tvingas sluta läsa för att händerna inte klarar av att hantera en tung bok eller ögonen har svårt med en liten text.

Senast lästa e-boken var Joburg blues3 kommentarer:

  1. Jag läser e-böcker på min surfplatta. Fungerar jättebra när jag drar ner bakgrundsljuset så mycket det går.

    SvaraRadera
  2. Har ingen mobil, och även om jag hade en skulle jag inte vilja läsa böcker på den. Känns som mer rogivande med en vanlig bok istället för bildskärm... men jag är nog gammalmodig, och teknik kostar dessutom.

    SvaraRadera
  3. Man får ett bättre utbud om man läser e-böcker

    SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...