torsdag 31 oktober 2024
Helgfrågan - vecka 44
Hett i hyllan - #60
Den här måste ha stått i hyllan i över 40 år. På den tiden tyckte jag fortfarande att det var lite spännande med erotiska skildringar - nu tycker jag att det är typ det tråkigaste och mest ointressanta som finns - och det faktum att den varit förbjuden och lett till sedlighetsåtal gjorde den ju också intressant. När jag nu läser texten nedan, som jag just googlat fram, så tycker jag ändå att den låter rätt lockande. Och jag antar att det som var "osedligt" på 40-talet knappt kommer att beröra mig överhuvudtaget.
Agnar Mykle är en av de mest kontroversiella författarna genom tiderna i Norge. Sången om den röda rubinen förbjöds 1957, ett år efter att den utkommit. Rättsfallet som följde blev oerhört uppmärksammat. Mykle och hans förläggare anklagades för att publicera omoraliskt och pornografiskt material. De friades, men boken drogs under en period in från marknaden.
I romanen får vi följa den unge studenten Ask Burlefot under hans tid vid universitetet i Bergen hans rastlöshet, frustration och sökande leder honom in på en väg fylld av skam, förluster och triumfer. Och det är Asks många möten med kvinnor och detaljrikedomen i dessa skildringar som gjorde boken så uppmärksammad.
Sången om den röda rubinen är en energifylld, rolig och rörande berättelse om en ung mans väg ut i livet. Den är också en av de stora kärleksromanerna i nordisk litteratur, väl värd sin plats i hyllan bredvid storheter som Den allvarsamma leken.
onsdag 30 oktober 2024
Veckans kulturfråga - vecka 44
tisdag 29 oktober 2024
Tisdagstrion - Böcker jag inte läst klart
1. Kräkvarning på det tramsiga språket. I nivå med de grå nyanserna. Så pinsamt att jag behövde skämskudde.
2. Hur kan man komma på något så übervidrigt? Jag blir rent förbannad när jag tänker på den. Det måste vara något fel på karln.
fredag 25 oktober 2024
Veckans helgfråga - vecka 43
Denna vecka lyder Mias helgfråga:
FN dagen idag. Har du tips om en bra bok som handlar om krig eller fred?
Det är något med titeln som har berört mig ända sedan jag var barn: Klockan klämtar för dig. Jag vet inte riktigt varför, men jag uppfattade den som så vacker. Jag tror att jag hörde den första gången då den gick som film på tv, men jag såg den nog aldrig, möjligen delar. Kanske satt mamma och pappa och tittade och jag kom in och såg någon del. Så småningom hörde jag den engelska titeln, For Whom the Bell Tolls, och blev om möjligt ännu mer berörd. Ytterligare senare läste jag Donnes dikt, och förstod var titeln var hämtad. Och jag älskade dikten från första stund. Boken, däremot, läste jag inte förrän rätt nyligen, några år sedan bara. Och det är något med Hemingway som biter sig fast. Det är inte alltid jag upplever böckerna så fantastiska just när jag läser, men de sätter sig. Och jag inser nu att jag måste läsa mer Hemingway, i synnerhet hans noveller. Jag har inte läst en enda.
Jag kan inte påstå att jag gillar omslaget, ändå är det ett av de bästa jag hittade. Jag avskyr omslag med bilder från filmatiseringar av böcker. De engelska är något bättre, här är ett:
onsdag 23 oktober 2024
Veckans kulturfråga, vecka 43
tisdag 22 oktober 2024
Tisdagstrion - Höstfärger
Hester Prynne är offentligt förnedrad, inspärrad och utfryst. Det är 1600-tal och hon lever i den strikt puritanska Massachusetts Bay-kolonin i Boston. Efter att ha fött ett barn utom äktenskapet och med okänd far är hon nu tvingad att bära ett rött A för resten av sitt liv.
1850 gavs den ut.
tisdag 15 oktober 2024
Tisdagstrion - Frukt & bär
Den här står också oläst i hyllan och är en av dem som jag längtar alldeles förtvivlat efter att äntligen kunna få läsa. Berättelsens protagonist är ett fikonträd. Minsann!
Jag tänker också - helt ofint - lägga till två barnböcker som bonus. De handlar också om fikon respektive äpplen. Båda har alla tre barnen och deras ömma moder tyckt mycket om.
Sydafrikanska Fiona Moodie har skrivit om hur jordsvinet Takado fixar en fikonfest för att fira sin kompis Nokos födelsedag. Om man tittar noga så kan man se ett flertal fikon på marken. Vi har döpt ett av marsvinen till Noko efter denna bok.
söndag 13 oktober 2024
En smakebit på søndag - Jag tar inte farväl
Smakebiten utgår från Astrid Terese på Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu; inga spoilers!
Snön föll tunt.
Fältet jag stod på gick efter ett tag över i en låg bergssluttning. Den här sidan av berget, från krönet ner till fältet, var täckt av tusentals svarta trästockar planterade i marken. Stockarna var av varierande höjd, som människor i olika åldrar, och tjocka som järnvägssliprar, om än inte lika räta. Alla var de lite böjda eller vridna, som om det var tusentals män, kvinnor och utmärglade barn som stod där och kurade i snöfallet.
Så börjar Jag tar inte farväl av Han Kang.
Jag har tidigare bara läst Vegetarianen av Han Kang. Levande och döda och Den vita boken har jag haft på läslistan en halv evighet. Sedan de kom ut, skulle jag tro. När jag var på biblioteket härom veckan och fick syn på denna, så snöt jag den från hyllan. Rena lyckträffen. Jag har för all del sett Han Kang nämnas i Nobelprissammanhang, men hon har väl knappast legat högt på listorna och att hon skulle få priset var inget jag förväntade mig. Jag kan ju inte l ä s a egentligen - men kan likväl inte låta bli att låna hem böcker och försöka när jag ser något lockande. Nu antar jag att det står minst tio i kö på denna, så det är bara att sätta igång och göra sitt bästa.
lördag 12 oktober 2024
Veckans mening - vecka 41
Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått dig att stanna upp.
fredag 11 oktober 2024
Veckans helgfråga - vecka 41
onsdag 9 oktober 2024
Veckans kulturfråga - vecka 41
tisdag 8 oktober 2024
Tisdagstrion - Författare på G
Australiern Gerald Murnane hörde jag talas om först ganska nyligen. Han verkar plötsligt finnas med på var och varannan lista på kandidater. På Betsson ligger han till och med högst upp, ser jag när jag nu tittar. Inlandet beskrivs som hans största roman. Den är från 1988 men kommer snart i nyutgåva från Weyler förlag. Man kanske skulle testa.
Abdulrazak Gurnah fick, som bekant, priset 2021. Jag har läst tre av hans böcker och tyckte mest om denna.
Och vem får Nobelpriset då? Akademien har ju fått bassning för att det varit allt för få kvinnor och allt för stort fokus på Europa och USA, så de flesta verkar räkna med att det ska bli en utomeuropeisk kvinna i år. Och någonting inom mig säger Can Xue - inte för att jag kan litteratur alls, bara en känsla.
lördag 5 oktober 2024
TBR oktober
Min TBR är sen för det har varit bedrövligt stressigt de senaste veckorna.
Jag har väldigt klart för mig vad jag vill läsa i oktober, frågan är bara vad jag kommer att klara av. Nästan alla på listan är på engelska och jag har haft väldigt svårt att fokusera när jag lyssnat på engelska det senaste. Risken är att det fortsätter så ett tag till, för även om en del av stressorerna är åtgärdade, så har det tillkommit nya. Vi får väl se hur det blir.
Jag gick över till 3e delen i Cleeves Shetlandserie när jag inte kunde fokusera varken på Possession eller Hunt For the Shadow Wolf, och jag är nästan klar med den.
Fast nu när jag kollar septembers TBR, så ser jag att Possession inte var med. Jag tog mig an den när jag var klar med alla utom Hunt For the Shadow Wolf, som krävde än mer fokus då den är inläst på skotska. Trots att det inte ser så ljust ut så hoppas jag att jag ska få ro nog att lyssna klart på dem båda nu i oktober.
Fler böcker jag verkligen vill lyssna på:
Kortlistad till Bookerpriset. Jag har förberett mig genom att lyssna både på Tom Sawyer och Huckleberry Finn, det är en retelling nämligen. Jag tyckte mycket om Everetts The Tree, som kortlistades för ett par år sedan.
Jag ska också läsa/lyssna på något för Novellresan, som denna månad går till Maine. Helena föreslår böcker av Stephen King, men jag tycker inte om skräck, så jag har hittat en 1800-talsdam från Maine, som jag är lite sugen på. Eftersom jag är så såld på fåglar, så tänker jag i första hand ge mig på den här:
Helgfrågan - vecka 45
Denna vecka undrar Mia i sin bokhörna Varför tror du läsningen bland äldre barn minskar? Jag tror delvis att det beror på att de har vant...