fredag 4 mars 2022

Bokslut februari

 

Nej, det har inte varit någon bra början på året. Jag har varit sjuk ta mig fasiken hela tiden. Två förkylningar - varav en riktigt långdragen - och så covid på det. Dessutom har ungarna haft både covid och magsjuka, liksom kära exet, som varit sjuk, upp och ner, i princip i fyra veckor. Vi har fått hjälpas åt och avlasta varandra så gott det har gått. Och så krocken på det, med all tid jag har fått lägga på det eländet. Och Nassen som har ställt till skit i skolan :(

Detta har naturligtvis slagit på läsningen, som gått ännu sämre än det brukar. Av februaris TBR är det tre böcker samt Shakespearedramat som inte hanns med. I gengäld läste jag två oplanerade diktsamlingar, Drömmarnas väg av Ono no Komachi  och En röst i dimman av Kaneko Tōta. Dikter är lättare när orken är dålig och tiden upphackad. Dessutom tar Sara Lidmans Jernbaneepos extremt lång tid att läsa eftersom det är skrivet på mål. Det är inte svårt att förstå, men man måste läsa varje ord, inte bara avkoda. Dubbla tiden, skulle jag säga. Jag läser Galgut på engelska betydligt snabbare.

Eftersom Storytel tagit bort Modernistas noveller så fick jag tänka om både när det gäller ryss och Lagerlöf. I stället för de planerade novellerna har jag av Selma läst Bortbytingen och som månadens ryska novell Källarvåningen av Isaak Babel. Jäkligt irriterande det här med novellerna!

Ljudböckerna har jag däremot klämt allihop och hann faktiskt börja på Glasfåglarna, från mars TBR. 

Jag hade tänkt klämma Spegeln och ljuset, dryga 1000 sidor, i mars, då jag ska åka ner en vecka till mor i Skåne. Där brukar det bli bra med lästid. Men nu får det i stället bli så att jag försöker att komma i kapp med de böcker som inte blev lästa i februari. Galgut har jag kommit halvvägs i, och det är sannerligen inte bokens fel att den inte är färdigläst. Lättläst och väldigt bra. 

Här är de olästa som går vidare till mars:

 



TBR mars

 

På grund av en tröttma - efter tvenne förkylningar krönta med en omikron - som inte är av denna världen, är jag lite sen med min TBR. Tröttheten gjorde också att det gick erbarmligt dåligt med februaris TBR. Egentligen hade jag tänkt kasta mig över Spegeln och ljuset, sista delen i Wolf Hall-trilogin, men jag försöker i stället komma i kapp med det jag inte hann i februari. Skulle jag mot förmodan ha rejält läsflyt, så tar jag mig an den också.


Böcker

The Promise påbörjade jag i slutet av februari och ska läsa klart. För Prisat.


Agota Kristof har jag länge velat läsa och hon är en av författarna i Boktolvan



Månadens språk är grekiska. Något utsorterat från biblioteket som har stått i hyllan i decennier. Ser lite trist ut, Berättelser från grekiska tioårskriget 1940-1950, men jag tror att den kan vara riktigt intressant. Jag har ju en förkärlek för Grekland och det här är en oerhört traumatisk period i Greklands historia. De har förresten flera, som de flesta kanske inte tänker så mycket på: folkutväxlingen, juntan etc. 



Sylvia Plath hann jag inte med i februari, tyvärr. Den har stått på läslistan i 30 eller så, men nu djeflar! Klassiker till Förkovran.

E-böcker


Tredje delen i Järnbaneeposet. Bra, men tar väääldigt lång tid att läsa. Skriven på mål vilket gör att man måste l ä s a varje ord, inte bara avkoda. För Finish That Series



En ganska ny bok som lottades fram för De fyra årstiderna.



Inte heller denna hann jag med i februari. Nytt försök. För Naturlig läsning.



Någon Shakespeare blev inte heller läst, så här kommer Kung Lear igen.


Det sket sig ju med mina planer att läsa noveller av Selma Lagerlöf och de gamla ryssarna eftersom Storytel tagit bort Modernistas novellserie. Jag har i stället valt ut två novellsamlingar som jag tänker läsa något ur. Det blir mindre variation och inte lika roligt, men det får väl gå. 





Ljudböcker



Det här blir min tredje novellsamling av Tove Janson



Jag har läst Glasfåglarna förut, men minns inte mycket. Tänker läsa (lyssna) om den och de följande två delarna för Finish That Series.



Då jag bilar ner till mor i Skåne tänker jag ta mig an tredje delen av Game of Thrones. Drygt 47 timmar ligger den på :)  Ingår också i Finish That Series.



I Finish That Series ingår också Ekmans Kvinnorna och staden. Dags för del 3.



Bergsklättraren är tredje delen i Legenden om Ögonstenen. Ingår också i Finish That Series



En sekund i taget är en av böckerna längst bak i läslistan (i e ljudböckerna i Storytelbokhyllan). Egentligen var det väl del 2 jag hade sparat ner - det är nämligen en serie om fyra delar - men jag börjar med ettan. 


Första delen, Maresi, lyssnade jag på i slutet av förra året och blev väldigt förtjust. Det här är del 2. Ingår också i Finish That Series.



Det här får bli månadens Sherlock. I februari råkade jag välja en av de senare historierna, nu tänker jag se till att lyssna på dem i ordning i stället. 

Pust! Det ser för mycket ut, trots att jag tagit bort Spegeln och ljuset på dryga 1000 sidor. Hur ska detta gå mån tro?

tisdag 1 mars 2022

Tisdagstrion - Grönt

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och veckans tema är Grönt.



Tja, jag fortsätter väl att tjata om min kära Frankenstein i Bagdad. Finns på rean!



Den här lyssnade jag på förra året inom ramen för Naturlig läsning och jag tyckte väldigt mycket om den. Rasande fint omslag också.

Wilding tells the story of a remarkable experiment: the rewilding of the Knepp Estate in West Sussex, the restoration of natural ecological processes, and the stunning recovery of flora and fauna.




Den här fnissade jag ganska glatt åt. Huvudpersonen är läkare och hon - eller snarare hennes skelett - säger en del sanningens ord som jag själv knappt ens vågar tänka i jobbet, ha ha! Stundomvis hög igenkänningsfaktor. Medicinskt korrekt är det också, vilket man inte är bortskämd med, varken när det gäller text eller översättning. Fast varför boken fått titeln Nästa! En läkarroman begriper jag inte. På norska heter den Full spredning. Om huvudpersonen i en bok är journalist så kallas det väl inte journalistroman - eller servitrisroman, ingenjörsroman, lastbilschaufförsroman... Så jävla tramsigt. Det här är inte en läkarroman. Det är en roman om en människa som händelsevis råkar vara läkare. Erhöll Bragepriset 2019.

Nu måste jag gå och nanna. Tittar in till er andra i morgon.

Tisdagstrion - Finland

  Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord . Veckans trio ska handla om Finland; finska författare eller Finland i handling.  Jag ...