fredag 31 januari 2020

TBR februari


Nej, inga snödroppar här än, men det står väl inte på med det här konstiga vädret.

Eftersom jag läst Camus Främlingen nu i slutet av januari, så tänkte jag klämma in Fallet Meursault av Kamel Daoud som första bok i februari.



Och eftersom jag lyssnade på Klubben i början av januari, så tänkte jag läsa Frostensons K.



Månadens språk är "östafrikanska" och jag har en massa böcker jag vill läsa. Vad man vill och vad man förmår är ju dessvärre inte samma sak, men åtminstone Doreen Bainganas Tropiska fiskar...


och Nathacha Appanahs Våldets vändkrets tänker jag försöka klämma.



För Förkovran har jag tänkt läsa Vägmärken av Dag Hammarskjöld



Även Barnen från Frostmofjället ingår i Förkovran under rubriken 'Svenska klassiker'.


Månadens Shakespeare blir Stormen.




Ljudböcker

Lysande utsikter ingår i Förkovran under 'Klassiker' och det blir årets Dickens. Jag brukar försöka läsa en per år. Bedrövligt omslag!




Världarnas krig har jag velat läsa ett bra tag. Den är också en av klassikerna i Förkovran. Den fanns inte på svenska (som ljudbok) på Storytel, så det får bli på engelska.



För Litteraturpristolvan tänkte jag lyssna på Agnes Lidbecks Finna sig. Jag har haft den nersparad på Storytel hur länge som helst, så det kan väl vara dags. (Borås Tidnings debutantpris)



För Naturlig läsning tänkte jag lyssna på The Moth Snowstorm. Den har jag också haft nersparad på Storytel hur länge som helst. Värsta snygga omslaget!



Och månadens bok för utmaningen 3x3 blir Sofi Oksanens Norma.



Sammanfattning januari


Tittar man på min blogg så kan man tro att jag inte har läst överhuvud taget denna månad. Inte en enda bok har jag dokumenterat och jag har bara deltagit i ett fåtal veckoutmaningar. I själva verket har jag läst mer än någonsin förut. Men man kan ju inte hinna allt och när jag nu haft sådant läsflyt, så har bloggandet fått stå tillbaka. Jag hade något slags förhoppning om att åtminstone skriva om de senaste böckerna nu under veckan som gått, men jag har kommit hem framåt nio om kvällarna efter att ha slitit med mitt ST-projekt och då varit så slut i huvudet att jag inte fått något gjort - faktiskt inte ens läst.

När det gäller januaris TBR så har jag läst alla böcker jag planerade utom Den azurblå stäppen som plötsligt är spårlöst försvunnen - väldigt irriterande! Totalt har jag läst 23, många av dem förvisso rätt korta - via Goodreads ser jag att genomsnittet varit 244 sidor - men jag känner mig väldigt nöjd ändå.

Jag hoppas på att kunna skriva ikapp om de böcker jag läst vad det lider - jag har faktiskt kvar ett antal från december också! Vi får se hur det går.


lördag 25 januari 2020

Veckans mening - vecka 4


Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått dig att stanna upp.

Som barn grävde jag till exempel alltid ner saker och hoppades att de, när jag sedan grävde upp dem, skulle ha förvandlats till en skatt.



tisdag 21 januari 2020

Tisdagstrion - Öar


Tisdagstrion utgår från Helena på Ugglan & Boken och denna vecka är temat Öar. Och öar är ju spännande. Jag faller nog ofta för böcker som handlar om öar.



Husbonden av Mats Wahl utspelar sig på Gotska sandön. Har gått som tv-serie med bland annat Sven Wollter och Helena Bergström i rollerna. Väldigt bra. 

Peter Gothberg var min Husbonde på Gotska Sandön och året hette 1802. Vi var fem i det Gothbergska hushållet och vi var de enda inbyggarna på ön. Det hände att annat folk av nöd eller misstag kom iland på ön. Men de kom aldrig levande därifrån... Knappt och koncist berättar Mats Wahl denna oerhört spännande och skrämmande historia från 1800-talet.



Arne Sundelins bok utspelar sig, som titeln anger, på Spinalonga, som ligger utanför Plaka på östra Kreta, en bit norr om Agios Nikolaos och Elounda. Jag har aldrig varit där ute, men väl suttit på en taverna i Plaka - med den godaste grekiska sallad jag någonsin ätit och världshistoriens mest letargiska servitör - och studerat ön på håll vid flera tillfällen. Det var väldigt länge sedan jag läste boken, men jag minns den som bra.

Klippön Spinalonga ligger utanför Kretas kust. Här fanns ända fram till 1950-talets slut en koloni dit spetälska tvångsförflyttas och tvingas leva ett liv i yttersta fattigdom. Apostolis är tio år när han första gången får följa med sin far ut till ön. Pappan arbetar med att leverera ved till ön och nu ska Apostolis ta över den sysslan. Mötet med de utstötta blir livsavgörande för honom. Spinalonga handlar inte bara om de spelälska utan om alla människor som stöts ut ur gemenskapen med oss andra.



Atlas över avlägsna öar : 50 öar jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka av Judith Schalansky är en helt fantastisk bok.

Eftersom hon föddes på fel sida om Berlinmuren var det bara genom fantasin som Judith Schalansky kunde resa. Med denna bok har hon skapat sin egen atlas, och tar oss med till 50 avlägsna platser från Tristan da Cunha till Clipperton Atoll, från Christmas Island till Påskön. Sällsynta djur och udda mäniskor fyller sidorna: strandsatta slavar och ensamma naturforskare, vilsna upptäcksresanden och frustrerade fyrvaktare, myterister och skeppsbrutna. Fåtöljresenären som följer med på dessa resor kommer strax uppleva dessa platser som visserligen finns i verkligheten, men som kommer till liv genom fantasin. 


söndag 19 januari 2020

En smakebit på søndag - Min vän Charlotte


Idag utgår smakebiten från Mari på Flukten fra virkeligheten: Dela med dig en snutt av det du läser just nu; inga spoilers!

Wilbur ville inte ha mat, han ville ha kärlek. Han ville ha en vän - någon som kunde leka med honom. Han nämnde detta för gåsen som satt i lugn och ro i ett hörn av fårkätten. 
"Vill du komma hit och leka med mig?" frågade han.
"Tyvärr, gosse lilla, tyvärr" sa gåsen. "Jag ligg-ligger på ägg. Åtta stycken. Måste hålla dem röd-glöd-ödheta. Jag måste stanna just här, jag är ingen hamsa-slamsa-amsa. Jag leker inte när det finns ägg att ruva. Jag väntar gässlingar."
"Ja, jag trodde inte precis att du väntade hackspettar" sa Wilbur bittert.

En ljuvlig berättelse om den lille grisen Wilbur och hans vän spindeln Charlotte. Rekommenderas till både stora och små.


lördag 18 januari 2020

Veckans mening - vecka 3


Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. En mening från veckans läsning, som av en eller annan anledning fått dig att stanna upp.

Det sägs att Leda en gång fann ett ägg
som hade hyacintens färg, täckt med

Ja, det här är förvisso ingen mening, utan ett fragment, men det må så vara. Om jag haft tillstymmelse till författarådra, så hade jag velat skriva en saga som började just så. En saga med skimrande, magiska illustrationer till.


tisdag 14 januari 2020

Tisdagstrion - böcker jag inte hann med


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken, och denna vecka är temat:
Böcker jag inte hann med under 2019.

Ja, de böcker jag inte hann med under förra året ryms ju tyvärr inte i en trio, men jag får väl välja tre av dem.


Iliaden ville jag verkligen läsa, men kom aldrig längre än andra sången. Den ingick i min utmaning Förkovran, men jag fick byta ut den mot en annan klassiker som jag kunde lyssna på istället. Det hade annars varit snyggt att klämma den när månadens språk var grekiska och dessutom hade den passat in i Tema Grekland. Men men... Jag gör ett nytt försök i år. Det får nog bli en 'slow but steady'.



Feelgood är ju vanligen inte min grej, men alla talar så gott om Lucinda Rileys systrar att jag tänkte att jag åtminstone skulle testa första delen. Och det tänkte jag och tänkte och tänkte...



Jonas Gardells Till minne av en villkorslös kärlek tror jag att jag planerade in varenda jäkla månad under hela 2019, utan att komma till skott. Gah! I år kanske...


måndag 13 januari 2020

Authors & Characters - Johannes


Authors & Characters utgår från Lyrans Noblesser: Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

Idag är namnet Johannes


Johannes Anyuru torde väl vara känd för de flesta. Svensk författare av poesi, skönlitteratur och dramatik som fått åtskilliga priser och utmärkelser. Jag har bara läst De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, som belönades med Augustpriset 2017 - väldigt bra! En storm kom från paradiset, som handlar om Anyurus far, stridspilot som kom från Uganda som flykting undan Idi Amins regim, står dock och väntar i bokhyllan. Den fick Svenska Dagbladets litteraturpris 2012.



När det gäller karaktären får det bli den kvinnliga namnformen...

Johanna heter karaktären (förstås) i Johanna Frids autofiktiva Nora eller Brinn Oslo brinn


söndag 12 januari 2020

En smakebit på søndag - Havsboken


Denna vecka utgår smakebiten från Astrid Terese på Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu; inga spoilers!

Ja, i ärlighetens namn så var det någon dag sedan jag lyssnade klart på Morten A. Strøksnes Havsboken, men Handke var så förbålt tråkig och Coetzees Onåd har jag inte riktigt kommit in i än. Och eftersom det var en ljudbok och jag inte hade tillgång till den skrivna texten, så återger jag citatet med viss reservation.

Fler människor har besökt världsrymden än de stora havsdjupen. Vi har bättre kunskap om månens yta, ja till och med om de uttorkade sjöarna på mars. Där nere är livet som en dröm av det slag det tar lång tid att vakna ur. Ner genom hela vattenmassan regnar, eller snarare snöar det, kontinuerligt organiskt material, och ett hissnande antal skilda och specialiserade varelser begagnar sig av allt som dalar ner till dem. Bara genom stickprover har man de senaste åren funnit så många nya arter i djupet att vissa forskare tror att detta ekosystem totalt kan rymma åtskilliga miljoner arter. Det mesta av livet i havet försiggår visserligen i det översta vattenskiktet, för där är varje art talrikare, men de flesta arterna finns i djupen. Nästan alla livsformer där nere äger förbluffande egenskaper, som om de hörde hemma på en annan planet eller vore skapade i en fjärran urtid när andra regler gällde och vilken fantasi som helst kunde förverkligas.



Boken läste jag för utmaningen Naturlig läsning som utgår från Fannys journal.

lördag 11 januari 2020

Veckans mening - vecka 2


Lördag och dags för Veckans mening som utgår från Robert på Mina skrivna ord. En mening från veckans läsning, en mening som av en eller annan anledning fått dig att stanna upp.

Där bedrev hon kvällarna med att berätta för oss om de senaste avrättningarna i Paris, ja hon hade till och med skaffat sig en liten modell av giljotinen med en verklig klinga, och för att förklara hur alla hennes vänner och nyblivna släktingar mötte döden, halshögg hon lysmaskar, små kopparormar, daggmaskar och även råttor. 


Boken är ungefär lika sanslös som citatet :)


fredag 10 januari 2020

Helgfrågan vecka 2


Dags för helgfrågan hos Mia:

Hur kom ditt bloggnamn till?
Ja, käre värld! Det har ju hängt med så länge, över 20 år. Jag hette Scylla när jag startade min första blogg i ett bloggkollektiv, hösten 2002, bytte till Skylla när jag gick till Hypodea och tillbaka till Scylla när jag gjorde min egen blogg. Egentligen hade jag velat ha kvar Skylla (grekisk stavning istället för latiniserad), men jag ville inte vara så lätt sökbar när jag lämnade Hypodea. Innan dess använde jag namnet på det chattforum där jag brukade hänga när jag behövde en paus i pluggandet.

Jag har alltid sökt mina alias i mytologin, främst den grekiska. Att det blev just Scylla berodde nog mer på hur det lät, att det var kort och lätt att komma ihåg och att jag kopplade det till blomman scilla (grekiska ypsilon uttalas som i, och jag uttalar nog Scylla mer med i- än y-ljud), än att jag kände mig befryndad med havsmonstret. Ja, och sedan när jag startade bokbloggen parallellt med min vanliga, så kändes det självklart att fortsätta vara Scylla men med ett tillägg som förde tanken till böcker, och Scylla och hylla rimmar ju, så det blev det jag valde.

Scylla

Bonusfråga: Vad har du för planer för 2020?
Framförallt att äntligen bli klar med min ST så att jag kan titulera mig geriatriker. Det enda jag har kvar är att skriva diskussionsdelen i mitt ST-arbete, och det har jag schemalagd tid för från och med nästa vecka.
Jag hoppas också att jag ska tillfriskna helt från min utmattning och komma upp i heltid igen - även om jag har tänkt att gå ner några procent för barnens skull. Det är så mycket som är eftersatt vad gäller hus, hem och trädgård som jag hoppas kunna komma ikapp med. För att inte tala om att jag måste komma igång och röra mig mer. Efter ett halvår sittande i en fåtölj och ytterligare ett halvår då jag gått på lågvarv är jag tämligen dekonditionerad.

tisdag 7 januari 2020

Tisdagstrion


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna tisdag är temat Siffra i boktiteln - valt på grund av att det är dagen efter trettondagen.

Ja, och då är det ju helt omöjligt att inte ha med denna:


Jag har inte läst den, men väl sett den som film och tv-uppsättning. Jag tyckte jättemycket om båda två. Tv-uppsättningen var helt fantastisk, med män i alla rollerna, som på Shakespeares tid. Claes Månsson gjorde en obetalbar Andreas Blek af Nosen och Claes Malmberg spelade Olivia. Jag tänker definitivt klämma den inom mitt ena tema för året: Shakespeare.



Jag borde se om tv-pjäsen. Den finns - som synes - på YouTube.



Tre starka kvinnor av Marie NDiaye har jag hört mycket gott om och den är inplanerad i min Boktolva. Jag antar att flera av er har läst den. Den var rätt omtalad för några år sedan.


Jag läste en hel del Christie i min ungdom, men med undantag av några få titlar minns jag inte alls vilka. Kanske har jag, kanske inte, läst denna. Men Christie är ju alltid kul. Jag borde läsa om, läsa mer.

söndag 5 januari 2020

En smakebit på søndag - Frankenstein i Bagdad


Idag utgår smakebiten från Mari på Flukten fra virkeligheten. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Föraren i bilen hade ändrat sina planer på att köra in på den mörka gatan efter att ha fått syn på något misstänkt mitt på vägbanan. Det stod någon där som med hjälp av en stor, blank yxa ivrigt och med snabba rörelser högg av händerna på en man som låg på asfalten.


Jag är extremt känslig, vågar inte läsa skräckromaner och mår fysiskt illa - bokstavligen - av att läsa om utstuderat våld (jag mår fortfarande pyton när jag tänker på 1793 till exempel, och skulle verkligen aldrig komma på tanken att läsa uppföljaren). Och i Frankenstein i Bagdad är det våld och skräck boken igenom, men på en helt annan nivå; 'mustig skröna' är nog den beteckning som ligger närmast till hands för mig om jag skulle beskriva den. Fantastisk bok! Den vann International Prize for Arabic Fiction (finaste litteraturpriset i arabvärlden) 2014 och var shortlisted (Finns det ett svenskt ord? 'Nominerad' är väl inte riktigt korrekt?) för International Man Booker Prize 2018 (Tokarzcuk vann)

lördag 4 januari 2020

Veckans mening - vecka 1


Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. Bjussa på en mening från veckans läsning, en mening som av en eller annan anledning fått dig att stanna upp.

Han var inte beredd att hejda någon av grannarna och fråga till exempel: 'Ursäkta, du har inte sett ett naket lik gå omkring här i närheten?'



fredag 3 januari 2020

Månadens språk är italienska


Helena på Ugglan & Boken gjorde alltid jättefina inlägg i början av varje månad där hon presenterade månadens språk och lade upp fina bilder med boktips. Det kommer jag inte ha tid och ork att göra - dessutom så verkar det som det bara blir den kära Mrs Calloway och jag som kör.

Så här första månaden har jag i alla fall skummat igenom Libris (som Helena lärt mig; man går in på 'Utökad sökning' och klickar i vilket språk man vill att böckerna ska vara översatta från, och vips får man en massa förslag) för att se vad som finns. Det roliga med Månadens språk - förutom att man får läst en massa spännande böcker som man aldrig annars hittat på - är att man kan anpassa sina bokval efter eget tycke och smak.

Själv ska jag läsa Italo Calvinos Klätterbaronen, som stått i hyllan ett tag. Skulle det mot förmodan bli tid för det, så vill jag läsa andra delen i Ferrantes Neapelkvartetten.

Vill man läsa nyutkommen litteratur så finns Silvia Avallones Där livet är fullkomligt. (jag har läst Stål av henne och tyckte att den var väldigt bra), Rosa Ventrellas Historien om en anständig familj, Fleur Jaeggys Tuktans ljuva år och Donatella di Pietrantonios Den återlämnade flickan.

Några år på nacken har Michela Murgias Själamakerskan (som jag vet att jag sett på en blogg alldeles nyligen), Primtalens ensamhet av Paulo Giordano (som min faster älskade och som faktiskt står här i hyllan) samt Simonetta Agnello Hornbys och Milena Agus böcker. Dacia Marainis Olustens år har nyligen kommit i nyutgåva, men skrevs redan 1963.

Gillar man deckare så finns Andrea Cammilaris böcker om kommisarie Montalbano, Roberto Savianos böcker om Gomorran och Giorgio Faletti.

Tycker man att det är intressant att läsa om Förintelsen så finns Primo Levis Är detta en människa.

Behöver man lite andlig spis så kanske Lyssna dotter : tankar för varje dag, av vårt svenska helgon Elisabeth Hesselblad, kan vara något.

Vill man läsa noveller så finns Italien berättar.

Valerio Massimo Manfredi har skrivit en massa historiska romaner som verkar rätt äventyrliga. Antonia Arslans Lärkornas borg vill jag verkligen läsa!

Vill man klämma en klassiker så kan man till exempel förlusta sig med Dantes Den gudomliga komedin, Boccaccios Decamerone, Machiavellis Fursten (finns inläst av Persbrant, gudbevars!), Petrarcas Kärleksdikter, Giuseppe Tomaso di Lampedusas Leoparden eller läsa om Marco Polos resor.

Gillar man populärvetenskap så kan man läsa Carlo Rovellis 7 korta lektioner i fysik (fantastisk!) eller hans nya Om tiden inte finns : tankar om den nya fysiken. Karln är rolig!

Vill man läsa Nobelpristagare så kan man sätta tänderna i Dario Fos drama Inget går upp mot mammas gräs - eller varför inte hans självbiografi Fladdermössens by - Elsa Morantes Historien eller Salvatore Quasimodos dikter.

Andra kända italienska författare är Umberto Eco, Susanna Tamaro och Claudio Magris. Något mindre kända är kanske Alessandro Baricco och Antonio Tabucchi.

Och sist men inte minst har vi Carlo Collodis Pinocchio :)



Ingen mer som vill hänga på? Här finns listan i så fall.

TBR april

  Då har vi gått in i april och tiden för läsning - för min del - är i princip över. Nu är det växter, trädgård och ljudböcker som gäller. O...