onsdag 25 januari 2023

Veckans kulturfråga - vecka 4

 

Veckans kulturfråga utgår från Enligt O.

Vilka är dina tegelstensfavoriter?

Ja, det där med tegelstenar är ju verkligen inte min grej, men några har jag för all del klämt i min dag.Jo då! Och så här såg den ut när jag läste den första gångerna - om jag minns rätt. 483 sidor. Det kanske inte räcker? Man brukar väl räkna 500 och uppåt, eller?648 sidor duger väl? När ska jag ta mig i kragen och läsa sista delen på 1200 sidor, eller vad det nu är, mån tro?Dickens fick så gärna tegelstena sig, tycker jag. Kanske är ändå David Copperfield den jag gillat bäst hittills. 906 sidor. (Förresten vill jag läsa Kingsolvers Demon Copperhead, 608 sidor).


tisdag 24 januari 2023

Tisdagstrion - Olika århundraden

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken. Veckans tema är: Böcker som utspelar sig under olika århundraden (ett århundrade i varje bok)

Som förra veckan är jag sen då jag har varit på kurs i tvåändsstickning. Det är så vansinnigt kul, både med stickningen och sällskapet, men jag är väldans trött. Jag tar och tittar in till er andra i morgon, för nu måste jag gå och nanna.

1500-tal

I 1500-talets England förälskar sig en fattig latinlärare i den excentriska Agnes. Hon vandrar runt på familjeägorna med en falk på axeln och är lika fruktad som eftertraktad för sina kunskaper om läkeväxter. Mötet leder till äktenskap, de flyttar till Stratford och får tre barn: dottern Susanna och tvillingarna Hamnet och Judith.   
Agnes går in i rollen som omsorgsfull mor och fru, samtidigt som hennes mans författar­karriär börjar ta fart och pesten härjar runt om i landet.  När hans tvillingsyster blir svårt sjuk är det den elvaåriga Hamnet som ger sig ut för att hämta hjälp. Men tragiskt nog är det istället han själv som dör. Fyra år senare skriver hans far tragedin Hamlet.


1700-tal

En roman om kärlek och vetenskap, kvinnor och läkare, förnuft och vantro. Drottningens chirurg bygger på historisk grund. Huvudpersonen Herman Schützer, son till den invandrade tyske fältskären Salomon Schützer, var verksam som förlossningsläkare i Stockholm i slutet av 1700-talet. Han var en stark anhängare till vetenskapens framåtskridande och ville i tidens skarpa strid mellan medicinare och kirurger sätta sitt märke. Han anlitades av hovet och förlöste drottning Lovisa Ulrikas son, som sedermera skulle bli Gustaf III.


1900-tal

Glasfåglarna är, genom sitt levande och djupt personliga språk, en stark och känsloladdad roman. Den berättar om TåPelles familj och i fokus står den trettonåriga Nancy.
En dag upptäcks en okänd väska gömd under vindstrappan. Nancy betraktar den med olust och skräck. Kan den ha någonting med inbrottet hos handlarn att göra? Är det möjligt att hennes älskade storasyster, Dora, är inblandad. Det var så allting började. Det var så hennes liv tog en ny riktning.
Nancy växer upp som yngst bland fem syskon i ett arbetarhem under trettiotalet. Hon är familjens iakttagare. Hon anar de skuggor i Doras liv som till sist blir tydliga, hon ser mammans kamp och pappans stora inåtvända sorg.


onsdag 18 januari 2023

Veckans kulturfråga - 3

 

Kulturfrågan utgår från Enligt O

Vilka tunna böcker vill du lyfta fram?

Flera av de här böckerna har jag tjatat rätt mycket om genom åren, men det må så vara.I april 1868 går ett mycket stort lastfartyg på grund utanför Reykjanes. Ombord på skeppet finner man en stor last tran, som en skänk från ovan till människorna som lever på den karga isländska kusten. Kalla kårar går längs ryggraden på de män som undersöker det förlista skeppet när det upptäcker att det fortfarande finns liv ombord. De hittar Abba, en ung flicka med Downs syndrom som hållits fången av besättningen. (128 sidor)


Snö handlar om 17-årige Yuko som lever i Japan i slutet av 1800-talet. Alla i hans familj är antingen präster eller krigare, men Yuko trotsar traditionen och bestämmer sig för att bli poet. Han fascineras av snön och skriver underbara haikudikter som försöker fånga dess vithet.
Till sin läromästare får han den gamle, blinde Soseki, Japans störste målare och före detta samuraj. Han berättar om sitt händelserika liv och om kärleken till lindanserskan Snö.
Om Yuko vill bli en fulländad poet måste han även lära sig att behärska målerikonsten, musiken och kalligrafin. Och inte minst kärlekens konst ... (109 sidor)


Vid en grumlig sjö i en ålderdomlig by i Karelen bor de sju systrarna. De lever i symbios med naturen och umgås med döda själar och kvarblivna ryssar i en kollektiv och drömlik värld. (134 sidor)I fabeln Mannen som planterade träd, ursprungligen skriven 1953 på beställning av Reader's Digest under rubriken »Den märkvärdigaste människa jag någonsin mött», ägnar en ensam herde sitt liv åt att systematiskt plantera träd på Provences högslätter. Så kommer hela trakten att leva upp igen, med grönskande skogar, porlande bäckar och nya bosättare i de övergivna byarna. (47 sidor)Momo, en liten tolvårig judisk pojke blir på 60-talet i Paris vän med den arabiske butiksinnhavaren på Rue Bleue. Men saker och ting är inte vad de förefaller vara, handlaren Monsieur Ibrahim är inte arab, gatan Rue Bleue är inte blå och pojken är kanske inte jude. (85 sidor)


Detta är breven som Oscar, tio år, har skrivit till Gud. Det är Mamie Rose, den rosa damen som hälsar på honom på barnsjukhuset, som hittat dem. I dem beskriver Oscar tolv dagar av sitt liv; det är tolv dagar fulla av humor och värme, tolv dagar med många roliga möten och hjärteknipande episoder. Kanske blir dessa tolv dagar de sista, men tack vare Mamie Rose och hennes vänskap blir de till en saga. (94 sidor)


tisdag 17 januari 2023

Tisdagstrion - Systrar

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och veckans trio ska handla om systrar

I kväll har jag varit på kurs i tvåändsstickning på Wålstedts i Dala Floda. Vi drog över lite grand - den där uppläggningen var inte att leka med - och strax innan vi skulle åka uppdagades det att det skett en olycka på stora vägen och folk uppmanades att ta en annan väg, om möjligt, för att räddningsfordon skulle kunna komma fram ordentligt. Således tog jag och en annan kvinna, som också skulle lite längre, skogsvägen - bara för att fastna bakom en timmerbil som stod och lastade och inte brydde sig det bittersta om att vi fick vänta en halvtimma eller så. Vägen fram till timmerbilen var rätt ok, men när vi väl började köra, efter den, så var det ren is, glashalt och jag gled hit och dit så snart jag försökte öka hastigheten. Vi höll oss i 40. Och när jag var nästan hemma höll jag på att köra på ett rådjur. Jag har aldrig varit så nära förut, måste ha snuddat vid det. Pust! 

Nå väl, systrar var det, efter denna långa förklaring till varför jag är så sent ute.Ishavspirater lyssnade jag klart på för någon dag sedan. 

Den fruktade piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. Så fruktad är Vithuvud att ingen vågar söka efter barnen och alla vet att ingen överlever länge i hans gruva. Men den dag han tar Siris lillasyster, Miki, får han en motståndare han aldrig räknat med. Siri gör det som ingen annan vågar - ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö, trots att hon själv är livrädd. För hon vet hur rädd lillasyster Miki måste vara i piratens våld. Ensam i gruvans mörka gångar.Två systrar har jag haft nersparad på Storytel en halv evighet eller så; en av de där böckerna längst bak i läslistan som jag fortfarande inte kommit till skott med. Jag borde återuppta det där "avbetandet".

En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två välartade tonårsflickor från sitt hem i Norge. Deras föräldrar pendlar mellan panik och förtvivlan. Vad kan ha hänt dem? Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien. Men deras far är inte typen som ger upp. Orädd ger han sig in i det krigshärjade landet på jakt efter sina döttrar.

Vilka är systrarna Ayan och Leila? Vad förde dem från en trygg tillvaro i ett litet norskt samhälle till kalifatet i Raqqa?Shirley Jackson’s deliciously unsettling novel about a perverse, isolated, and possibly murderous family takes readers deep into a labyrinth of dark neurosis, macabre humor, and gothic atmosphere. Six years after four family members died suspiciously of arsenic poisoning, the three remaining Blackwoods - elder, agoraphobic sister Constance; wheelchair-bound Uncle Julian; and eighteen-year-old Mary Katherine, or, Merricat - live together in pleasant isolation. Merricat has developed an idiosyncratic system of rules and protective magic to guard the estate against intrusions from hostile villagers. But one day a stranger arrives...

Den här lyssnade jag på i slutet av 2021. Jag trodde att jag skulle få beta av en "skräckroman" i Kaosutmaningen, men den var ju inte läskig alls - inte ens för mig.


onsdag 11 januari 2023

Veckans kulturfråga - vecka 2

Kulturfrågan utgår från Enligt O.

Vilken för dig ny favoritförfattare upptäckte du 2022?

I början av förra året läste jag Ellen Mattsons augustnominerade Den svarta månens år och blev helt fascinerad. Egentligen hade jag velat läsa om den direkt, men det var ju det där med alla utmaningarna... Redan innan hade jag hennes Snö nersparad i min Storytelhylla.


Jag vill verkligen läsa mer av henne - och läsa om Den svarta månens år. Sedan vet jag ju inte säkert att hon kommer att bli en favoritförfattare, när jag bara läst en bok, men där finns i alla fall potential tänker jag :)


tisdag 10 januari 2023

Tisdagstrion - Böcker jag inte hann med

 

Tisdagstrion utgår från Helena på Ugglan & Boken. Denna vecka är temat: Böcker jag inte hann läsa under 2022

Tja... det var ju en hel del det. De som grämer mig mest är nog dessa:Men när ska jag då få Murdoch läst? Jag tror att jag blir tokig på mig själv. Murdoch var en av författarna i min Boktolva, en av två som jag inte fick läst. Egentligen är jag ungefär lika irriterad över att jag inte fick Katja Kettus Barnmorskan läst den heller.
2021 års vinnare av Bookerpriset. Jag läste nästan halva, tyckte mycket om den men kom - av någon anledning - av mig. Jag får nog ta och läsa den från början nu, den är för avlägsen vid det här laget. Nu är den dessutom översatt, så då var det ju onödigt att jag rusade sta och köpte en inbunden på engelska, för att få den läst snabbt. Gah! Förresten är jag rätt grinig över att jag inte hann läsa förra årets Bookerpris, The Seven Moons of Maali Almeida, heller, för den var jag riktigt pepp på och tror är riktigt bra. Jag var "tvungen" att läsa utmaningsböcker i stället. Vis av skadan har jag inga utmaningar i år. Heja mig!The Night Tiger började jag läsa när jag var på Bali i höstas. Jag kom nästan halvvägs och tyckte mycket om den (låter det bekant?). Men när jag kom hem fick jag ta itu med utmaningsböckerna (låter det också bekant?). Den här är dock såpass färsk att jag tror jag kan fortsätta där jag är, möjligen backa något kapitel bara. 

söndag 8 januari 2023

Bokslut 2022

 

Så, hur gick det nu med läsningen och alla utmaningar 2022? Nej, jag rodde inte alla i land, det gjorde jag inte, men de var ju tämligen omfattande, så jag är rätt nöjd ändå. Som vanligt är det läsningen jag inte riktigt får till. Att lyssna går bättre. Så här gick det:

Förkovran: avklarad

Månadens språk: jag är inte riktigt klar med decembers danska bok, i övrigt är den klar

Prisat: har jag inte klarat. Jag hann inte läsa någon Bookerprisad eller Tyska bokpriset (böckerna ligger dock här bredvid och jag är egentligen rätt pepp på dem) och när det gäller International Prize for Arabic fiction har jag bara hunnit 50 sidor i Voices of the Lost.

Naturlig läsning: jag har klarat de tolv planerade.

Jorden runt på 100 böcker: löpande utmaning utan tidsbegränsning; har bara läst böcker från fem nya länder i år.

Finish That Series: har jag heller inte klarat. Jag har inte läst Prousts På spaning... och heller inte hunnit med sista delen i Burukvartetten, Glashuset. Å andra sidan är det 39 böcker jag faktiskt har läst, och det är väl inte så illa pinkat?

Boktolvan: har jag inte klarat. Jag har inte läst Murdoch och Kettu (som ligger här bredvid i min läshög). 

Kaosutmaningen: 32 av 40 punkter = avklarad.

Tove Jansson: Jodå, jag har läst en bok i månaden - och två i december. Avklarad alltså.

Selma Lagerlöfs noveller: 27 har jag läst, vilket är mer än dubbelt så många som jag planerade.

Sherlock Holmes: har gått väldigt bra, jag tror att det bara är sex kvar så har jag läst hela produktionen.

Ryska noveller: 15 lästa, också fler än planerat.

Good Reads: Jag hade satt 156 böcker som mål och det har jag faktiskt klarat, precis, även om räkneverket säger 154. Två böcker fanns inte (Krigaren och stjärnan och Champinjontestamentet) och jag har inte orkat ta itu med det.


När det gäller Shakespeare och Bibeln, som inte utgör någon utmaning men som jag har som ambition att läsa, har det gått pruttdåligt. En Shakespeare, ingen Bibelbok. 2023 kanske blir bättre.


Jag har läst böcker från 28 länder - om Grönland räknas som ett eget - inklusive Sápmi och native USA. Tyvärr med rätt dålig spridning, 74% av böckerna kommer från 4 länder (Sverige, Finland, USA, Storbritannien). 

64% av böckerna är skrivna av en kvinnlig författare.

söndag 1 januari 2023

TBR januari


Årets första TBR känns alltid speciell. Läsutmaningarna från i fjol är klara - eller inte så klara, men i alla fall lämnade därhän. För mig brukar december vara full av "måsteläsning" för att jag vill bli klar med de där utmaningarna, men januari står öppen. Och i år blir det inga utmaningar. Det känns skönt. Jag är mätt för tillfället. 

Januari brukar vara en bra läsmånad för mig. Andra verkar läsa mest på semestern, så inte jag. Januari är den månad jag läser i särklass flest böcker. Julen är avklarad och det är någorlunda röjt här hemma, trädgården ligger i vila och kan inte göras något åt. Äntligen lite ledigt!

Jag hoppas således hinna läsa många böcker i januari, men det är två som är absolut prio för mig, de första två nedan. 

På grund av alla utmaningarna 2022, som innehöll väldigt mycket svenskt och finskt, blev det dåligt med världslitteratur. Jag har därför försökt blanda lite bättre i månadens TBR.

Böcker

Jag tänkte äntligen ta itu med Blooms Hur läsa & varför, för att se om jag kan lyckas lära mig något om att analysera och därmed recensera böcker. Jag klarar bara av att ange om jag gillade eller inte gillade, men inte alls bedöma hantverket, uppbyggnaden, litterär kvalitet etc. Jag antar att det inte är en bok man läser från pärm till pärm, utan något som avnjutes lite pö om pö.


Skam fick jag av finaste Robert redan till förra julen och jag blev så himla glad. Men jag har inte läst den än. Lite beroende på alla utmaningarna (för många), lite är det väl att jag är rädd att jag inte ska tycka om den. Det skulle kännas jobbigt. Men nu känner jag ända in i magen att jag verkligen vill läsa den.


Jag har en bit kvar på ett par böcker från december, nämligen Jonas Eikas Efter solen (på danska) för Månadens språk och Hoda Barakats Voices of the Lost, som vann International Prize for Arabic Fiction 2021. Med båda hade jag tänkt kunna pricka av punkter i Kaosutmaningen -22, men tji fick jag när jag inte hann klart! De här två böckerna var jag rätt säker på skulle vara avklarade när jag totade ihop TBR:en - jag skyller på att jag håller på att sluta snusa och är jäkligt grinig och okoncentrerad för närvarande - så kanske blir det lite för många, men nå väl, det är ju knappast första gången i så fall :D


When George Hills was pulled from the wreck of the steamship Admella, he carried with him memories of a disaster that claimed the lives of almost every other soul on board. Almost every other soul.
Because as he clung onto the wreck, George wasn't alone: someone else - or something else - kept George warm and bound him to life. Why didn't he die, as so many others did, half-submerged in the freezing Southern Ocean? And what happened to his fellow survivor, the woman who seemed to vanish into thin air?

Jane Rawson kommer från Australien.In Tainna - meaning “the unseen ones” and pronounced Da‑e‑nn‑a - a fraught reunion between sisters Sila and Amak ends in an uneasy understanding. From the spirit realm, Chevy Bass watches over his imperilled grandson, Kunak. And in the title story, the broken-hearted Bunny wanders onto a golf course on a freezing night, when a flock of geese stand vigil until her body is discovered by a kind stranger. 

Norma Dunning är inuit från Kanada.


Ingenting är som vanligt i den lilla fiskebyn vid Kaspiska havets kust. Myndigheterna har förbjudit fisket, och folket som i alla tider försörjt sig på det som havet ger ställs inför ett ultimatum när de förväntas överge livet vid havet. Staden och det moderna livet både hotar och lockar i periferin. Endast en man, fiskaren Araz, ­vågar protestera mot förändringarna. Samtidigt börjar den gamla legenden om flickan Aypi göra sig påmind hos byborna. För det sägs att blod som blivit orättfärdigt spillt aldrig vilar still.

Welspar är turkmen som lever i exil i Sverige alltsedan förföljelser under Sovjettiden. 


Tant Safiyya och klostret är en uppgörelse med Egyptens trauman, motsättningar och den snabba förändringen av det egyptiska samhället. Det är också en skildring av en våldsam, vansinnig kärlek värdig en grekisk tragedi. 

Tahir avled i höstas. Han var den första vinnaren av International Prize for Arabic Fiction med Sunset Oasis.Dorothy is a grieving housewife in the Californian suburbs; her husband is unfaithful, but they are too unhappy to get a divorce. One day, she is doing chores when she hears strange voices on the radio announcing that a green-skinned sea monster has escaped from the Institute for Oceanographic Research - but little does she expect him to arrive in her kitchen.

Rachel Ingalls föddes i USA, men levde större delen av sitt liv i Storbritannien.


Jag har också tänkt påbörja en slow-but-steady, men jag har inte bestämt mig för vilken än. Det står mellan Iliaden, Tokarzcuks Jakobsböckerna, Anna Karenina och Montaignes Essäer - tror jag.


e-böcker


Jag hade med På spaning efter den tid som flytt i Finish That Series 2022, men insåg redan tidigt på hösten att det var bäst att ge upp hela serien, för det året. Men jag vill verkligen läsa Proust, så nu ska jag göra ett nytt försök.Jag läste första delen om kommissarie Gamache i höstas och nu tänkte jag ta del två. De första delarna finns inte som ljudbok på Storytel, så det blir till att läsa. Annars tycker jag att just deckare passar bra som ljudböcker.


Ljudböcker


Women imprisoned by superstition, chained by guilt.
Perched on a mountain in a land of ancient forests is a village, rife with secrets. Cut off from the outside world it is run by the elders, men to whom tradition is all.
Edith lives alone with her alcoholic father who is forcing her to marry the village butcher. But she is in love with a shepherd who promised to return to her.
As the village becomes isolated in a sea of snow, Edith loses her power of speech. And it is this enchantment that will have far-reaching consequences, not only for Edith but for the whole village."Vithuvud har tagit min syster! Vi måste fara efter och ta tillbaka henne!"
Men ingen rörde sig. De såg bort, tittade ner i sina glas, började mumla saker till varandra, och snart var det någon som sa: "Siri, din syster är borta. Så är det med dem som Vithuvud tar. De finns inte mer."
Den fruktade piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. Så fruktad är Vithuvud att ingen vågar söka efter barnen och alla vet att ingen överlever länge i hans gruva. Men den dag han tar Siris lillasyster, Miki, får han en motståndare han aldrig räknat med. Siri gör det som ingen annan vågar - ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö, trots att hon själv är livrädd. För hon vet hur rädd lillasyster Miki måste vara i piratens våld. Ensam i gruvans mörka gångar.

Nominerad till Augustpriset 2015Norbotten och råmande isar. Vad kan man mer begära liksom?

Snön tinar och djupt inne i de norrbottniska skogarna hittas en cykel, som visar sig tillhöra en pojke vars försvinnande har förbryllat polisen. Irene har nyligen lämnat Stockholm för jobbet som polis i yttre tjänst, men på stationen i Kalix hamnar hon snart i konflikt med både chefer och fördomsfulla kollegor. I den glest befolkade bygden försiggår samtidigt verksamhet som undgår lagen. I en liten by bor flickan Nina med sin moster och sin allvarligt sjuka mamma. Framtiden är oviss, och mosterns vänner är farliga vänner. Mellan islossning och lövsprickning trappas en jakt upp, där människors sanna väsen ska träda i dagen.Jag har aldrig läst Marklund - och heller aldrig haft någon lust - men den här har jag varit sugen på i princip sedan den kom. Och omslaget är ju så snyggt!Smärtans imperium finns inte inläst på Storytel, så det får bli den engelska. Jag har varit sugen på denna länge, inte minst för att jag i jobbet håller på att slita ihjäl mig och bli skogstokig på ett skrämmande utbrett iatrogent opioidmissbruk. Så fruktansvärt tragiskt.Young Mungo har funnits på läslistan sedan den kom ut. Och nu finns den inläst på svenska av en bra inläsare också. Hurra! (Jag tycker att det är så sött med deras rosiga öron!)Over the course of a single year, our nameless narrator heroically tries to keep her small brood of four chickens alive despite the seemingly endless challenges that caring for another creature entails. From the forty-below nights of a brutal Minnesota winter to a sweltering summer which brings a surprise tornado, she battles predators, bad luck, and the uncertainty of a future that may not look anything like the one she always imagined. This book is a meditation on life and longing.

Hur skulle jag kunna stå emot dessa höns?Natsuki isn't like the other girls. As youths, she and her cousin Yuu spent the summers in the wild Nagano mountains, hoping for a spaceship to transport her home. When a terrible sequence of events threatens to part the cousins for ever, they make a promise: survive, no matter what. Now, Natsuki is grown. She lives quietly in an asexual marriage, pretending to be normal, and hiding the horrors of her childhood from her family and friends. But dark shadows from Natsuki's past are pursuing her.

Sayaka Murata är - förstås - från JapanIn this tense, gripping novel by a star of Korean literature, Oghi wakes from a coma after causing a devastating car accident that took his wife's life and left him paralyzed and badly disfigured. His caretaker is his mother-in-law, a widow grieving the loss of her only child. Oghi is neglected and left alone in his bed. His world shrinks to the room he lies in and his memories of his troubled relationship with his wife, a sensitive, intelligent woman who found all of her life goals thwarted except for one: cultivating the garden in front of their house.

Hye-Young Pyun är sydkorean.Aleichem var rysk-judisk och skrev på jiddisch. Tevye the Milkman ligger till grund för Spelman på taket

Kaosutmaningen 2023

Detta år utgår den ärevördiga kaosutmaningen från Tant Augustas Tekopp. 20 av 40 punkter ska vara avklarade före årets slut för att utmaningen ska anses avklarad.

30/40

 1. Läs en bok vars titel börjar på A
  Askans dotter - Ilaria Tuti
 2. Läs en bok du valde för omslagets skull
  The Last Bear - Hanna Gold (omslag)
 3. Läs en feelgood-bok
 4. Läs en bok av en för dig ny författare
  Mörkret - Ragnar Jónasson
 5. Läs en hyllvärmare
 6. Läs en bok på ett annat språk än svenska
  Efter solen - Jonas Eika (danska)
 7. Läs en bok med rosa omslag
 8. Läs en bok om relationer
  Dash & Lily's Book of Dares - Rachel Cohn & David Levithan
 9. Läs en bok om ett djur
  Sällsynt kloka varelser - Shelby van Pelt (bläckfisk)
 10. Läs en bok som utspelar sig under samma årstid som när du läser boken
  Snöstormen - Vladimir Sorokin
 11. Läs en bok av en författare från Asien
  The Hole - Hye-Young Pyun (Sydkorea)
 12. Läs en klassiker
  Tarzan of the Apes - Edgar Rice Burroughs
 13. Läs en bok med mer än 500 sidor
  Vardagar - Ulf Lundell (luftiga sidor förvisso)
 14. Läs en fantasybok
  Underfors - Maria Turtschaninoff
 15. Läs en deckare
  Där isarna råmar - Jennie Lundgren
 16. Läs en bok vars titel består av fem ord
  Dessa himlar kring oss städs - Mikaela Sundström
 17. Läs en bok du har längtat efter
  Pestblommor - Mats Strandberg
 18. Läs äntligen den där boken du länge tänkt läsa
  Rapport från en skurhink - Maja Ekelöf
 19. Läs en bok med bilder i
  Hundägarna - Frida Nilsson
 20. Läs en bok där titel eller författare innehåller bokstaven Q
 21. Läs en bok av en författare från Afrika 
  Tant Safiyya och klostret - Baha Tahir (Egypten)
 22. Läs en bok med något ätbart i titeln
 23. Läs en bok med något himmelskt på omslaget
  Orden är försenade - Jila Mossaed (måne)
 24. Läs en bok som handlar om rörelse
 25. Läs en bok som du blivit tipsad om av en annan bokbloggare
  Isberg - Niklas Turner Olovzon (Vargnatt)
 26. Läs en bok av en ukrainsk författare
 27. Läs en bok med en växt på omslaget 
  Soldat med brutet gevär - Vilhelm Moberg (blåklint)
 28. Läs en bok som utspelar sig på en plats du gärna skulle vilja besöka
  Svarthuset - Peter May (Yttre Hebriderna)
 29. Läs en diktsamling
  Minnet av infraröd - Iman Mohammed
 30. Läs en prisnominerad bok
  Björnjägarens döttrar - Anneli Jordahl (Augustpriset)
 31. Läs en bok av en fransk författare
  Omständigheter - Annie Ernaux
 32. Läs en bok som utspelar sig i Värmland
 33. Läs en bok som vunnit ett pris
  Jag har torkat nog många golv - Nina van den Brink (August, facklitteratur)
 34. Läs en bok som någon av dina vänner rekommenderat
 35. Läs en bok med färre än 150 sidor
  Mrs Caliban - Rachel Ingalls (128 sidor)
 36. Läs en debutbok
  Jävla karlar - Andrev Walden
 37. Läs en bok om hälsa (eller brist på)
  Innan jag glömmer - Nina Gunke (Alzheimers sjukdom)
 38. Läs en bok av din favoritförfattare
 39. Läs en bok vars författare börjar på K
  Empire of Pain - Patrick Radden Keefe
 40. Läs en bok från ett land som du inte har läst något ifrån tidigare 
  Legenden om Aypi - Ak Welspar (Turkmenistan)

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...