fredag 1 december 2023

TBR december

 

I december, när det är mycket julstökande, brukar jag hinna med att lyssna en hel del, men det behöver vara lättillgängliga saker. Det blir juligt, sagor och mycket deckare - och så några enstaka andra. Jag har försökt att gruppera lite, även om grupperna nu går lite i varandra och en del titlar skulle passa i två eller flera. 

Favoriter i repris


För ett par, tre år sedan läste jag Dash & Lily på svenska och blev helt förälskad. Nu får det bli en favorit i repris, fast som ljudbok på engelska. (Men fan vad jag avskyr omslag med bilder från TV/filmatiseringar!) 
Snöstormen har jag lyssnat på ett antal gånger, den hör liksom till december...... fast verkligen inte så många gånger som jag lyssnat på/läst Trollvinter


Annat med jultema


Det här är en adventsbok i 24 kapitel. Fast jag kommer nog att lyssna på hela i ett svep. Står det att det är en 'julberättelse' så är det väl det - även om omslaget nu inte ser så juligt ut.Omslaget är ju rent bedrövligt, men jag tror att den här kan vara riktigt bra. Jag har faktiskt inte läst denna!Jag har läst första delen av Trollopes Barsetshire-serie och har tänkt att jag ska fortsätta. Den här lilla kan väl få bli ett mellanspel. 


Deckare


Jag var ju väldigt förtjust i Peter Mays tre böcker som utspelade sig på Lewis - kunde han inte hållit sig kvar där? Nå väl, Shetland kanske kan vara ett bra alternativ till Yttre Hebriderna. Det här året, när jag inte har förmått läsa, så har det blivit en del stickning och lyssnande på Nördic Knitting: Shetland, Island och Hebriderna så det står härliga till med andra ord. Jag börjar känna mig riktigt hemma på de där karga öarna - hur det nu kan komma sig, jag vill ju bo mitt i skogen och hatar blåst gör jag.
 


Det är ju bekymmersamt nu när jag lyssnat på alla böcker om kommissarie Gamache som finns på Storytel. När jag letade efter finska böcker (jag försöker ju klämma åtminstone en i månaden) så hittade jag den här, första delen i en relativt ny serie, och det kanske kan vara något. "Finland möter Island" står det. Utspelar sig på Island, karghet, snö och is, ditrest finsk polis som stickar islandströjor på fritiden. Men det måste ju vara något för mig! 
 


Osman har jag länge tänkt testa men jag glömmer hela tiden. Nu kom jag ihåg. Jag tror att den kan vara lättsam och bra i julstressen.Jag upptäckte att det precis kommit en fjärde bok om Kautokeino. Den måste jag ju klämma in.Ursprungligen en adventsdeckare i 24 delar, men jag tänkte klämma även denna i ett svep. Mysdeckare tror jag.Pusseldeckare i 20-talsstil (ja, inte detta 20-tal då, utan förra). Jag testar.Sagor, gamla och modernaA compelling and atmospheric gothic thriller, 'In the Night Wood' reveals the chilling power of myth and memory. Jag hoppas att den inte är för läskig för mig.A collection of new and exclusive short stories inspired by the Baba Yaga. Baba Jaga är ju kul. Och det är så sött med den där stugan på hönsben.Every summer Sam spends a few precious months being human, until the cold causes him to shift to a wolf once again. Discover what happens when he meets Grace in this chilling romance. Del 1 av 4. Jag hoppas att den ska funka trots det där med 'romance'. Hur länge har jag haft den här på läslistan mån tro? Utgår från berättelsen om Rumpelstiltskin. Och så vinter och Ryssland... För vad jag än tycker om skurkväldet i Ryssland av idag, och gårdagens Sovjet, så finns det mycket spännande att hitta i den ryska traditionen och litteraturen.


 

 

 

Och apropå lockelsen med den ryska traditionen. Ett gäng ryska folksagor från Afanasievs sammanställning. Han måste ju vara typ Rysslands Bröderna Grim. Varit. Han har varit död i 150 år. De är väääldigt korta. Men ser de inte lite läskiga ut? Hoppas att den här räddhågsna tanten klarar dem :)Nötknäpparen har jag faktiskt inte läst. Kanske borde jag ha petat in den bland böcker med jultema, men nu fick det bli bland sagorna.'The Snow Queen', beautiful and heartbreaking, comic and tragic...  Kan väl också passa i julstöket, tänker jag.


Övrigt


En klassiker kan väl få vara med, tänker jag. Jag tror att den här är hyfsat lättillgänglig. Jag har ett vagt minne av Leslie Howard (var det väl?) som Röda Nejlikan i en gammal svartvit film. They seek him here, they seek him there... 
Efter att ha lyssnat på Det stora lilla livet och Väder som förändrade världen så är jag helt kär i Marcus Rosenlund. Det är intressant och underfundigt, karln är jäkligt rolig och jag tycker så mycket om att lyssna på hans finlandssvenska basstämma. Fler än de här tre böckerna kan jag inte finna att han skrivit. Surt! Jag hoppas verkligen att han ger ut fler. Uppenbarligen har det kommit ut en femte del om Månvind & Hoff. Den hade jag missat. Måste naturligtvis avlyssnas.


Det blev ganska många, det här, men de flesta är rätt korta, så jag tror att det ska funka. Och gör det det inte, så får det väl vara så. Jag blir lycklig av att titta på de här bokomslagen i alla fall och bara det har ju ett värde.

Några böcker törs jag inte lista, även om jag nu faktiskt lyckades läsa några i november. Jag vågar inte riktigt tro på att det har släppt. Men funkar det så blir det nog några tidigare augustnominerade barn- och ungdomsböcker - tror jag. Och kanske lite julberättelser av Selma. Vi får se.

måndag 27 november 2023

Inför Augustgalan

Plötsligt en dag händer det...

Jag har faktiskt kunnat l ä s a. Det har jag inte lyckats med sedan i januari, tror jag. Sex böcker, varav fyra barn- och ungdomslitteratur, alla augustnominerade.

Och för första gången har jag läst mer än någon enstaka nominerad titel. Jag har faktiskt läst alla sex i skönlitteraturklassen, tre av fackböckerna och fyra i barn- ungdomsklassen. Heja mig, liksom!

Skönlitteratur

Jag har inte riktigt någon favorit. Mer åt andra hållet. Den jag tyckte i särklass minst om var Moral. Därefter Studier i mänskligt beteende. Jag har hört och läst andra vara helt begeistrade över de här två böckerna och hoppas på vinst, men smaken är som bekant delad. Kanske är det framförallt ämnena jag ogillar - i synnerhet när det gäller Lena Anderssons, för nog kan människan skriva liksom. Moral: ung kvinnlig doktorand inleder ett förhållande med äldre gift handledare. Ja men jag vill inte läsa om eländet! Studier...: Studier av några specifika typer av "idioter". Ja men vad fan, det räcker med dem jag måste stå ut med i verkliga livet, jag behöver verkligen inte reta ihjäl mig på en hoper romanfigurer ovanpå det.

Spindelbjörken var väl ok. Jag ville - och förväntade mig att - tycka mer om den än jag gjorde. Ganska tungt om en man märkt av svåra övergrepp under barndomen. För varför säger man 'mobbad'? Det låter för milt tycker jag. Nu finns det ju grader av helvete, men i många fall är det ju faktiskt frågan om mycket allvarliga övergrepp som, om de utförts mot vuxna, skulle klassats som allvarliga våldsbrott med tortyrliknande inslag. 

Satansviskningar tyckte jag mer om. Den kändes lite udda i Augustsammanhang då den var så "osvensk". Inga kopplingar till Sverige alls, förutom författaren själv. Är inte det väldigt ovanligt, eller är det bara jag som inte är tillräckligt beläst? Jag har ju en förkärlek för världslitteratur, så på så vis passade den mig bra. En bok som lämnar kvar en stämning, en känsla i magen. 

Jävla karlar var ju en mustig, berörande, charmig och väldigt lättillgänglig bok som jag kan tänka mig kommer att sälja väldigt bra och som jag tror kan tilltala typ alla. Men rent litterärt, konstnärligt är jag inte så säker på att den var starkast - fast nu är ju jag inte helt rätt person att bedöma den saken. 

Systrarna tyckte jag om och jag tycker att det är den mest gedigna boken av de sex. 

Jag kan som sagt inte välja ut en favorit, men om någon av Satansviskningar, Jävla karlar och Systrarna får priset så kommer jag att känna mig nöjd. Ska jag tippa på en, så blir det nog Systrarna


Facklitteratur

Av de sex nominerade har jag lyssnat på tre.

Vikingatider. När världen öppnades var den jag hade störst förväntningar på, jag gillar ju arkeologi och historia. Upplägget var sådant att varje kapitel utgick från ett fynd och så berättades det runt fyndet. Det lät ju bra, men för mig blev det bara rörigt. Kanske skulle det fungerat bättre med en vanlig bok, kanske var det bara inte rätt tid för mig. Nej, den tilltalade mig inte. 

Älskade bror. En rapport från gängvåldets Sverige var något helt annat än jag förväntade mig. Av någon anledning hade jag fått för mig att det var ytterligare en syster som berättade om sin gäng-bror. Så var det ju inte alls. Lisa dos Santos är åklagare och jag tyckte att det var jättespännande att få en inblick i hur sådana arbetar. Att de jobbar så nära polisen trodde jag bara var något som förekom i deckare. Skrämmande, frustrerande och väldigt intressant.

Sundsvallsoligarken. En berättelse om hur Ryssland lurade väst Den här boken var inte heller riktigt vad jag förväntade mig - men närmare än Älskade bror i alla fall. Jag trodde att boken skulle handla specifikt om "Sundsvallsoligarken", Oleg Deripaska, men minst lika mycket handlar den om dagens Ryssland, Putin och övriga oligarker. Jävla skurkstat! Jävla nollor! De må se sig själva som vinnare, med sina miljarder, privatjet och überlyxiga yachter, men det krävs mer än ett mänskligt genom för att vara Människa och de här kvalar fan inte in. (Men tänk att jag hann bli 60 år innan jag fattade att Oleg ska uttalas Alek! Jag borde kunnat lista ut det, men icke)

Jag har svårt att välja en favorit även bland dessa. Jag tyckte nog lite mer om att lyssna på Bror, men Oligarken har mer av 'gräv' och tyngd. 


Barn- och ungdomslitteratur

Av de sex nominerade har jag läst tre (eg fyra) och lyssnat på en.  

De tar allt ifrån mig  Nej, nej, nej, inte för mig! Vem var det nu som tyckte att den var så fantastisk? Jag minns inte. Och jag förstår det inte. Alltså, bara för att man har 100 ingredienser i skafferiet så måste man ju inte stoppa alla i grytan. Inte en enda av karaktärerna är ens halvsympatisk och de flesta tycks genomgå en profund personlighetsförändring under berättelsens gång. Och måste man klämma in 'kuk' och 'fitta' i varannan mening, bara för att? Vad vill hon egentligen? Bekräfta alla fördomar om folk i Norrbottens tassemarker? Konstig, vulgär och obehaglig, den hänger inte ihop och den känns inte trovärdig någonstans. Jag blev mest irriterad när jag lyssnade. Bra inläsning, i och för sig, men de kunde gott valt någon med lite dialektal färgning. 

Hundägarna & Kattjägarna 

Kompassens hjärta

Vitsippor och pissråttor

De senare tre tyckte jag om. De handlar alla - åtminstone delvis - om vuxna som inte riktigt förmår vara där. Kanske tyckte jag lite bättre om Hundjägarna & Kattjägarna och Vitsippor och pissråttor. Ska jag tippa på en av dessa blir det nog Vitsipporna. 

Vitsippor och pissråttor köpte jag för att stödja den lokala bokhandeln i Höganäs, när jag var nere och hälsade på mor. Övriga titlar är de som funnits att tillgå på Storytel. 

onsdag 1 november 2023

TBR november

 

Den 27e tillkännages vilka som belönas med 2023 års Augustpris. Jag tänkte att jag skulle klämma några fler nominerade innan dess. Jag har ju en idé om att jag ska läsa tre ur varje kategori för vart år - utan att göra våld på mig själv. Jävla karlar blir den fjärde av de skönlitterära. Systrarna, Moral och Studie i mänskligt beteende har jag redan lyssnat på.
Tur att så pass många av de nominerade fackböckerna finns inlästa. Så är inte alltid fallet. De här tre har jag valt ut. Vikingatider är ju helt klart den som ser mest lockande ut. 


Ingen av de nominerade barnböckerna finns inlästa, tyvärr. Jag tyckte väldigt mycket om Rishøis Vinternoveller när jag läste den för några år sedan. Stargate har jag tänkt spara till december, men den här tänkte jag lyssna på nu.Elfte boken om Gamache. Sedan finns inte fler inlästa på Storytel.Det här får bli månadens finska. Finlandssvensk är den, närmare bestämt. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om Ernaux. Tre korta har jag lyssnat på hittills. Den här är också kort. Vi får se om jag vet bättre efter att ha lyssnat på den här. 
Jag fortsätter att lyssna på Mobergs Soldat med brutet gevär. Jag har tyckt om del 1 och 2. Jag tyckte mycket om Marcus Rosenlunds bok Det stora lilla livet, som jag lyssnade på i oktober, och jag tyckte om att höra honom läsa. Jag fortsätter med denna så att jag får med lite 'naturlig läsning' också. onsdag 4 oktober 2023

TBR oktober

 

En försenad TBR för oktober kommer här. I morgon tillkännages vem som får Nobelpriset i litteratur och senare i månaden får vi veta vilka som nomineras till Augustpriset. Jag vill därför inte fylla på alltför mycket redan nu utan lämna lite plats.
För inte så länge sedan fick vi veta vilka som gick vidare till Bookerprisets kortlista. Ingen av de två från långlistan som jag var mest sugen på kom med. Jag hade tänkt att i alla fall lyssna på en av de två från kortlistan som är tillgänglig som ljudbok på Storytel så månadens tre första dagar har jag kämpat med This Other Eden, men jag bara kan inte hålla fokus. Med en femtedel kvar av boken insåg jag att det bästa vore att börja om från början, så jag spolade tillbaka men beslutade mig ganska snabbt för att lägga den åt sidan. Jag får se om det blir tillfälle någon gång under oktober att sitta ner i lugn och ro med den. Det funkar uppenbarligen inte att lyssna på den när jag flänger runt med annat, trött och sliten som jag är med denna förbaskade förkylning som inte helt givit med sig på drygt fem veckor. 

I stället för This Other Eden har jag börjat lyssna på ett säkert kort, nämligen del 12 i serien om Gamache. Jag tror att det är den näst sista som är inläst, i alla fall på Storytel. Det innebär att det finns en kvar till november, men vad ska jag göra i december liksom?

The Last Bear såg jag hos Vargnatt. Titta vad fin! Den vill jag läsa.


Månadens finska får bli denna. Lite "naturlig läsning" vill jag också peta in.Den här har jag hört mycket gott om och är nyfiken på.


 

Mitt mål är ju att försöka läsa åtminstone tre böcker av varje Nobelpristagare men av Ernaux har jag bara klämt en hittills. Jag tänker därför lyssna på de här två (mycket korta) böckerna denna månad.En svensk klassiker ska väl med, tänker jag, och Moberg brukar ju funka. 

Egentligen vill jag ha med en klassiker varje månad, om jag bara orkar, men jag väljer att lämna plats för August och Nobel i stället. Finns det det inget vettigt att tillgå, så kanske jag klämmer in någon klassiker ändå eller If I Survive You som är den andra boken som tog sig till Booker-kortlistan och finns tillgänglig på Storytel. 


 


Det ska bli VÄLdigt spännande att höra vem det blir i morgon klockan ett.

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...