lördag 24 oktober 2020

Veckans mening - vecka 43

 


Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord

Det var länge sedan jag var aktiv på bloggen, med undantag för uppdateringar gällande Månadens språk, som jag känner mig nödd och tvungen att administrera på ett anständigt sätt. Har man tagit fan i båten... 

Det är tid och ork som för närvarande saknas och det är bara att gilla läget. Jag hoppas att det ska bli lite bättre nu när trädgårds- och svampsäsongen snart är över och jag inom några veckor avlagt visit hos såväl far som mor. Jag har lyckats utverka ledighet både inför 1:a advent, Lucia och hela veckan före jul, så jag hoppas att det inte ska bli så stressigt som det brukar. 

Han sa till mig att ingen kan föreställa sig hur sorgligt och fasansfullt det känns att bli betraktad som räddningen av den som hellre försvarslöst överlämnar sig till första bästa som visar sig, ett människorovdjur kanske, än stannar kvar där hon är.

Ur Nio nätter av Bernardo Carvalho, som jag just läst ut för Månadens språk, portugisiska. Carvalho kommer från Brasilien.

lördag 3 oktober 2020

TBR oktober


Nej, det blev knappt något läst i september heller. Jag lyckades bara avsluta Träskorna, augustis bok för Månadens språk och läsa månadens bok på turkiska, Låt tistlarna brinna. Det var allt. Men jag lyssnade, i stort, på det jag planerat. En extrabok blev det, Svamparnas planet, och därför hann jag inte riktigt med The Hate U Give, men i övrigt så...

Än är det mycket som behöver fixas i trädgården och äldste behöver jag ut och övningsköra med så ofta det bra går. Det är med andra ord ännu inte läge att planera för mycket läsning. Jag är glad om jag lyckas klämma boken för Månadens språk, portugisiska, som är denna:


Germano Almeida kommer från Kap Verde - som tyvärr inte är med Jorden runt på 100 böcker. 

Några fler böcker vågar jag inte planera för :(


Jag börjar inse att jag inte kommer att klara årets läsutmaningar på långt när och försöker nu byta ut en del böcker mot ljudböcker - vilket jag redan från början "tillåtit" mig själv att göra om det skulle bli svårt med läsningen. Det gäller väl framförallt i Förkovran. Här är månadens ljudböcker:


The Hate U Give är jag som sagt inte riktigt färdig med, så den ska jag lyssna klart på.

George Eliots Middlemarch får ersätta Iliaden, som jag alltså inte heller i år får läst, i Förkovran under Klassiker.Ett hus åt mister Biswas hade jag tänkt läsa. Nu blir det ljudbok istället och då finns den bara på engelska. Tagores The Boat-Wreck får ersätta Silja. Jag försöker ändå satsa på nobelpristagare jag ännu inte läst något av.Romain Rolland fick Nobelpriset 1915. Så vitt jag kan se så står det Holland på omslaget och hur man kan lyckas med något sådant begriper jag inte. Det är Rollands roman. Får ersätta Weekend i Guatemala.Binas historia har jag länge velat läsa. Nu finns den som ljudbok. Den får bli månadens bok för Naturlig läsning.Lite oplanerat har jag försökt klämma in någon BLM-bok varje månad. Danticat har jag länge velat läsa och nu hittade jag denna som ljudbok. Hon är född på Haiti, som faktiskt finns med i Jorden runt på 100 böcker och därmed kommer jag att kunna bocka av ett land till.

Månadens språk - sammanfattning september

 

Månadens språk för september var turkiska och med tanke på vilken lästorka som råder här i huset så är jag ytterligt nöjd med att ha lyckats läsa en hel - och inte jättekort - bok. Heja mig!

15/7 -81 står det skrivet i min Låt tistlarna brinna, som ser lite annorlunda ut än den nedan; en gammal MånPocket. Boken har alltså stått oläst i hyllan i nära 40 år!!! I sanning bedrövligt att det har tagit mig så lång tid att komma till skott med denna fantastiska bok, som väl nu räknas till klassikerna. Jag måste se till att läsa de följande böckerna om Magre Memed, Och de brände tistlarna, Magre Memeds hämnd och Hav av eld.


Någon av er som hänger på i Månadens språk som läste något turkiskt?

torsdag 1 oktober 2020

Månadens språk är portugisiska

 

Då går vi in i oktober och hösten är här på allvar. Än har jag mycket att fixa med och hinner varken blogga eller läsa, men lyssnandet har kommit igång någorlunda igen. Jag hoppas på att få ro att läsa igen till november. Då hoppas jag ha hunnit röja det värsta i trädgården och fått ner det mest akuta i jorden. Dagarna är korta och jag är trött som fagerlund, så fort går det inte. Nå väl... månadens språk är portugisiska.

Det var inte helt lätt att hitta författare från Portugal - jag har förvisso inte letat ihjäl mig, men ändå. Lättare är det med Brasilien och forna kolonier i Afrika. Här är några tips på författare. 

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...