torsdag 3 september 2020

TBR september


Min lässvacka består dessvärre. Denna månad har jag bara läst en och en halv bok (sic!). Jag avslutade den påbörjade Indonesien berättar : Tusen gevärskulor, tusen fjärilar och läste, helt oplanerat, Kvinnorna historien glömde av Stefan Högberg. Lyssnandet gick det lite bättre med, jag klämde de enda två jag planerat (En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong och sista delen i 'Neapelkvartetten' Det förlorade barnet av Elena Ferrante). Dessutom han jag med följande:

Mary - Aris Fioretos (Förkovran)
Vända hem - Yaa Gyasi (Boktolvan)
My Sister the Serial Killer - Oyinkan Braithwaite
Woodsman - Ben Law (Naturlig läsning)

Jag börjar ligga pyrt till med min utmaning Förkovran och jag ligger dessutom en bok efter i Boktolvan och två Shakespearedramer efter. 3x3 går det inte heller så hejans bra med. Ack! Jag lär bli tvungen att byta ut en del titlar (ytterligare) i Förkovran mot böcker jag kan lyssna på om jag ska ro i land med det hela.

Månadens språk är turkiska och jag ska se om jag äntligen lyckas ta mig an Yasar Kemals Låt tistlarna brinna.Får jag till ytterligare en bok så ska jag försöka mig på Ingenstans i min fars hus av Assia Djebar, som ingår i Boktolvan.Kanske, kanske, kanske lyckas jag läsa klart Othello också.När det gäller ljudböckerna törs jag planera lite mer...

Jag har precis börjat på Tess av d'Urberville av Thomas Hardy. Den ska jag lyssna färdigt på. Den får ersätta någon av böckerna i Förkovran som klassiker.Clownen Jac av Hjalmar Bergman hade jag tänkt läsa, nu blir det lyssna istället.Eftersom jag omöjligen tar mig igenom Peter Handkes Långsam hemkomst, så tänkte jag göra ett försök med Berättelse om ett liv.Boken om San Michele hade jag också tänkt läsa, men nu lyssnar jag istället.Och eftersom det gäller att komma ikapp med klassikerna så får det bli Hjalmar Söderbergs Martin Bircks ungdom också.The Hate U Give är en YA som passar in i Kaosutmaningen. Och i BLM också förstås.Och det här får bli månadens bok för Naturlig läsning.onsdag 2 september 2020

Månadens språk - sammanfattning augustiAugusti kom och gick och min lästorka bestod. Jag ska erkänna att jag inte har läst klart min bulgariska bok. Den är förvisso riktigt trevlig, så här långt, lite underfundig och humoristisk med naturlyriska inslag - och ett och annat smårasistiskt uttryck, som inte gör sig riktigt idag. Inte så att jag uppfattar författaren som rasistisk, bara det att man uttryckte sig annorlunda 1981 när boken kom ut. Det är ju trots allt 40 år sedan.

Boken ser inte särdeles bulgarisk ut, men är faktiskt författad på detta språk. Den handlar dock om författarens resa genom Sverige, från norr till söder, under vintern. Jag ska definitivt läsa klart den.

Någon annan som läst något på bulgariska?


Månadens språk är turkiska

Ny månad och jag är en smula sen med att presentera månadens språk för september, som alltså är turkiska.

Nu sitter jag på jobbet - färdigarbetad för dagen - och av någon anledning är Blogger hopplöst från den här datorn. Det får bli som det blir. Kanske kan jag redigera lite när jag kommer hem. Jag ska hämta blåbär jag har beställt och det är ingen idé, tycker jag, att åka hem för att sedan vända och åka tillbaka efter 40 minuter.

Nedan följer lite tips på titlar ursprungligen författade på turkiska. Nobelpristagaren Orhan Pamuk känner väl de flesta till och Yasar Kemal är ju också känd, men i övrigt träffar man inte på så hejans många turkiska författare.


  


TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...