tisdag 10 september 2024

Tisdagstrion - Kropp & själ

 

Det är över ett år sedan jag var med nu, trots att ambitionen alltid varit att delta. Ibland vill livet annorlunda och det är ju bara att åka med, liksom. 

Tisdagstrion utgår från Helena på Ugglan & Boken och veckans tema är alltså Kropp & själ (i handling, titel eller på omslag).



Elsie Johanssons Sin ensamma kropp tyckte jag mycket om. Hur kan man inte tycka om Elsie, liksom?

Marie-Louise Parre, eller Maliss som hon vanligen kallas, är änka efter en framgångsrik företagare och mycket välbeställd. Hon har nått en ålder där de flesta förväntas slå sig till ro men Maliss vill inte hålla till godo med den vegetativa tillvaro som pensionär som omgivningen kanske förväntar sig av henne. Tvärtom är hon nyförälskad och ser framtiden an med stor tillförsikt. All form av 'tanteri' är henne främmande. Men i sin bakgrund har hon en hemlighet som hon dolt väl för omgivningen. Hon har hållit en hård fasad utåt som gjort henne till en ensam människa. Bakom skalet finns en kvinna som desperat törstar efter värme och närhet. Nu är tiden inne att avbörda sig det som varit och göra sig fri från skuldkänslor och det förflutnas spöken. Sin ensamma kropp är en stark och övertygande roman om en kvinna som sent i livet upptäcker att det går att börja om.



Själarnas ö verkar vara väldigt omtyckt och den har funnits på min läslista länge; jag har till och med ett loppis-ex i hyllan.

År 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn. Sedan ror hon hem. Straffet blir att tillbringa större delen av sitt återstående liv på mentalsjukhuset på Själö i det yttersta finska havsbandet. Fyrtio år senare är den femtonåriga Ellinor indragen i en vansinneskarusell som övergått i kidnappning och flykt undan rättvisan. När hon fångats in placeras hon på Själö, där tiden tycks ha stått stilla. Sjuksystern Sigrid blir länken mellan den åldrande Kristina och den unga Elli, det gamla och det nya - samtidigt som krigets orosmoln svävar över Europa.



En av mina absoluta favoritböcker. Frankenstein i Bagdad handlar i allra högsta grad om en kropp - med begränsad mängd själ, kan man kanske säga. 

Irak, 2005.
Skrothandlaren Hadi har sytt ihop ett lik av lösa kroppsdelar han samlat ihop längs de krigshärjade gatorna i det ockuperade Bagdad. Hans plan är att unna dessa oidentifierade människor en begravning de annars inte skulle få.

Men en dag försvinner liket, och en våg av kusliga mord börjar sprida sig över staden. Människor berättar om ett fruktansvärt monster som tar över gatorna om natten. Det verkar vara ute efter hämnd.


9 kommentarer:

  1. Elsie Johansson har jag läst, hon är bra.

    SvaraRadera
  2. Frankenstein i Bagdad blir jag nyfiken på. Kul att du är med igen!

    SvaraRadera
  3. Frankenstein i Bagdad låter som något jag skulle kunna tänka mig att läsa.

    SvaraRadera
  4. Spännande tips. Elsie Johansson vet jag att min mamma gillar

    SvaraRadera
  5. Sin ensamma kropp har jag läst. Frankenstein i Bagdad blev jag nyfiken på.

    SvaraRadera
  6. Elsie Johansson och Holmström har jag läst. Ahmed Saadawi låter ju spännande

    SvaraRadera

Veckans kulturfråga - v 38

  Denna vecka undrar Linda , som förutom svensklärare är lärare i historia (vilket jag missat), om historia i böcker, både skön- och facklit...