söndag 3 oktober 2021

En smakebit på søndag - Sjöjungfruns andra fot

 

En smakebit på søndag utgår från Astrid Terese. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Skränandet från lastrummet hade tilltagit i styrka, det var som om det inte längre kom från båtens inre utan från oceanens djup. Det var något som alltid hade upprört Gonçalo da Silveira: negrernas sätt att skratta för full hals, hur snara de var  till lycka, hur obekymrat de gav efter för lättja. Vildarna saknade inte bara tro. De saknade måttlighet i glädjen, återhållsamhet i skrattet, behärskning i passionen. Gapskrattet är kvinnligt, skrattet är manligt. Det första utmärker djuren, det andra människorna. Man måste humanisera slavarna. För att kväva gapskrattet kunde halsjärnet mycket väl duga, denna järnring som klämde till om slavarnas hals. Det krävdes ett halsjärn för att hindra dem att skratta för full hals.


I mars 1560 kommer jesuiten Don Gonçalo Silviera till Sofala i sydöstra Afrika med det portugisiska skeppet Nossa Senhora da Ajuda. Han har seglat till Moçambique med ett uppdrag att kristna den svarte kejsaren vars välde sträcker sig ända till etiopernas rike.

I vår tid kommer ett afroamerikanskt par till byn Vila Longe. Med sig i bagaget har de biståndspengar, och en dröm om att få återvända till sitt ursprung. Byns invånare bestämmer sig för att dra fördel av amerikanernas naiva förhoppningar och iscensätter det "riktiga" Afrika.

12 kommentarer:

 1. Den boken låter både hemsk och intressant. Men som läget är just nu ska jag nog istället läsa nåt som är trevligt och roligt.....för att pigga upp mig!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fantastisk bok! Kolonisatörernas/missionärernas syn på de koloniserade, hedningarna ÄR upprörande. Liksom kvinnosynen - än idag. Men det här var väl det mest utstuderade avsnittet. Det är ingen otäck bok på det viset.

   Radera
 2. Men nej, usch, jag kände att jag blev riktigt upprörd av den smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Usch så hemskt, låter som en stark bok. Kände inte till den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Usch vilken obehaglig ton det var i den smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Det här var ganska hårresande, och så bra beskrivet. Den fanns på biblan och hamnar på läslistan, stort tack för smakbit

  SvaraRadera
 6. lägger den på minnet. har inte läst något av Mia Couto. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Kände inte till boken eller författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Huff, det var en ekkel smakebit! Jeg kan skjønne det er en interessant ide å lese om. Men den passer nok dessverre ikke meg!
  Ha en riktig fin ny uke!

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...