tisdag 8 februari 2022

Tisdagstrion - A B C

 


Tisdagstrion utgår från Helena på Ugglan & Boken. Denna vecka är temat A B C - titel eller författare.

Tja, jag plockar väl ut tre världslitteraturböcker som väntar i hyllan


Muhammad Abdelnabi

Hani was out for an evening stroll near Cairo’s Tahrir Square when a heavy hand landed on his shoulder. An informant had identified him, and he was thrown into the back of a police truck. There began a seven-month nightmare as he was swept up, along with fifty other men, in the infamous Queen Boat affair that targeted Egypt’s gay community.
Finally free, but traumatized into speechlessness, Hani writes down the events of his life - his first sexual desires, his relationship with his mother, his marriage of convenience, and his passion for Abdel Aziz, the only man he ever truly loved.


Salim Bachi


En dag i Algeriet 1996. En ung man och hans vänner driver omkring i en stad där våldet och det förflutna ständigt gör sig påmint. De tror på en framtid, de vill leva och älska, men i det sammanstörtade samhället verkar det omöjligt att navigera sig fram till ett värdigt liv. Vilka val finns att göra är de fångade mellan militärens, och islamisternas krav? Odysseus hund är ett utforskande av de patriarkala myter och falska minnesbilder som kan bli livsfarliga om de får för stort utrymme. Det strömmande vackra språket smälter samman nutid och dåtid, och övergången från det visionära till det råa vardagliga sker nästan omärkligt. I sina rika skiftningar har romanen även en humor och ironi som ständigt bryter in i texten och blir en motvikt till det klaustrofobiska.


Mia Couto


På den här platsen hade kriget dödat landsvägen. Det var bara hyenorna som drog fram där med nosen i damm och aska. I denna roman ger Couto oss en bild av det inbördeskrig som slutade 1992, och som slagit Mocambique i spillror. Men kriget skildras aldrig i några strider utan genom de människor som drabbades. Här har de döda lika stor talan som de levande.

Ni ska se, en vacker dag blir de lästa :)12 kommentarer:

 1. Vilken härlig blandning. Det är två nya och en känd författare för mig.

  SvaraRadera
 2. Spännande! Nu har jag i alla fall Under frangipaniträdet i läslistan så jag hoppas börja lära känna Mia Couto så småningom. Odysseus hund får väl komma in i listan, den också.

  SvaraRadera
 3. Jag ska erkänna de är helt obekant för mig.

  SvaraRadera
 4. Man får alltid nya intressanta tips inne hos dig!

  SvaraRadera
 5. Den första lät väldigt bra!

  SvaraRadera
 6. Säkert intressanta böcker, men kanske inte de första jag skulle plocka fram ur bokhyllan ;)

  SvaraRadera
 7. Inget jag har läst tack för tips

  SvaraRadera
 8. Tre, för mig, okända böcker. Den här trion hade ju platsat förra veckan också 🙂

  SvaraRadera
 9. Perfekta tips till min Jorden-runt-läsning! Tack för det!

  SvaraRadera
 10. Inga böcker jag har läst, men de låter spännande alla tre :)

  SvaraRadera
 11. Helt okända titlar för mig. Så tack för tips!

  SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...