måndag 1 april 2024

TBR april

 

Då har vi gått in i april och tiden för läsning - för min del - är i princip över. Nu är det växter, trädgård och ljudböcker som gäller. Och det är ju surt, att jobbet tog ifrån mig 3-4 månaders läsning, när jag nu äntligen började återerövra förmågan. Jag är fortfarande heligt förbannad och väldigt ledsen. Kanske kan jag läsa lite, men jag begränsar mig här till de noveller - om inte den novell - som jag tänker läsa för Novellresan. Vad jag kommer att hinna med/klara av i övrigt, beror lite på hur det utvecklar sig på jobbet.

Jag upptäckte att Törnvalls Autisterna nu finns inläst och jag har lyssnat på ungefär en tredjedel. Jag har haft väldigt svårt att lyssna senaste delen av mars, och då brukar facklitteratur på svenska vara det som fungerar bäst. Eller deckare. Intressant ämne som jag kan för lite om och som är av värde för mig även som yrkesmänniska.


Varit på läslistan sedan den kom. Nu då?! För Naturlig läsning.Tänkte ge mig på den här trilogin nu. Har gillat allt jag läst av Plejel, så det är mig en gåta varför jag inte läst mer.Månadens finska. Jag blir mer och mer nyfiken på Finland - efter att i princip ha tyckt att Finland är totalt ointressant och finska skitfult. Jag har till och med börjat med lite finska på Duolingo. Inte så att jag planerar att lära mig finska på riktigt, men nog vore det klädsamt att kunna några standardfraser. Det är ju vårt grannland! Jag skulle nog hellre se ett NU än ett EU. Men nu när Sverige plötsligt är sämst på allt, typ, av de nordiska länderna, så låter det väl mest förmätet. Hur som helst, den finska jag hittills lärt mig är på nivån Sinä olet mukava, men jag kämpar på.Jag är en bit in i den här, men det är väl frågan om jag klarar av inläsningen. Jag tycker att det passar med lite högtravande, boklig inläsningsstil när det gäller Austen och annan äldre litteratur, men uttalet är för bokstavstroget - hur lyckas man ens säga jaG hela tiden - och kan de inte välja lite äldre inläsare som förstår vad de läser och klarar av att uttala? (Joséfri?!). Klassiker för Förkovran och Längst bak i listan #5.Cirkeln har jag länge velat läsa, men inte kommit till skott med. Augustnominerad dessutom och därmed för Förkovran. Känns som den skulle kunna passa när jag bilar ner till Skåne mot mitten av månaden.Jag läste del 1 av den augustnominerade Månskensvargen i mars, så det är väl lika bra att ta 2:an nu i april. Jag vet faktiskt inte om det bara var 1:an som nominerades och 2:an kom senare, eller om det var båda tillsammans.En till 'del 2', nämligen i Faraway Tree-serien.Väldigt omskriven och faktiskt på SvD:s kvaliteteslitteraturlista. Kinesisk science fiction - och lite annat, sägs det. Kul. Men exakt varför tycker man att man behöver lägga till 'The Three-Body Problem' som något slags undertitel?

Jag har hittat sex böcker nominerade till Women's Prize for Fiction och Internationella Bookerpriset inlästa på Storytel - plus Ia Genbergs Detaljerna, som jag tidigare har l ä s t och nu funderar på att lyssna på; mycket för att jag inte riktigt förstod storheten. Men trots tid, så har jag varit helt oförmögen att lyssna under senare delen av månaden, eftersom jag har mått så dåligt på grund av jobbet. Jag vet inte riktigt om det har släppt och i vilken utsträckning, men några av de här böckerna skulle jag vilja lyssna på: 


 

 

 


Och så e-böckerna för Novellresan:


Månadens Novellresa handlar om djurriket. Det här är den enda novellen jag har kvar i novellsamlingen Morfin av Bulgakov, så det kan väl vara dags att ta sig an den.


Några av Helenas förslag på noveller finns i den här antologin och jag ska se om jag hinner klämma några.

Jag skulle gärna läsa om något annat än hundar också, men jag kan inte komma på något. (Skräckhistorier med katter är inte min grej).

söndag 31 mars 2024

Längst bak i läslistan #5

Jag har kommit av mig med den här serien. Från #4 hade jag Erik XIV av Herman Lindqvist oläst, men den klämde jag i februari, när jag plötsligt inte klarade att fokusera på engelska. I nästa trippel (opublicerad) ingick Barnbruden, som jag började lyssna på i februari, men det var då sannerligen inte min grej. Gud så tramsigt! Jag gav upp. I stället lyssnade jag på Två systrar av Åsne Seierstad, som också ingick i trippeln. Den tredje boken var inplanerad i mars, Min oskuld och Pearl Harbor av Charles Bukowski. New York-trilogin av Paul Auster, nästa i tur, klarade jag av i januari. Heja mig! Nu är det dags för en ny trippel, tänker jag, och så får vi se när jag blir klar med den.


Jag tror att jag sparade ner den här för att den vunnit Årets bok. Vi får väl se om det är något för mig.Nej, jag har faktiskt inte läst den här än. 


Austen är ju kul. Vi får se om jag klarar uppläsningen eller om jag tvingas byta till engelska - och om jag i så fall orkar hålla fokus. 


onsdag 6 mars 2024

Bokslut februari

 

Här finns den ursprungliga planen för februari, men hur blev det då?

Det har varit överjävligt på jobbet och jag har jobbat över i princip varenda dag, så när jag kommit hem har jag stupat i säng så snart jag fixat de absoluta måstena. Någon tid att läsa har det inte blivit, men lite mer till att lyssna, dock var jag så utmattad mot slutet av månaden att jag inte klarade att hålla fokus på engelska ljudböcker. Därför har jag inte lyssnat på A Passage to India och The Fell, trots att båda verkligen lovade gott och jag ville fortsätta. Jag får försöka med dem senare.

Den planerade Floden sjunger ditt namn gav jag upp. Den lät väldigt intressant, men tyvärr dravlig "feelgood-kvalitet" vilket jag inte klarar av. Jag måste ha mints fel när jag fick för mig att de brittiska booktubers jag följer har talat väl om den. 

I stället för de två engelska och Floden... försökte jag hitta annat och kom att minnas mitt projekt att klämma de böcker som väntat längst i min Storytelhylla, Längst bak i läslistan, som jag tappat bort helt och hållet. Kvar oläst från #4 hittade jag Herman Lindqvists Erik XIV : prakt, drömmar, mörker, och den var lagom trevlig och ansträngande i mitt dåvarande tillstånd. Därefter gick jag vidare till den ännu ej publicerade #5 där Barnbruden av Anna Laestadius Larsson, låg. Men nää, vilket trams! Är det verkligen samma person som skrivit Hilma? Jag häpnar. Passar kanske den som gillar Sju systrar-serien, men absolut inte för mig. Den bok i "serien" som väntar i hyllan ska jag göra mig av med illa kvickt. Hu!

Vidare hittade jag Åsne Seierstads Två systrar som jag lyssnade på med stor behållning. Den tilldelades Bragepriset i facklitteraturklassen 2016 och passar därför för Prisat. (New York-trilogin ingick i februaris TBR och Min oskuld och Pearl Harbor är inplanerad i mars, så sedan kan jag börja på nytt med mina längst-bak-tripplar)
Sedan passade jag på att lyssna på Rent hus, som lovprisas typ överallt. Den var väldigt bra också. Men tung. Och med den kunde jag bocka av Chile i Jorden runt på 100 böcker.


Slutligen började jag nalla av böckerna jag planerat för mars och lyssnade på följande:


Kort och charmigt. Jag vill också ha får! Små söta svärdsjöfår som ska gå med mig uppe i buan och bäa :) För Naturlig läsning.Austen är ju alltid kul och denna korta brevroman om den falska, intrigerande Lady Susan var riktigt underhållande. Jag blev dock rätt störd av inläsaren som uttalade alla jag med övertydligt g. En del äldre litteratur passar väl att läsa med en skriftspråklig stil, men det finns ju gränser. För Förkovran.Urminnes hävd var inplanerad redan i december, men hanns inte med. Jag gillar verkligen Pettersson, men detta var kanske inte den bästa. Lite färre kängor än brukligt. Jag gillar annars att har ger kängor åt alla håll, mot majoritetsbefolkningen, mot samerna själva, mot norska staten, mot svenska staten, mot det mesta och de flesta och tämligen välförtjänt, vill jag påstå. Den här gången var det mer av oförrätterna som begåtts mot samerna, vilket naturligtvis är viktigt, men jag har läst så mycket om det redan att det blev lite same same (ho ho!)


När de gäller de fysiska böckerna så har jag fortfarande inte läst klart Kärlek i det nya årtusendet och Vivian har jag bara börjat på. Inte läste jag några noveller av Munro eller ur Tainna heller - Tainna orkade jag inte ens leta fram (vart fagerlund har den tagit vägen?!?). 

Men jag läste ett antal noveller ur Kanada berättar och Dagordningen av Éric Vuillard fick jag läst. Den var riktigt bra. Och så läste jag ut Milosz diktsamling Vid flodens strand, men den föll mig inte riktigt på läppen. Jag läste också den icke planerade diktsamlingen djupa kärlek ingen av Ann Jäderlund, men den var jag inte heller så förtjust i. Jag tyckte bättre om hennes Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar. Jag läste också ett gäng augustnominerade och ALMA-prisade bilderböcker (som kan ses under Förkovran och Prisat). Och så några extra som såg kul ut när jag sprang där och letade i bibliotekets boklådor. 

Jag tyckte om dem alla tre och i synnerhet Kristin Lidströms fantastiska illustrationer i Räventyr.

fredag 1 mars 2024

TBR mars

 

Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lämna lite plats för någon eller några böcker därifrån som verkar lockande - och som jag kan hitta på Storytel. Därför är ljudbokslistan lite kortare än vanligt, åtminstone tidsmässigt. Fem av böckerna är väldigt korta.


Ljudböcker


Tredje delen om fröknarna von Pahlen. Svensk klassiker för Förkovran.
Månadens finska bok. Jag har tidigare läst Is av henne och den var bra. 
Jag kom av mig med att klämma ljudböckerna längst bak i Storytellistan. Det här är en av böckerna i den icke publicerade #5. (De andra två var Barnbruden, som jag gav upp, alldeles för tramsig, och Två systrar som blev ett extranummer i februari). Jag har verkligen ingen aning om vad den handlar om och tänkte att jag ska låta bli att ta reda på det innan jag börjar. Augustnominerad ungdomsbok. Har varit sugen på att läsa mer av henne ett tag. Pulizerprisad 1928(!) och passar således i utmaningen Prisat. En kort liten bok. Jag hoppas verkligen att jag lyckas vila upp mig så pass att jag kan lyssna på engelska igen.Jag kände inte ens till den här serien av Enid Blyton förrän jag såg den upptagen på BBCs boklista (nr 90). Också kort liten sak.Jag har läst lyrik av Brautigan, men aldrig någon prosa. Det här lär vara hans mest kända bok. Jag har länge velat läsa den och blev glad när den plötsligt fanns på Storytel. Också kort.


Jag började på den här i sensomras (höstas?) men kunde inte fokusera då, trots att jag ville lyssna vidare. Jag gör ett nytt försök. Jag tänker att den kan passa för Naturlig läsning.


Nobelpristagare för Förkovran, men passar också för Jorden runt på 100 böcker, eftersom jag inte läst något från Peru - inte sedan jag började utmaningen i alla fall.Jag hade ju planerat att lyssna på Fosse som radioföljetong i januari, men den plockades bort innan jag hann börja. Böckerna verkar försvinna mycket snabbare nu, novellerna ligger kvar men av romanerna finns bara den som för närvarande sänds i radio tillgänglig. Jag testar den här i stället. För Förkovran.


Böcker

Det gick väldigt dåligt med böckerna i februari, men jag var ju så totalt utarbetad att jag i princip bara gick hem, fixade djuren, lagade mat till ungarna och sedan stupade i säng. Och helgerna gick i princip åt till att röja ur ungarnas rum inför att målaren skulle komma och så jour. Men jag försöker väl igen. Jag har det lite lindrigare nu i några veckor när jag är på mottagning och min chef, som noterat den extremt ojämna arbetsbelastningen, har och kommer att vidta åtgärder. 

Jag har lånat hem barn-ungdomsböckerna Kärleken vi inte förstår och Jefferson från biblioteket. Båda författarna har tilldelats ALMA-priset och passar för Prisat. Dem borde jag orka med.

 


Jag hoppas också hinna med Dagar i tystnadens historia och En häst går in på en bar

 

Båda för Prisat. Lindström har tilldelats Nordiska rådets pris och Grossman Internationella Bookerpriset.När det gäller lyrik så hänger jag för tillfället med Frostenson. För Förkovran (lyrik) och för Prisat (Nordiska rådets litteraturpris 2016). Vad jag väljer för lyrik efter den lämnar jag öppet.


e-böcker

Månadens tema i Novellresan är Mårbacka. Helena har inte lagt ut några "instruktioner" eller tips än, men jag tar väl och läser några noveller ur denna:fredag 2 februari 2024

TBR februari

 

Januari var en hemsk månad vad gäller förutsättningar för läsning. Jag hoppas att februari blir bättre och här kommer min TBR.

Ljudböcker


A Passage To India får bli månadens klassiker till Förkovran.Jag fortsätter med grekisk mytologi. Natalie Haynes även denna månad.Micael Dahlen blir jag mer och mer förtjust i och den här har funnits på läslistan ett tag.Den här har jag hört gott om hos brittiska BookTubers och nu finns den både översatt och inläst. Jag passar på.Andra delen av Fröknarna von Pahlen får bli månadens svenska klassiker till FörkovranJag som drömmer om somrar i buan med katter, marsvin, kanin, höns, ankor, svärdsjöfår, lappgetter och en liten fjällnära kossa går naturligtvis igång på detta. För Naturlig läsning.New York-trilogin har jag haft på läslistan hur länge som helst. Det är dessutom en av de böcker som ligger längst tillbaka i min Storytelhylla. Ja, jag kom ju av mig med att klämma de böcker som står längst bak i listan. Kanske dags att ta itu med dem igen.Det får bli två böcker för Naturlig läsning i februari. Jag misstänker att den kommer att vara starkt ångestframkallande. Jag får välja tillfälle väl. (Förresten vill jag ha en bikupa - eller två - också, där uppe i buan)
 


Någon deckare ska jag väl ha med också och det får bli denna.


Westö är ju bra. Det här får bli månadens finska.

Jag hann visserligen med en Sarah Moss för Boktolvan redan förra månaden, men den var bra så jag tar en till. 


En ganska bra blandning, tycker jag :)


Böcker

Jag har ju börjat kunna läsa lite igen - trots att januari blev en väldigt tung månad jobbmässigt och trots att jag kom av mig lite med Kärlek i det nya årtusendet, som visade sig vara rätt tungläst, jag har bara kommit halvvägs och har således 200 sidor kvar.

Vid flodens strand, som jag tog upp som ny diktsamling efter att raskt ha blivit klar med Espmark, visade sig också vara mer tungläst än jag trodde. Eller kanske är det bara min trötthet och brist på ledighet som är problemet och inte böckerna. 

Hur som helst så ska jag avsluta dessa två.

 

För Novellresan, som i februari går till Kanada, har jag tänkt läsa Munro - vad annars liksom - men jag vet ännu inte ur vilken samling. Jag tänkte också läsa ur Tainna av Norma Dunning, som är kanadensisk inuit. Jag har varit sugen på den, men jag har ju bara inte kunnat läsa. Nu hoppas jag att det går bättre.
Jag hoppas också att det ska funka att läsa Eric Vuillards Dagordningen. Vuillard finns i min Boktolva och Dagordningen har tilldelats Goncourtpriset, så den passar även i Prisat.


Christina Hesselholdts Vivian passar också både i Prisat och i Boktolvan


Nu vågar jag inte lista fler, trots att här ligger böcker i drivor som jag längtar förtvivlat efter att läsa. 

TBR april

  Då har vi gått in i april och tiden för läsning - för min del - är i princip över. Nu är det växter, trädgård och ljudböcker som gäller. O...