fredag 22 oktober 2021

Fem en fredag vecka 42: Kultur


Veckans frågor från Elisa:

Var går du helst för att se konst?
Fotografiska är mitt absoluta favoritmuseum. Carl Larssongården tycker jag också mycket om. Fast kanske mer för miljön än för konsten i sig.

Vad såg du senast på bio?
Ja käre värld! Det var Zootropolis med killarna 2016. Senast jag såg en vuxenfilm måste ha varit Sagan om konungens återkomst. 2003 kom den, har jag googlat mig till. Här går i princip bara amerikanska storfilmer och svenskt tjafs. Det är jag sannerligen inte ett dugg intresserad av. Går det något lite smalare så ges den en kväll. Svårt att pricka in. Jag gick mycket på bio innan jag fick barnen och fortfarande bodde i Stockholm. 

Vilken typ av ställe skulle vi kunna hitta dig en fredagkväll?
Hemma i min fåtölj.

Vilken bok kom senast i din ägo?
Det var ett helt gäng böcker: The Promise - David Galgut, The Fortune Men - Nadifa Mohamed och Bewilderment - Richard Powers som kortlistats för årets Bookerpris, An Island av Karen Jennings som långlistades för detsamma och The Tenderness of Wolves av Stef Penney som fick Costapriset 2006.

Vem ser du gärna på scen?
Tja, jag vet inte riktigt. Jag skulle nog inte orka med så mycket mer än en adventskonsert i kyrkan. Kanske se Jul i folkton, om de gav fler konserter. Sven-Bertil Taube skulle jag gärna se igen och så vill jag ju se The Tallest Man on Earth. Jag är så jäkla ljudkänslig så generellt lyssnar jag hellre på musik hemma där jag kan styra volymen själv. 

Jag tycker mycket om balett men jag har ingen koll på dansarna på Operan nu för tiden. På den tiden det begav sig - i e före barnen och flytt till Dalarna - var jag väldigt betuttad i Jan Erik Wikström. När det gäller skådespelare har jag inte direkt någon favorit. 

15 kommentarer:

 1. Var bor du här i Dalarna? Jag bor numera ett stenkast från Carl Larsson-gården! Flyttade till Sundborn i somras och stortrivs, har adopterat både Carl Larssons trädgård och Stora Hyttnäs trädgård som mina egna. Att strosa i alltså. Du verkar också läsa mest på engelska, så duktiga ni är. Jag gör det också, men skulle jag bara läsa på engelska så hann jag inte med alla böcker jag vill läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bor i Gagnef, i Arvslindan. Jag läser mest på svenska, men de här är inte översatta än. Jag var just inne hos dig och kommenterade om Carl Larssongården :)

   Radera
 2. Jan-Erik Wikström? Den gamle utbildningsministern? Äh, jag skojar bara :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är honom - främst - man får fram när man googlar, ja.

   Radera
 3. har inte varit på bio på evigheter. fåtöljen blir bra en fredgaskväll om ingen bjuder ut en på någon trevlig liten middag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt jag föredrar fåtöljen framför middag. Kanske mest för att jag är så trött.

   Radera
 4. Så intressanta svar på veckans "Fem en fredag".
  Ha en fin lördag.

  SvaraRadera
 5. fredagskvällar är mysigt i läsfåtöljen, se en bra film i svt

  SvaraRadera
 6. Så roligt att läsa dina svar!
  Fotografiska har jag besökt en gång och det var intressant.
  På bio går jag så fort det dyker upp någon film jag vill se och efter uppehållet under pandemin har jag redan hunnit se två filmer.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 7. Sven Bertil Taube är en man jag gärna skulle vilja se också! På fotografiska har jag aldrig varit, men för ett antal år sen så var det en fotografiutställning i bygdegården här i Eksta. Och vad slutade det med; Jag kom hem med 3 underbara bilder på två svanar. Eller rättare sagt, jag fick dom levererade till Rolles födelsedag och han fick dom i födelsedagspresent. Dom förgyller nu i en vägg i gästrummet!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 8. Siden så mange av dere skryter av Fotografiska så må jeg nok ta en tur innom der til sommeren.

  SvaraRadera
 9. En sådan vacker 5:a! Har du målat den själv? Biobesök verkar inte vara så vanligt bland oss bloggare. Jag tycker det är otroligt att biograferna kan klara sig nu när alla sitter hemma och strömmar film.

  SvaraRadera
 10. Jag gick också på bio ofta förut, innan alla tjänster kom, kunde ibland gå 1-2 ggr veckan, hade tur och fick ofta fribiljetter.

  SvaraRadera
 11. Älskar också Carl Larsson gården, helt underbart att gå runt där!
  Sitta i TV-soffan en fredagkväll är inte alls dumt! Bio är kul att gå på också, senaste Bondfilmen kom vi iväg och såg nyligen, mycket bra faktiskt!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Carl Larsson Gården är verkligen en härlig upplevelse, där man också framhåller Karin lite mer än vad som är vanligt. Hon var ju en oerhört viktig del av hans framgång!

  SvaraRadera

TBR mars

  Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lä...