tisdag 19 oktober 2021

Tisdagstrion - Konst och fotografi

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken. Veckans tema är Konst & Fotografi och det känns som jag har gjort det förr, haft med ungefär samma böcker, men jag kan inte hitta något sådant inlägg och har svårt att komma på några bra alternativ till de valda titlarna. 


Jag har alltid varit svag för Georgia O'Keeffe och det var evigheter sedan jag läste den här biografin, men jag minns den som bra. Det är inte många gånger i mitt liv jag blivit sugen på att åka till USA, men efter den här fick jag faktiskt lust att se New Mexico. Och så fick jag lust att sy vita skjortor för hand och ha svart vid kjol, ha ha.Jimmy Nelsons fotobok Homage to Humanity är gedigen kluns till fotobok. Jag köpte den till mig själv i julklapp för ett par år sedan. Nelson åker jorden runt och fotar ursprungsbefolkningar, innan deras kultur, särart, levnadssätt och språk går in i evigheten. Det är inga vardagsbilder utan mer regisserade porträtt, ofta av människor i full ornat. Han har kritiserats en del, men jag orkar inte gå in närmre på det här. Bilderna är fantastiska och det är oerhört fascinerande att se den mänskliga mångfalden som kontrast till - för all del - svarta, bruna, gula, röda, vita, skära människor med samma jeans, samma t-shirt och samma höghus och Donken i bakgrunden, världen över. Bäst tycker jag kanske om bilderna av de mongoliska kazakerna med sina jaktörnar. Jag är ju generellt svag för fåglar och fascinationen efter H som i hök sitter liksom i. 

Det var evigheter sedan jag läste Trenter. Jag tror att detta kan ha varit den första, jag tycker mig känna igen omslaget. Det fanns några titlar i bokhyllan hemma i mitt barndomshem och när jag läst dem lånade jag på biblioteket. Ja, Harry Friberg är ju fotograf - även om jag nu inte kan minnas att han någonsin fotograferar i böckerna. 

8 kommentarer:

 1. intressant trio, Georgia O'Keeffe är nytt namn, blir nyfiken.

  SvaraRadera
 2. Homage to Humanity verkar otroligt intressant!

  SvaraRadera
 3. Javisst! Harry Friberg är ju fotograf. Georgia O’Keeffe måsta jag ta reda på mer om. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Jag kom faktiskt att tänka på fotografen Harry Friberg, men insåg att det är något jag kände till utan att ha läst en enda Trenterbok. Alltså kunde han inte vara med i min trio. Hm... kanske skulle läsa en Trenter-deckare bara för det.

  SvaraRadera
 5. Trenters bok har jag läst för länge sedan. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 6. Georgia O´Keefe känner jag till. Jimmy Nelsons bok verkar superintressant. och visst är Harry Friberg fotograf

  SvaraRadera
 7. Känner egentligen bara igen Trenter, men är osäker på vilka jag eventuellt har läst 🙂

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...