söndag 30 januari 2022
En smakebit på søndag - By the Sea
lördag 29 januari 2022
Veckans mening - vecka 4
Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått dig att stanna upp.
South of Sofala was an impenetrable sea of strange mists, and whirlpools a mile wide, and giant luminescent stingrays rising to the surface in the dead of night and monstrous squids obscuring the horizon.
Jag tyckte att bilden var så sagoaktigt vacker. Meningen är dock inte typisk för romanen, om någon känner sig avskräckt av det poetiska. En väldigt bra bok.
torsdag 27 januari 2022
Hett i hyllan #49
tisdag 25 januari 2022
Tisdagstrion - Frukt eller bär
Den här har jag varken läst eller har väntande i hyllan, men det känns som en sådan där bok som jag bör ta mig an framöver.
söndag 23 januari 2022
En smakebit på søndag - Din tjänare hör
Man ämnade taga ifrån honom något som han hade rätt till! Och han blev jublande vred. Det är som att taga ifrån en kall hans gamla kärling och säga du får en ny piga istället, det förlorar du inte på!
Men en jordbit kan väl inte jämföras med en god gammal hustru, sa landtmätaren, nästan rörd över de ömma känslor som tycktes finnas i denna bärsärk. Han lät sin spatserkäpp skriva en båge i luften. Och han fortsatt med onera och impediment och skälig kompensation och sunt förnuft och grannarna nickade som om de visste vad onera och impediment betydde.
Första delen i Jernbaneeposet av Sara Lidman. Vi får se om jag tar mig igenom alla sju som planerat. Det går lite segt ska jag erkänna.
lördag 22 januari 2022
Veckans mening - vecka 3
Spadar-Abdon satte sig och blängde på grannarna, fromma latoxar som sällan gingo till sin utängsslåtter förrän klockan fem om morgonen.
Första delen i Jernbaneeposet av Sara Lidman.
torsdag 20 januari 2022
Sly
Hösten river i Åre. Trots att turisterna ännu glittrar på lyxrestaurangerna har lokalbefolkningen börjat planera för jakten och mörkret...
Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev.
När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne - och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.
Ja, glesbygd i allmänhet och Norrland i synnerhet lockar ju alltid mig och nog lät det bra det där med igenbommad tågstation och en kvinna som är något till åren kommen - ja, det är ju lätt att identifiera sig. Svenska Deckarakademins debutantpris har den också fått.
För all del, det är inget fel på den här boken. Storyn är bra, spännande är den och jag tycker om att huvudpersonen - som sagt - är en något till åren kommen kvinna, lite sliten och "avdankad" mer än på det yrkesmässiga planet.
Ändå faller jag inte riktigt och jag kan inte förklara varför. Kanske är jag bara lite trött på temat: stockholmare är stroppiga, dumma i huvudet och skitar ner, Polisen är oduglig och gör inte sitt jobb och läkare är överlägsna skitstövlar. Det blir rätt tjatigt. Fast i den här boken är det norrmännen som åker på mest med stryk. Någon som har läst en bok som inte utspelar sig i Stockholm där en stockholmare beskrivs i positiva ordalag? Några "missar" irriterar jag mig också på (det var värst vad jag är kinkig!). Eller är det bara jag som inte hänger med riktigt när jag lyssnar? Vid ett tillfälle tittar Vera in genom ett brevinkast och konstaterar att det inte ligger någon post innanför dörren. Därefter passar hon på att smita in genom porten när någon passerar. Hur kom hon åt brevinkastet om hon var utanför en låst port? Och så är det DNA på mordvapnet, en kniv. Hur mycket DNA lämnar man efter sig på en kniv när man håller i den? Vad är det nu jag har missat? Berätta gärna!
Jag tycker väldigt mycket om Åsa Larsson och Stina Jackson. Anna Kurus böcker (två lästa) och Maria Brobergs Bakvatten tyckte jag också om. Men jag tror faktiskt att jag hoppar Vera Bergström fortsättningsvis.
Den svarta månens år
Boken nominerades till Augustpriset 2021. Av de andra i skönlitteraturklassen har jag bara läst Eufori. Jag tyckte väldigt mycket mer om den här.
Passar i utmaningen Förkovran.
Hett i hyllan #48
Hett i hyllan utgår från Monika. Om de där böckerna som stått en halv evighet i hyllan, men som kanske förtjänar att plockas fram, dammas av och äntligen läsas.
Jag är visst ingen hejare på att numrera. Jag upptäckte just att jag har två inlägg med #38. Därför hoppar jag över ett nummer och döper detta till #48.
Babusjka låter en förgången tid träda fram i mustiga färger och slösande detaljrikedom. Det är en sannsaga från tsarernas Ryssland, en berättelse fylld av skönhet och dramatik, om två människor, Tonja och Nikolaj, och deras sällsamma liv.
Den här pocketboken har stått i hyllan i minst 20 år - mer sannolikt 30. Sidorna med den diminutiva texten är alldeles gulnade. Jag tycker faktiskt att den låter lockande när jag läser baksidestexten - som är mer omfattande än ovanstående citat. ...familjekrönika av episk bredd står där bland annat. Men den där myrskriften alltså...
Är det någon som känner till den? Rent av läst den? Det skulle vara roligt att höra.
Månvind och Hoff
onsdag 19 januari 2022
Räv och jag
Catherine Raven bor för sig själv i ett ensligt beläget hus med blått tak i Montanas vildmark. Hon har varit ensam sedan hon var 15 år, då hon lämnade ett kärlekslöst hem med en våldsam far för att arbeta som park ranger i olika nationalparker och utbilda sig till biolog. Förutom när hon undervisar pratar hon aldrig med någon. Hon har helt enkelt lättare att umgås med naturen.
Veckans kulturfråga - vecka 3
Stundande natten
Sörja för de sina
tisdag 18 januari 2022
Tisdagstrion - Mamma, pappa, barn
Nej, ingen hel lycklig familj så långt ögat når, men i samtliga böcker finns längtan efter en.
måndag 17 januari 2022
Älskade
onsdag 12 januari 2022
Veckans kulturfråga - vecka 2
tisdag 11 januari 2022
Tisdagstrion - Överst i min läshög
Det blev lite grått det här men jag tror inte att innehållet i böckerna kommer att vara färglöst.
söndag 9 januari 2022
En smakebit på søndag - Räv och jag
Jag var oerhört pepp på den här boken när jag började. Nu har jag läst en femtedel, ungefär, och vet inte riktigt vad jag tycker om den. Det kom som en överraskning att hon är amerikanska, jag fick för mig att hon var tyska. Fråga mig inte varför. Namnet tyder ju ändå på att det rör sig om en engelskspråkig författare. Nå väl, jag läser vidare...
lördag 8 januari 2022
Veckans mening - vecka 1
fredag 7 januari 2022
Fem en fredag - Ljudspår
Fem en fredag utgår från Elisa och den här veckan gäller frågorna ljud.
Vad lyssnar du på?
En ljudbok, Sörja för de sina av Kristina Sandberg; andra delen i Romanen om Maj.
Vad hör du?
Hur brasan i kakelugnen sprakar och en del knäppande i huset.
Vad slår du dövörat till?
Jag är dålig på att slå dövörat till. Jag är väldigt ljudkänslig och hatar oväsen. Fick jag önska mig en superkraft så vore det att kunna blunda med öronen.
Vad har du nyligen överhört?
Tja, det måste väl vara min underläkare som stämde av med kvällssköterskan.
Vem har du senast lånat ditt öra åt?
Min yngsta, lilla Nassen, som med sina bröder åkt till far sin och nu är väldigt mammig och ynklig och saknar mig, säger hon. Tre gånger har hon ringt.
onsdag 5 januari 2022
Veckans kulturfråga - vecka 1
Veckans kulturfråga utgår från Enligt O, som denna årets första vecka undrar:
Vilken för dig ny favoritförfattare upptäckte du 2021?
Först 2021 kom jag till skott med att läsa Hilary Mantel, som jag hört så mycket gott om och vars böcker (tre av dem i alla fall) stod och väntade i hyllan. Jag har läst de två första böckerna i Wolf Hall-serien och jag tycker att den är helt fantastisk. Tredje delen är införskaffad och hennes självbiografi väntar också i hyllan.
Som en av årets sista böcker läste jag Dubravka Ugresics Baba Jaga la ett ägg. Jag tyckte att den var helt enastående - feminism de lux - och jag måste absolut läsa mer av Ugresic. Tre titlar finns som e-böcker på Storytel och jag ska försöka planera in någon av dem så snart som möjligt.
Det var ett par exempel. För fler får jag hänvisa till inläggen Årets största läsupplevelser #1 och #2 :)
TBR oktober
Min TBR är sen för det har varit bedrövligt stressigt de senaste veckorna. Jag har väldigt klart för mig vad jag vill läsa i oktober, frågan...