fredag 1 december 2023

TBR december

 

I december, när det är mycket julstökande, brukar jag hinna med att lyssna en hel del, men det behöver vara lättillgängliga saker. Det blir juligt, sagor och mycket deckare - och så några enstaka andra. Jag har försökt att gruppera lite, även om grupperna nu går lite i varandra och en del titlar skulle passa i två eller flera. 

Favoriter i repris


För ett par, tre år sedan läste jag Dash & Lily på svenska och blev helt förälskad. Nu får det bli en favorit i repris, fast som ljudbok på engelska. (Men fan vad jag avskyr omslag med bilder från TV/filmatiseringar!) 
Snöstormen har jag lyssnat på ett antal gånger, den hör liksom till december...... fast verkligen inte så många gånger som jag lyssnat på/läst Trollvinter


Annat med jultema


Det här är en adventsbok i 24 kapitel. Fast jag kommer nog att lyssna på hela i ett svep. Står det att det är en 'julberättelse' så är det väl det - även om omslaget nu inte ser så juligt ut.Omslaget är ju rent bedrövligt, men jag tror att den här kan vara riktigt bra. Jag har faktiskt inte läst denna!Jag har läst första delen av Trollopes Barsetshire-serie och har tänkt att jag ska fortsätta. Den här lilla kan väl få bli ett mellanspel. 


Deckare


Jag var ju väldigt förtjust i Peter Mays tre böcker som utspelade sig på Lewis - kunde han inte hållit sig kvar där? Nå väl, Shetland kanske kan vara ett bra alternativ till Yttre Hebriderna. Det här året, när jag inte har förmått läsa, så har det blivit en del stickning och lyssnande på Nördic Knitting: Shetland, Island och Hebriderna så det står härliga till med andra ord. Jag börjar känna mig riktigt hemma på de där karga öarna - hur det nu kan komma sig, jag vill ju bo mitt i skogen och hatar blåst gör jag.
 


Det är ju bekymmersamt nu när jag lyssnat på alla böcker om kommissarie Gamache som finns på Storytel. När jag letade efter finska böcker (jag försöker ju klämma åtminstone en i månaden) så hittade jag den här, första delen i en relativt ny serie, och det kanske kan vara något. "Finland möter Island" står det. Utspelar sig på Island, karghet, snö och is, ditrest finsk polis som stickar islandströjor på fritiden. Men det måste ju vara något för mig! 
 


Osman har jag länge tänkt testa men jag glömmer hela tiden. Nu kom jag ihåg. Jag tror att den kan vara lättsam och bra i julstressen.Jag upptäckte att det precis kommit en fjärde bok om Kautokeino. Den måste jag ju klämma in.Ursprungligen en adventsdeckare i 24 delar, men jag tänkte klämma även denna i ett svep. Mysdeckare tror jag.Pusseldeckare i 20-talsstil (ja, inte detta 20-tal då, utan förra). Jag testar.Sagor, gamla och modernaA compelling and atmospheric gothic thriller, 'In the Night Wood' reveals the chilling power of myth and memory. Jag hoppas att den inte är för läskig för mig.A collection of new and exclusive short stories inspired by the Baba Yaga. Baba Jaga är ju kul. Och det är så sött med den där stugan på hönsben.Every summer Sam spends a few precious months being human, until the cold causes him to shift to a wolf once again. Discover what happens when he meets Grace in this chilling romance. Del 1 av 4. Jag hoppas att den ska funka trots det där med 'romance'. Hur länge har jag haft den här på läslistan mån tro? Utgår från berättelsen om Rumpelstiltskin. Och så vinter och Ryssland... För vad jag än tycker om skurkväldet i Ryssland av idag, och gårdagens Sovjet, så finns det mycket spännande att hitta i den ryska traditionen och litteraturen.


 

 

 

Och apropå lockelsen med den ryska traditionen. Ett gäng ryska folksagor från Afanasievs sammanställning. Han måste ju vara typ Rysslands Bröderna Grim. Varit. Han har varit död i 150 år. De är väääldigt korta. Men ser de inte lite läskiga ut? Hoppas att den här räddhågsna tanten klarar dem :)Nötknäpparen har jag faktiskt inte läst. Kanske borde jag ha petat in den bland böcker med jultema, men nu fick det bli bland sagorna.'The Snow Queen', beautiful and heartbreaking, comic and tragic...  Kan väl också passa i julstöket, tänker jag.


Övrigt


En klassiker kan väl få vara med, tänker jag. Jag tror att den här är hyfsat lättillgänglig. Jag har ett vagt minne av Leslie Howard (var det väl?) som Röda Nejlikan i en gammal svartvit film. They seek him here, they seek him there... 
Efter att ha lyssnat på Det stora lilla livet och Väder som förändrade världen så är jag helt kär i Marcus Rosenlund. Det är intressant och underfundigt, karln är jäkligt rolig och jag tycker så mycket om att lyssna på hans finlandssvenska basstämma. Fler än de här tre böckerna kan jag inte finna att han skrivit. Surt! Jag hoppas verkligen att han ger ut fler. Uppenbarligen har det kommit ut en femte del om Månvind & Hoff. Den hade jag missat. Måste naturligtvis avlyssnas.


Det blev ganska många, det här, men de flesta är rätt korta, så jag tror att det ska funka. Och gör det det inte, så får det väl vara så. Jag blir lycklig av att titta på de här bokomslagen i alla fall och bara det har ju ett värde.

Några böcker törs jag inte lista, även om jag nu faktiskt lyckades läsa några i november. Jag vågar inte riktigt tro på att det har släppt. Men funkar det så blir det nog några tidigare augustnominerade barn- och ungdomsböcker - tror jag. Och kanske lite julberättelser av Selma. Vi får se.

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...