söndag 31 oktober 2021

En smakebit på søndag - Mitt liv som härskare

 

Smakebiten utgår från Astrid Terese på Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Morgonen då min fader konungen dog låg frosten tjock på marken och solen hängde som en brusten äggula bakom toppen på Kopparmätstockens berg. Jag reciterade min morgonläxa utanför Bergsskuggans sal när jag fick syn på en flock vita hägrar som svepte in på låg höjd bortifrån talgträdsdungen och kretsade över salens cinnoberröda korridorer och svarta takpannor en kort stunde innan de försvann. Efter sig lämnade de sorgsna rop och några fjädrar, och när jag tittade ner såg jag att mina handleder, stenbordet jag satt vid och böckerna som låg på det var täckta av fåglarnas blaskiga, vita avföring.

Så börjar Su Tongs Mitt liv som härskare, som jag läste ut igår. En fantastisk bok, grym och vacker. En av de åtta som utnämnts till Årets världsböcker 2021.


Och här är ett talgträd i höstskrud, om någon undrar hur de ser ut. Torde inte vara härdigt i Sverige, ens i de södra delarna eller på Gotland.


lördag 30 oktober 2021

Veckans mening - vecka 43

 

Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått mig att stanna upp.

Igår gick jag jour och hann inte, men jag vill gärna vara med även denna vecka, så jag fuskar lite och skriver på söndag men lägger inlägget på lördag. Jo jo, så opålitlig är jag!

I have explored the Drowned Halls where the Dark Waters are carpeted with white water lilies.

Jag har bara precis börjat med Piranesi och den är så speciell, så vacker. Jag hoppas hinna läsa ut den idag - men tvivlar på att jag lyckas. Dels är den på engelska, vilket tar längre tid, dels är det inte en text man kan skynda igenom. Jag är glad att vintertiden ger mig en timma extra, för jag vaknade först strax före elva (sommartid). Snart ska jag gå och ge lunchhö till grannens hästar, men först ska jag dricka mitt kaffe och läsa en stund.


fredag 29 oktober 2021

Fem en fredag - OrdVad har du för favoritord?
Tass. Och engelska yonder

Vilket ord kan du inte säga?
Sudoku - jag får aldrig ordning på de där u:na och o:na

Vilket ord har du alltid svårt att stava?
Oj, det är många, jag googlar ofta. I synnerhet generikanamnen jag använder på jobbet kan vara knöliga.  

Med vilka fyra ord skulle du beskriva veckan?
Sorg över döda djur

Finns det tillfällen som du ordbajsar?
Säkert - men inte medvetet

torsdag 28 oktober 2021

Helgfrågan - vecka 43

 


Det drar ihop sig till helg och det är dags för Mias fråga:

Till helgen tar sommartiden slut, vilket innebär att vi närmar oss vinter. Har du tips på en vintrig bok?

Ja, jag har ju mina gamla favoriter, som jag tjatar om avigt och rätt.


Trollvinter läser eller lyssnar jag på varje vinter sedan jag vet inte hur många år.Vladimir Sorokins Snöstormen är helt fantastiskt inläst av Rolf Lassgård. Jag har lyssnat på den ett par gånger och hade faktiskt tänkt att det ska få bli en återkommande decemberbok den med.Dash och Lilys utmaningsbok är helt underbar. Den borde jag också läsa om, när jag tänker efter.Maja Lundes Snösystern, med fantastiska illustrationer av Lisa Aisato, är en ny favorit. Jag läste den med min lilla Astrid inför förra julen. Jag räknar med att vi kommer att läsa den igen. Hon började prata om det redan i somras.

onsdag 27 oktober 2021

Veckans kulturfråga - vecka 43

 

Denna vecka undrar Enligt O

Vad läser du under läslovet?

Tja, så mycket lov blir det inte för min del. Jag jobbar på som vanligt och eftersom jag inte har barnen så är det heldagar. Lovet infaller dock samtidigt som månadsskiftet så jag ska väl ta itu med novembers TBR, tänker jag. Jag har tänkt läsa en av de Bookernominerade, men har inte riktigt bestämt om det blir Galguts The Promise eller Powers Bewilderment. Vinnaren tillkännages nästa onsdag. 
Jag hoppas också hinna börja på Dubravka Ugresics Baba Jaga la ett ägg som jag valt för Månadens språk som i november är "jugoslaviska".När det gäller lyssnandet så hade jag tänkt börja med Östergrens Två pistoler och Whiteheads Harlem Shuffle.

 lördag 23 oktober 2021

Veckans mening - vecka 42

 

Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått mig att stanna upp. 

Och som journalist måste man ju kunna ifrågasätta allt, även de rörelser som man i grunden sympatiserar med.


Jag tyckte överraskande mycket om den här boken. Den är väldigt självutnämnande, rörande, och tankeväckande. Jag har förstås läst Mig äger ingen, men i övrigt hade jag dålig koll på Linderborg. Hon är ungefär jämnårig med mig, några år yngre, men vi lever helt olika liv och hon har många funderingar som jag inte känner igen mig i: åldersnojan och längtan efter en man till exempel. Trots det har jag väldigt lätt att identifiera mig med henne och känna med henne. Linderborg skriver också: Jag saknar någon att testa mina idéer på, någon som säger: Men du, så där kan du väl ändå inte tänka? Det känner jag igen mig i och jag hade verkligen önskat att jag haft någon att diskutera den här boken med. 

fredag 22 oktober 2021

Fem en fredag vecka 42: Kultur


Veckans frågor från Elisa:

Var går du helst för att se konst?
Fotografiska är mitt absoluta favoritmuseum. Carl Larssongården tycker jag också mycket om. Fast kanske mer för miljön än för konsten i sig.

Vad såg du senast på bio?
Ja käre värld! Det var Zootropolis med killarna 2016. Senast jag såg en vuxenfilm måste ha varit Sagan om konungens återkomst. 2003 kom den, har jag googlat mig till. Här går i princip bara amerikanska storfilmer och svenskt tjafs. Det är jag sannerligen inte ett dugg intresserad av. Går det något lite smalare så ges den en kväll. Svårt att pricka in. Jag gick mycket på bio innan jag fick barnen och fortfarande bodde i Stockholm. 

Vilken typ av ställe skulle vi kunna hitta dig en fredagkväll?
Hemma i min fåtölj.

Vilken bok kom senast i din ägo?
Det var ett helt gäng böcker: The Promise - David Galgut, The Fortune Men - Nadifa Mohamed och Bewilderment - Richard Powers som kortlistats för årets Bookerpris, An Island av Karen Jennings som långlistades för detsamma och The Tenderness of Wolves av Stef Penney som fick Costapriset 2006.

Vem ser du gärna på scen?
Tja, jag vet inte riktigt. Jag skulle nog inte orka med så mycket mer än en adventskonsert i kyrkan. Kanske se Jul i folkton, om de gav fler konserter. Sven-Bertil Taube skulle jag gärna se igen och så vill jag ju se The Tallest Man on Earth. Jag är så jäkla ljudkänslig så generellt lyssnar jag hellre på musik hemma där jag kan styra volymen själv. 

Jag tycker mycket om balett men jag har ingen koll på dansarna på Operan nu för tiden. På den tiden det begav sig - i e före barnen och flytt till Dalarna - var jag väldigt betuttad i Jan Erik Wikström. När det gäller skådespelare har jag inte direkt någon favorit. 

onsdag 20 oktober 2021

Veckans kulturfråga - vecka 42

 

Veckans kulturfråga utgår från Enligt O

Frågorna denna vecka gäller Augustnomineringarna och jag skrev ju lite om det redan igår.

Vilka av de nominerade böckerna till Augustpriset är dina favoriter?
Jag har bara läst en av de nominerade, så jag vet inte om jag kan säga att jag har några favoriter. I skönlitteraturklassen hade jag i alla fall sparat ner Singulariteten och Den svarta månens år i min Storytelhylla, så jag måste ju ha tyckt att de verkade intressanta. Bland fackböckerna hade jag sparat Tyrannens tid sedan tidigare. Bland barn-/ungdomslitteratur så väl Nattkorpen som Himlabrand och jag blir väldigt sugen på Om du möter en björn och Furan. Så kanske ändå den kategorin känns mest lockande i år. Men jag känner mig inte orolig över att försöka klämma tre ur varje, som är min ambition.

Vilka titlar saknar du bland de nominerade?
Jag trodde nog att Tills alla dör skulle komma med, den har ju fått så oerhört bra kritik och jag tyckte att den var väldigt intressant. En vacker dag, som jag hade i septembers TBR men inte hann med, trodde jag också skulle vara med. Och kanske Året med 13 månader, som jag precis nu har börjat lyssna på. tisdag 19 oktober 2021

Augustnomineringarna


Den enda bok jag läst av de nominerade är Eufori. I ärlighetens namn var jag kanske inte lika över mig som de flesta andra verkar vara. Kanske var det bara inte rätt tillfälle när jag lyssnade under sommarens vistelse i buan.

NattkorpenTyrannens tid och Himlabrand vet jag att jag har nersparade på Storytel. 

 


Nattkorpen hade jag tänkt att läsa med min lilla Astrid. När det gäller Tyrannens tid så är jag generellt intresserad av historia och Västerbro är ju väldigt bra. Undrar om inte min äldste har lyssnat på den - efter att jag tipsat honom - han är extremt historieintresserad. Himlabrand hittade jag när jag letade böcker då månadens språk var samiska.

När jag börjar leta efter de nominerade böckerna på Storytel så upptäcker jag att jag faktiskt har sparat ner Balsam Karams Singulariteten och Ellen Mattsons Den svarta månens år, så uppenbarligen har jag sett dem tidigare - fast jag inte alls minns - och tyckt att de verkar intressanta.

 

När vi var samer har jag läst en lång artikel om, men var fasen var det?


Boken om Dante har jag också sett förut, men annars var allt helt nytt för mig. Furan och Om du möter en björn blir jag riktigt sugen på att läsa

 


Och jag blir väldigt nyfiken på Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning


Sammantaget så ska det nog gå lätt att få till tre lästa ur var kategori, som är min ambition.

Tisdagstrion - Konst och fotografi

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken. Veckans tema är Konst & Fotografi och det känns som jag har gjort det förr, haft med ungefär samma böcker, men jag kan inte hitta något sådant inlägg och har svårt att komma på några bra alternativ till de valda titlarna. 


Jag har alltid varit svag för Georgia O'Keeffe och det var evigheter sedan jag läste den här biografin, men jag minns den som bra. Det är inte många gånger i mitt liv jag blivit sugen på att åka till USA, men efter den här fick jag faktiskt lust att se New Mexico. Och så fick jag lust att sy vita skjortor för hand och ha svart vid kjol, ha ha.Jimmy Nelsons fotobok Homage to Humanity är gedigen kluns till fotobok. Jag köpte den till mig själv i julklapp för ett par år sedan. Nelson åker jorden runt och fotar ursprungsbefolkningar, innan deras kultur, särart, levnadssätt och språk går in i evigheten. Det är inga vardagsbilder utan mer regisserade porträtt, ofta av människor i full ornat. Han har kritiserats en del, men jag orkar inte gå in närmre på det här. Bilderna är fantastiska och det är oerhört fascinerande att se den mänskliga mångfalden som kontrast till - för all del - svarta, bruna, gula, röda, vita, skära människor med samma jeans, samma t-shirt och samma höghus och Donken i bakgrunden, världen över. Bäst tycker jag kanske om bilderna av de mongoliska kazakerna med sina jaktörnar. Jag är ju generellt svag för fåglar och fascinationen efter H som i hök sitter liksom i. 

Det var evigheter sedan jag läste Trenter. Jag tror att detta kan ha varit den första, jag tycker mig känna igen omslaget. Det fanns några titlar i bokhyllan hemma i mitt barndomshem och när jag läst dem lånade jag på biblioteket. Ja, Harry Friberg är ju fotograf - även om jag nu inte kan minnas att han någonsin fotograferar i böckerna. 

söndag 17 oktober 2021

En smakebit på søndag - Att tro på Mister Pip

 

Smakebiten utgår från Astrid Terese på bokbloggen Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Bougainville är en av världens bördigaste platser. Släpp ner ett frö i jorden, efter tre månader är det en planta med glänsande gröna blad. Tre månader till så plockar man frukterna från den. Men utan macheter skulle vi inte ha någon egen mark. Lämnade man djungeln i fred skulle den komma marscherande ner för de branta bergssluttningarna och begrava våra byar i blommor och lianer.
Det är därför det var så lätt att glömma att det någonsin funnits en skola. Slingerväxterna hade, som för att mildra chocken, först strypt två träd med lila och röda blommor och sedan via dem krupit upp på skolans tak, krupit in genom fönstren och ringlat sig fram över innertaket. Ett halvår till så hade vår skola försvunnit ur sikte.


"Det är en sak jag vill att ni ska förstå. Jag är ingen lärare, men jag ska göra mitt bästa. Det är mitt löfte till er barn. Jag tror att vi, med era föräldrars hjälp, kan påverka våra liv till det bättre."

Lloyd Jones kommer från Nya Zeeland. Att tro på Mister Pip kortlistades till Bookerpriset 2007

På en kopparrik tropisk ö, sönderslagen av krig och övergiven av nästan alla, finns en enda vit man kvar: den excentriske mr Watts. Han är föremål för öbornas nyfikenhet och hån, men då det inte finns någon annan som kan undervisa barnen på ön städar mr Watts upp i det förfallna skolhuset och börjar läsa för eleverna ur Charles Dickens Lysande utsikter.

lördag 16 oktober 2021

Veckans mening - vecka 41

 

Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord: En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått oss att stanna upp.

Hon tar de enda bekväma skorna i sin mammas garderob, ett par gympaskor i quiltad guldlamé med dragkedja på ena sidan, som Mañuela hade när hon donade i trädgården.

Härmed tillkännages att jag inte har guldlamédojjor när jag påtar i trädgården hänne i Gagnä. Men det kanske skulle muntra upp mig en smula. Får övervägas. Åcken Gagnefstajl!

fredag 15 oktober 2021

Fem en fredag - Planering

Dags för Elisas fredagsfrågor:

Vad står på agendan idag?

Jag är ledig från jobbet varannan fredag, så det blir jobb hemma i stället. Städa hela huset, städa hönshuset, städa marsvinsbur, tvätta och packa ihop ungarnas grejer eftersom de ska till far sin. Jag ska också ge grannens hästar lunchhö och hoppas hinna några vändor till ÅVC med trädgårdsavfall.

Vad har du fått boka om i veckan?

Konsulten på ortopeden igår. Jag fastnade i flera timmar på boendet jag rondade och fick ringa och be en kollega gå dit i stället. Ändå blev det två timmars övertid.

Jag hade planerat att lyssna på A Passage North av Anuk Arudpragasam, som är kortlistad för Bookerpriset, men plötsligt var den borttagen från Storytel, så jag fick göra om min TBR. 

Vad vill du stryka i helgen?

Allt som gör att jag inte får ägna hela helgen åt att sitta uppkrupen i min fåtölj och läsa och lufsa runt i skogen. 

Vad har du på planeringsstadiet?

Oj, det mesta. Allt som har med husets yttre och inre att göra, fixa uthusen och skapa den trädgård jag önskar. En resa till Bali nästa höst tillsammans med min yngsta kusin och några andra. Hon är fantastisk på att sy ihop resor. I mindre skala finns novembers TBR.

Hur planerad är du vanligtvis?

Dåligt. Jag har aldrig orken att göra det som behövs och det jag vill. Mitt liv handlar mest om att släcka bränder.


TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...