måndag 2 maj 2022

Bokslut april

 

Jaha ja! Pruttdåligt som vanligt. Här är fullt av halv- och olästa böcker ända sedan februari. Jag läste i alla fall Nadifa Mohameds Förlorade själar för Månadens språk som planerat i TBR:en. Några noveller var av Selma Lagerlöf och Michail Bulgakov har jag också läst. Jag hade i och för sig inte planerat för så mycket mer, men hoppades ju komma i kapp med de där som släpar efter. Det gjorde jag nu inte. Däremot läste jag två oplanerade diktsamlingar, en episk dikt, ett drama och en roman. 

 

 Ljudböckerna funkade som vanligt - förutom att jag gav upp Moonglow, som jag skulle ha lyssnat på för De fyra årstiderna. Jag började lyssna flera gånger men kunde omöjligt komma in i den, dessutom hade inläsaren en fruktansvärd bräkig amerikanska som höll på att göra mig galen. Nu är den bortplockad från Storytelbokhyllan. Jag tänker sannerligen inte göra våld på mig själv.

I stället lyssnade jag färdigt på Elsie Johanssons serie om Nancy, som ingår i Finish That Series, och började lyssna på Louise Erdrichs The Sentence, som är kortlistad för Women's Prize for Fiction.

TBR maj

 

Jag ligger efter så det skriker om det med läsningen. Galguts The Promise har jag läst halva av, likaså Sylvia Plaths Glaskupan, Sara Lidmans Nabots sten och Julia Ravanis Skönheten i kaos - och det beror inte på att det är dåliga böcker, tvärt om! För att ligga i fas med De fyra årstiderna borde jag läsa både Resenärer av Helon Habila och Vad jag älskade av Siri Husvedt och ska jag ligga i fas med Boktolvan borde jag läsa de tidigare planerade Agota Kristofs Den stora skrivboken och Barnmorskan av Katja Kettu plus en till. DET KOMMER INTE ATT HÄNDA. Jag vet det. Vi får se om jag kommer ikapp med några i alla fall. Nedanstående tre vill jag i alla fall v e r k l i g e n hinna med.


Böcker


Jag har en liten snutt kvar på En vacker dag som jag helt oplanerat tog tag i, efter att tidigare haft den inplanerad i princip varje månad i ett halvår utan att komma till skott. Jag sprang på den på bibblan. För Naturlig läsning.Sötvatten har stått i hyllan ett bra tag och nu ska jag äntligen försöka ta tag i den. För Månadens språk som är "nigerianska". Nigeria har så otroligt många bra och välkända författare, så det fick en egen månad. Tänk att jag hela tiden tycker att det är en sjöjungfrustjärt som sticker fram på omslaget. Jag får anstränga mig för att se ormarna. The Island of Missing Trees klickade jag hem redan när den var långlistad för Bookerpriset och jag har hört så mycket gott om den. Nu är den dessutom kortlistad för Women's Prize for Fiction. 


Ljudböcker


Jag har en bit kvar av The Sentence. Kortlistad för Women's Prize for Fiction.Jag har - som sagt - ungefär halva Nabots sten (del tre i Jernbaneeposet) kvar att läsa, men jag hoppas att faktiskt klämma den denna månad och då kan jag gå vidare med att lyssna på del 4 och 5 och därmed kommer jag att vara ikapp med den planeringen i alla fall.Del 3 i Sofia Nordins serie, som jag tycker är jättebra. En dystopi, post pandemi-berättelse skriven före covid. Jag tror att även denna fanns Längst bak i listan, fast de låg huller om buller. Jag ville läsa Nordin och sparade ner det jag hittade, men förstod inte att det var delar i en serie.Heaven är kortlistad för Internationella Bookerpriset.Jag hade tänkt lyssna på Hur mår fröken Furukura via Radioföljetongen på P1, men uppenbarligen är jag för sent ute. Det får bli via Storytel i stället och på engelska.Chouette var jag precis på väg att klicka hem när jag upptäckte att den fanns som ljudbok på Storytel. Bokomslaget är snyggare. Vann The British Book Award 2021. Författaren är tonårig och har autism. Jag tror att den kan vara riktigt fin. För Naturlig läsning.Dags att lyssna på klassikern Silent Spring, tänkte jag. Också för Naturlig läsning. Jag ligger efter med den utmaningen också. The Lonesome Reader har gjort mig nyfiken på Anthony Trollope, så jag tänkte försöka mig på denna som är första delen av tre i The Chronicles of Barsetshire. Det finns flera inläsningar men jag har inte bestämt än om det blir just denna. Funkar som 'Klassiker' i Förkovran.Emerich Roth avled för inte så länge sedan. Jag har länge tänkt läsa hans bok och nu hedrar jag hans minne genom att komma till skott och lyssna på hans minnen från Förintelsen.Det osynliga barnet får bli månadens Tove Jansson. Och hur mycket jag än gillar Tove, så gillar jag inte hennes inläsningar. Jag väljer Mark Levengood i stället.Någon eller några Sherlock Holmes ska jag också lyssna på och denna är den som står näst i tur.


Förmodligen kommer jag att hinna lyssna på fler böcker. Ett par av dessa ligger på strax över tio timmar och de andra är kortare eller mycket kortare, så tidsmässigt är det mindre än jag brukar planera för. Jag räknar också med att jobba en hel del i trädgården under maj och då brukar det bli mycket tid för att lyssna. Vi får se vad jag kompletterar med...

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...