tisdag 28 maj 2019

Veckans topplista - Vårens bästa


Denna vecka gäller Veckans topplista hos Johanna vårens bästa. Jag tänker att det är de bästa från vårmånaderna mars, april och maj som avses. Med mycken myda och svärt bestor har jag försökt snickra ihop ett inlägg per telefon ity min laptop har kraschat och är ännu inte helt kurant. Arbete pågår.

A Tree Grows In Brooklyn av Betty Smith


Den här boken såg jag i någon lista på 100 bästa och fick för mig att jag skulle läsa - eller snarare lyssna. Absolut värd det.


Jag for ner till bror av Karin Smirnoff


Jag är väl typ sist i sällskapet med att ta mig an denna. Mycket bra.


Resa i månljus av Antal Szerb


Månadens språk för april var ungerska och jag fann den här i bokhyllan. Fantastisk bok.


De sista vittnena - solosång för barnröst av Svetlana Aleksijevitj


Hon är ju helt fantastisk Aleksijevitj. Jag har nu läst tre titlar av henne. Har Zinkpojkarna på vänt i bokhyllan, jag får se till att läsa den snart.


Vredens druvor av John Steinbeck


Det här var klassikern jag valde för mars - om jag minns rätt - för utmaningen 6 klassiker på 6 månader. Jag gillar verkligen Steinbeck. 

Jag lyckas inte få till några länkar här på telefonen utan får nöja mig så här. 

Det ska bli kul att läsa era inlägg. 

tisdag 21 maj 2019

Veckans topplista - Skottland


Denna vecka handlar topplistan hos Johanna om Skottland.

Jag är sjukskriven för utmattningsyndrom - igen. Jag trodde inte att det skulle bli så långvarigt denna gång, eftersom jag inte alls var lika körd i botten när jag satte stopp: ingen irritabilitet med utbrott för ingenting och bevarad förmåga att läsa och lyssna på ljudböcker. Men skrivandet är det värre med, därav bloggtorka. Flera gånger har jag tänkt att jag ska snickra ihop en Veckans topplista, men så har ämnet varif för "svårt" för mig och jag har givit upp.

Nu gör jag ett nytt försök, trots att Skottland tillhör kategorin 'svårt'. Jag hade inte koll på en enda skotsk författare innan jag började googla. För mig är de liksom britter allesammans. De listor jag varit inne och tittat på omfattar företrädesvis deckare och "feelgood" och det läser jag ju nästan aldrig, så inte mycket uppslag där. Och när jag googlade var det inte direkt några samtida författare jag kände igen, med McCall Smith som enda undantag. Så här kommer min - sannolikt föga upphetsande - lista.

Damernas detektivbyrå - Alexander McCall Smith
Rätt uttjatat vid det här laget att jag älskar böckerna om Mma Ramotswe och aldrig tröttnar. Den här läste jag förra veckan.Baskervilles hund - Sir Arthur Conan Doyle
För att välja någon av dem. Sherlock Holmes är alltid kul att läsa. Snyggt omslag på den här utgåvan.Dr Jekyll och Mr Hyde - Robert Louis Stevenson
För att välja någon av Stevensons. Jag gillar honom generellt. Verkar ha varit en sympatisk person dessutom. Och jag blir matt när jag tänker på John Malkovich i Mary Reilly. Alltså vad är det som gör denna karl så makalöst attraktiv?
Det susar i säven - Kenneth Grahame
Mitt val av klassiker i 6 klassiker på 6 månader - del 3 för maj månad. Jag älskar bilderna!Den otroliga vandringen - Sheila Burnford
Denna köpte jag på loppis här förleden. Den ligger på vänt. Förefaller vara lite av en klassiker, filmatiserad också. Någon som läst den?


TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...