tisdag 30 augusti 2022

Tisdagstrion - Tre intill varandra liggande länder

 

Tisdagstrion utgår från Helena på Ugglan & Boken och veckans tema är: Böcker av författare från tre intill varandra liggande länderISRAEL. Jag blev oerhört förtjust i Amos Oz bok Judas (som nämnt vid ett antal tillfällen). Jag bestämde mig omgående för att läsa mer av honom, men inte sjutton har det blivit av. Än. Ett par, tre titlar väntar dock i bokhyllan.EGYPTEN. In the Spider's Room väntar oläst i hyllan. Den var kortlistad för International Prize for Arabic fiction 2017. En fiktiv berättelse runt en verklig händelse, The Queen Boat affair, då 52 män som befann sig på en nattklubb för homosexuella arresterades, hängdes ut i pressen och sedermera dömdes, bl a för sedeslöshet.
 


LIBYEN. En underbar bok om Ukkhayyad och hans älskade fullblodskamel :) Jag måste läsa mer av al-Koni.


torsdag 25 augusti 2022

Hett i hyllan #52

 

Hett i hyllan utgår från Monika. Om de där böckerna som stått olästa i hyllan i en halv evighet, men som kanske förtjänar att plockas fram, dammas av och äntligen läsas.


Det vete sjutton var den här kommer ifrån. Jag har hela tiden trott att det är något jag fått i paket från Bra Böcker, men så verkar inte vara fallet. 9/4 -84 står det i den, *host*.

Bergslagens Finnskogar är av ålder hem för övertro och trolltyg. Här har invandrarfinnars skogsväsen blandat sig med de svenska sägnernas varelser till en vildvuxen ojämförlig värld av gastar. 
Ur denna dunkla sagovärld för mer än tvåhundra år sen berättar den gamle fritänkardoktorn om sina sällsamma upplevelser, vilka för hans hustru, den unga dottern till en finnskogshäxa, är lika självfallna som hennes vardagssysslor som hon smeksamt utför åt sin make...
Här uppstår en levande, skrämmande och dråplig sagovärld.

Tja, den kan kanske vara rätt kul. Jag gillar ju sagor. Och efter 38 år kan det kanske vara dags att ta tag i den :D

tisdag 23 augusti 2022

Tisdagstrion - Böcker jag ser fram emot att läsa

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka handlar det om böcker vi ser fram emot att läsa. 

Tja, jag väljer väl de tre som står på tur efter de redan påbörjade:Fotspår, tredje delen i Burukvartetten, ska jag läsa för Månadens språk som är indonesiska.Små ting som dessa har jag varit sugen på länge, och nu är den ju Booker-långlistad också. Snöt den på bibblan igår.Maps of Our Spectacular Bodies är också långlistad för Bookerpriset. Den tänkte jag lyssna på. tisdag 16 augusti 2022

Tisdagstrion - Sommarens bästa

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och veckans tema är Bäst (hittills) under sommaren

Det här blir första inlägget på väldigt länge. Maj och juni var hysteriskt stressiga och jag fick lägga ner bloggandet helt. I början av juli var jag i buan och sedan har jag inte riktigt kommit in i gängorna igen. Inte har jag läst mycket heller - först hade jag inget läsflyt, nu när jag har det så finns det ingen tid. Därtill har det varit ett osedvanligt dåligt läsår. När jag nu ska välja sommarens tre bästa böcker så är det egentligen bara en som känns solklar. 

Med livet framför sig hittade jag av en slump när jag letade efter något att lyssna på i juli när månadens språk var franska. Titeln är intetsägande och omslaget gillar jag inte alls, men beskrivningen lät rätt ok tyckte jag.

Momo är en nyfiken och oskyldig pojke med ett stort hjärta. Fast han vet inte mycket om sig själv, inte ens varifrån han kommer och hur gammal han är. Det är polska judinnan madame Rosa, en pensionerad prostituerad, som lär honom allt om livet och vad som ligger framför honom.

De bor i det fattiga kvarteret Belleville i Paris tillsammans med andra färgstarka personer så som den elegante sutenören monsieur M'Da och transvestiten Lola som varit boxare i Senegal. Madame Rosa försörjer sig genom att ta hand om andra prostituerades barn. De flesta barnen kommer och går men Momo blir mer och mer som hennes fosterbarn. Med tiden växer kärleken men också rädslan över att någon av dem ska bli lämnad av den andra.

Grundberättelsen är ju egentligen rätt tragisk, men jag satt och flinade och fnissade hela boken igenom och vid ett tillfälle skrattade jag så att jag grät. Momo använder en hel massa "fina ord" på sitt eget sätt och "fula ord" till synes omedveten om att de är "fula", vilket blir väldigt dråpligt. Hur i herrans namn har översättaren lyckats med detta? Boken är helt fantastiskt inläst av Johan Ulveson - upptäckte jag när jag tittade efter; jag kände faktiskt inte igen honom. Först när jag lyssnat färdigt och skulle googla vem Émil Ajar egentligen var, så upptäckte jag att boken belönades med Goncourtpriset 1975. Jag rekommenderar den verkligen, i synnerhet som ljudbok.Fernanda Melchors Paradais är mörk och obehaglig, men väldigt bra. Bra inläst också av Danilo Bejarano.Percival Everetts The Trees är långlistad för Bookerpriset. En deckare - får man väl ändå kalla den - men väldigt mycket mer. Början är helt sanslös och man undrar vart i herrans namn det hela ska ta vägen. En kul parodi på Trump innehåller den också. 

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...