lördag 1 oktober 2022

TBR oktober

 

Ja, det verkar ju som jag faktiskt kommer iväg till Bali, trots allt. Sedan i juli, någon gång, har jag varit övertygad om att passet inte skulle komma i tid, men nu har det dykt upp, med tre dagars marginal. 

Det kan bli lite hur som helst under resan. Antingen läser jag som en tok, eller så kan jag inte alls fokusera, när jag nu äntligen får chansen. Hur som helst har jag packat ner en del böcker med ursprung i den delen av världen, och så några andra.


BöckerTomb of Sand, årets vinnare av Internationella Bookerpriset, tänkte jag läsa på resan ner. Geetanjali Shree är från Sri Lanka. Den ligger på 700 sidor, men den är luftig och sägs gå rätt lätt att läsa ändå. Eka Kuniawan kommer från Indonesien. Jag har faktiskt inte läst Skönhet är ett sår, men denna väntar i hyllan och får följa med.Jag vet inte riktigt varför jag inte lyckats komma till skott med Luis Cardoso än. Han kommer från Östtimor.The Night Tiger har stått i hyllan ett bra tag. Yangsze Choo kommer från Malaysia.Hoda Barakat kommer från Libanon. 2019 vann hon International Prize for Arabic Fiction med denna bok. För Prisat.Jag hann naturligtvis inte med Paradise i september, så den får också följa med till Bali. För Förkovran.7:e, och sista, delen i Jernbaneeposet. Jag räknar med att lyssna på del 6 innan jag åker. Den här finns dock inte inläst. För Finish That Series.Champinjontestamentet får jag ta tag i när jag kommer hem. För Månadens språk som i oktober är "baltiska". Muktupävela är från Lettland.Jag ska försöka ta mig till bibblan och låna Här har du ditt liv, del 2 i 'Romanen om Olof'. För Finish That Series.Ljudböcker


Lifsens rot är 6:e delen i Jernbaneeposet. För Finish That Series.Månadens Tove Jansson blir denna. Jag räknar med att hinna denna också innan jag åker.Fjärde delen i Sagan om is och eld, aka Game of Trones, känns som utmärkt reselektyr. 34 timmar ligger den på. För Finish That Series
Den här ligger på 32 timmar och kan väl också passa till en långresa, tänker jag. För Förkovran.När jag kommer hem är det dags för del 2 i 'Helsingforssviten'. För Finish That Series.Jag ska klämma något för Naturlig läsning också. Preliminärt blir det denna - jag har dock tre andra på lut, så kanske ändrar jag mig.

Veckans mening - vecka 39

 

Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord: Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på.

Ja, professor Ingvar går så långt att han säger att stenålderskosten var bättre än genomsnittskosten nu för tiden.

Redan de gamla grekerna...


Väckarklocka gavs ut 1941. 80 år sedan alltså. Jag skulle tro att kosten var bättre då än den är idag.

lördag 17 september 2022

Veckans mening - vecka 37

 

Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ordVarje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på.

Den här meningen fick mig att stanna upp helt enkelt för att jag tyckte att den var rätt osmaklig:

Samma tre kycklingar som för bara två timmar sedan stått och sprätt på sina egna ben, putsat sina fjädrar och kivats med de andra kycklingarna, maldes nu ned i våra munnar, i en såsblandning av kecap och saliv, för att snarast möjligt kunna stifta bekantskap med maskarna i våra magar.


Fotspår är tredje delen i Burukvartetten. Jag läser den för Månadens språk, men är ordentligt försenad. Det var i augusti som indonesiska var språket. Men skam den som ger sig!

torsdag 15 september 2022

Hett i hyllan #55

 

Hett i hyllan utgår från Monika: Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Den här finns på BBCs boklista, så när jag hittade ett utrangerat ex på biblioteket så snöt jag det. Men inte f-n har jag läst den för det.

Henry är en stilig, bohemisk bibliotekarie som älskar punkmusik. Clare är konstnär med en passion för storslagna pappersskulpturer och thaimat. De möts för första gången när Clare är 6 år och Henry är 36 och gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Det låter otroligt, men är sant. Henry lider nämligen av en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden. Plötsligt ställer hans genetiska klocka om sig och han kastas framåt eller bakåt i tiden. Och Clare kan inget annat än att vänta på hans återkomst. Henrys tidsresor är en hemlighet som svetsar samman de älskande trots alla smärtsamma avsked. Kampen mot Henrys sjukdom blir en kamp för att hålla fast tiden, livet självt.

Får mig att tänka på Octavia E Butlers Kindred

Någon som läst den? Är den värd att vara på BBC-listan?

tisdag 13 september 2022

Tisdagstrion - Fönster, dörrar, portar & portaler

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken. Veckans tema är: Fönster, dörrar, portar & portaler


Magda Szabos Dörren lär jag knappast vara ensam om. En fantastisk bok, läs den!Fractured Destinies av palestiniern Rabai al-Madhoun finns på min läslista. Den vann International Prize for Arabic Fiction 2016. (Finns på Storytel som e-bok för den som har tillgång).Det är kul med böcker från science fictions guldålder. Den här älskade jag i min ungdom - liksom en del andra av Clifford D Simak. 


lördag 10 september 2022

Veckans mening - vecka 36

 

Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ordVarje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på.

Hon parkerade precis var det behagade henne, hon samlade på sig parkeringsböter med en fart som skulle ha gjort en rysk diplomat grön av avundsjuka.


Utdraget är från Drakarna över Helsingfors, första delen i Helsingforssviten, som jag lyssnar på just nu. 

torsdag 8 september 2022

Hett i hyllan #54

 

Hett i hyllan utgår från Monika. Om de där böckerna som har stått olästa i hyllan i en halv evighet.


Året är 1643 och det råder turbulens och politiska omvälvningar i Europa. Nya vetenskapliga upptäckter säger att jorden inte är universums medelpunkt. I Frankrike vill man ta reda på hur det förhåller med den saken och skickar iväg den unge mannen Roberto della Griva till havs för att komma den fasta punktens hemlighet på spåren. Den fasta punkten är den punkt som bestämmer jordens längdgrader.

I Söderhavet förliser skeppet han färdas med och Roberto är den ende som överlever. Så får han se ett övergivet skepp som ligger ankrat. Ombord finner han exotiska växter och fåglar, mätinstrument och märkvärdiga redskap. Plötsligt upptäcker han att han inte är ensam ...

Jo men det här låter ju verkligen som något för mig, men med tanke på att jag försökte mig på Rosens namn två gånger, på den tid det begav sig, så undrar jag. Kanske var jag för ung? Filmen tyckte jag i alla fall var helt ok. Någon som läst den eller något annat av Eco. I hyllan står för övrigt även Focaults pendel

TBR oktober

  Ja, det verkar ju som jag faktiskt kommer iväg till Bali, trots allt. Sedan i juli, någon gång, har jag varit övertygad om att passet inte...