fredag 4 augusti 2023

TBR augusti

 

I skrivande stund är jag i rätt mosigt skick, så jag vet inte riktigt vad jag kommer att ha ork med denna månad. Är det några få lättsmälta på svenska jag kommer att mäkta med eller vågar jag planera även för lite mer komplexa saker och ljudböcker på engelska? Kanske räcker det med en ledig helg för att jag ska återhämta mig? Eller inte. Jag väljer lite blandat och så får det bli som det blir. Några vanliga böcker vågar jag dock inte lista, men kanske lägger jag en diktsamling bredvid sängen. Hem hanns inte med i juli. Jag gillar Erlandsson.


Underfors hann jag inte heller med. Jag har tyckt om det jag läst av Turtschaninoff tidigare. Det finns mycket bra finsk och finlandssvensk litteratur. Jag plöjer vidare.Gamache förstås. Det här är del 10. Blir det svårt med ork och koncentration, så tar jag kanske del 11, Det ondas väsen, också, i stället för det som blir för tungt.Ja, jag kör väl en till Haynes eftersom jag tyckte så mycket om A Thousand Ships tidigare och Stone Blind i juli. Jag tänkte att jag i alla fall skulle göra ett försök med något mer mastigt. Lessings 35 timmar långa Den femte sanningen. Eller borde jag ta den engelska?En svensk klassiker hoppas jag klara av. Den här är inte så lång, strax över fyra timmar. Lite "Naturlig läsning" även om jag nu inte kör den utmaningen i år.Och så en klassiker, ha ha! Tarzan, verkar inte det kul?

Bokslut juli

Det här blir ju bara värre och värre! Av åtta listade ljudböcker - en ganska modest summa för att vara jag - har jag bara lyssnat på tre! Delvis beror det på att jag aktivt valt att låta bli, trots att jag har haft möjlighet. Jag har tänkt att jag kanske behöver få låta mitt huvud vila lite och tankarna att vandra fritt. Men mycket är det den vanliga sommarsituationen. Man får sin semester, men resten av sommaren håller man på att jobba ihjäl sig - för att de andra ska få sin semester - och den försvinner i ett töcken. Jag har varit jour två helger på raken och jobbat över i princip varje dag. Och då inte en halvtimma, utan tre timmar. Jag klarar inte att göra så gott jag kan på den tid jag har och sedan lämna. Ser jag att mina patienter har potentiellt skadliga läkemedel, riskerar att bli utan uppföljning för något har missat någonstans eller att någon riskerar att bli utan utredning för att "ja men det beror på demensen", när patienten inte är dement eller att jag, om jag går hem, spiller över ett hästjobb på nästa doktor som tar vid, ja då kan jag inte bara lämna allt. Just nu vill jag bara gå i pension. 

Och nej, inte en enda läst bok.


Tova har tagit jobb som städare på stadens akvarium för att ha något att göra. Hennes make har gått bort och annars träffar hon mest sina enerverande väninnor på tråkiga kafferep.
Med mopp och hink rengör Tova akvariets lokaler efter stängning iakttagen av de vattenlevande varelserna. Där finns den åttaarmade bläckfisken Marcellus som hon är särskilt fäst vid. Samtidigt kommer den unge Cameron till stan, på jakt efter sin pappa. När Tova råkar halka och skada foten får Cameron ta över hennes nattliga städjobb.
Vad varken Tova eller Cameron förstår är att bläckfisken Marcellus döljer många hemligheter i sitt akvarium - han vet vad som hände när Tovas son försvann.

Remarkably Bright Creatures visade sig finnas på svenska, så då valde jag den i stället. Ja, hur skulle jag kunnat motstå en bläckfisk på omslaget? (Den är tydligare på det engelska än på detta). Jag hade nog ingen koll på vad den skulle handla om, inser jag nu i efterhand. Det visade sig vara något åt feelgoodhållet, men med kvalitet, inget smet och trams, riktigt charmigt faktiskt.Gamache del 9. Jag vet inte vad det är med den här serien, men man bara måste lyssna vidare så att man får tillbringa lite mer tid Three Pines. (Fast jag får inte ihop det där med 'pines' och 'granar'. Upplys mig gärna!)Medusa is the sole mortal in a family of gods. Growing up with her Gorgon sisters, she begins to realize that she is the only one who experiences change, the only one who can be hurt.
When Poseidon commits an unforgiveable act against Medusa in the temple of Athene, the goddess takes her revenge where she can: on his victim. Medusa is changed forever – writhing snakes for hair and her gaze now turns any living creature to stone. She can look at nothing without destroying it.
Desperate to protect her beloved sisters, Medusa condemns herself to a life of shadows. Until Perseus embarks upon a quest to fetch the head of a Gorgon . . .

Jag är ju väldigt svag både för grekisk mytologi och retellings av densamma (finns det något svenskt ord?) och har tidigare lyssnat på Haynes A Thousand Ships, så denna var ju given och verkligen ingen besvikelse. Jättefin, ganska rolig ibland och mycket berörande. Jag tycker verkligen om hennes sätt att framställa de grekiska gudarna. Hon liksom tydliggör dem. Och Medusa! Hon sitter kvar i min mage.


Älven i mig har jag börjat på, men inte lyckats ta mig igenom. Det var nog fel tid bara, jag behövde då något med mera driv. Jag ska ta itu med den igen, senare.

Underfors flyttar jag över till augustis TBR liksom Karin Erlandssons Hem

Don't Sleep There Are Snakes är borttagen från Storytel, så den får jag skippa. I alla fall som ljudbok. Jag har haft den på min önskelista på Adlibris i många år, så en vacker dag...

Drömmen om ett träd vill jag verkligen lyssna på, men jag tror att den kanske är lite för tung just nu. Jag skjuter nog fram den ytterligare.

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...