tisdag 22 oktober 2019
Tisdagstrion - På resande fot
Tisdag och åter dags för trio. Tisdagstrion utgår från Helena på Ugglan & Boken. Titta in där så får du fler tips på temat På resande fot.
Är det inte så att Tisdagstrion - eller Veckans topplista på sin tid - alltid är svår. På ett eller annat sätt. Antingen är det svårt att bestämma sig för hur man ska tolka temat, svårt att komma på tre böcker eller svårt att begränsa sig, för det är ju minst tio böcker som bara måste få vara med. Denna veckas tema är exempel på det senare - framförallt det senare.
Jag inser när jag sitter och funderar att flera av mina absoluta favoriter faktiskt handlar om resor, jag inser också att ett flertal av dem tillhör fantasygenren, utan att jag på något enda vis i världen ser mig som fantasyfantast: Bilbo och Sagan om ringen-trilogin, Den mörka materien, Wondla-trilogin och böckerna om Griffin och Sabine till exempel.
Resor kan ske i det inre eller i den yttre världen, i denna värld eller en annan, på jorden eller utanför vår planet och vara fiktiva eller verkliga. Efter att i huvudet bläddrat igenom Jenny Diski, Christer Fuglesang, Isaac Asimov och Clifford D Simak, Jules Verne, Tove Jansson, Maj-Gull Axelsson, Astrid Lindgren, CS Lewis med flera, har jag slutligen bestämt mig för att välja tre böcker baserade på verkliga händelser, tre böcker som jag ännu inte läst men ytterligt gärna vill.
Travels in West Africa - Mary Kingsley
Jag hörde talas om Mary Kingsley första gången när jag läste essäsamlingen Tanten och krokodilen för massa år sedan, där Merete Mazzarella lyfter fram den så ofta osynliggjorda tanten. Man kan ju fundera över om det är rimligt att kalla en 30-årig kvinna 'tant', men hur som helst. Kingsley föddes 1862 i London och hon gjorde forskningsresor till Afrika, iklädd viktoriansk fotsida klänning och utrustad med parasoll, med vilket hon, enligt uppgift, bland annat daskade till alltför närgångna krokodiler. Den tidens antropologer tillbringade i allmänhet sin tid vid skrivbordet, men Kingsley reste alltså ut i verkligheten och hon gav också en helt annan bild av 'afrikanen' än den för tiden rådande. När jag skulle skriva om boken kunde jag inte komma på Kingsleys namn (inte boktiteln heller) och medan jag googlade hittade jag den här intressanta sammanställningen över 10 klassiska kvinnliga vagabonder genom tiderna. Titta gärna in där!
Rött damm : en resa genom kina - Ma Jian
Jag blev förtjust i Ma Jians Nudelbagaren när jag läste den för några månader sedan, googlade efter fler titlar av honom och fann denna. En tre år lång roadtrip genom Kina, från öken till överbefolkade städer. Den vill jag verkligen läsa.
Endurance : Shackleton's Incredible Voyage - Alfred Lansing
Det är ju något med mig och snö, is och kyla - på pappret då vill säga - och upptäcktsrensande i Arktis och Antarktis går liksom inte att stå emot. Av Diskis böcker är det På tunn is jag har läst och Bea Uusmas Expeditionen läste jag med glupande aptit. Shackleton har jag länge velat läsa om och så tog jag mig i kragen och letade upp böcker på Storytel. Där fanns denna (liksom Shackletons egen South) bland annat. Jag har börjat lyssna på den ett par gånger, men givit upp för att jag haft svårt att hålla koncentrationen uppe: engelska, massor av namn och många fartygstermer som inte säger mig så mycket. Men jag har ju varit försämrad i min utmattning, vilket jag antar är förklaringen, och jag är säker på att det här är en fantastiskt spännande bok. Jag ska absolut ge den en tredje chans, när jag är i lite bättre skick och har tid att lyssna utan att jag samtidigt gör annat, vilket varit fallet de två första gångerna. Vilket alltid är fallet när jag lyssnar på böcker. Ljudböcker är inte i stället för. Alla böcker jag lyssnar på är bonus, jag lyssnar när jag inte har möjlighet att läsa på vanligt vis. Denna ska bli undantaget som bekräftar regeln.
Ni märkte inte alls att jag - som vanligt - fuskade och lade till en herrans massa böcker va? ;)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
TBR januari
Jag går glatt in i det nya året utan att alls låtsas om att jag inte har kunnat l ä s a det senaste året - ja det är de få titlarna - och ...
Spännande trio. Rött damm blir jag särskilt nyfiken på.
SvaraRaderaJag tror att den kan vara riktigt intressant.
RaderaHåller med dig om att polarexpeditioner inte går att motstå. Jag hittade för några år sedan en bok som bygger på fotona som togs under de månader Endurance satt fast i isen. Galet bra!! Vilken berättelse det är!
SvaraRaderaJa, eller hur?! Men åh, den där boken låter ju verkligen som något för mig!
RaderaHar inte läst någon av de böckerna. Tack för tips!
SvaraRaderaVäl bekomme! :)
RaderaSå intressant det låter med en kvinna på 1800-talet som ger sig ut på upptäktsresa i Afrika. Detta i en tid, då man i Europa var övertygade om att afrikanerna var "vildar", ja till och med kannibaler, och det var "den vite mannens börda" att genom kolonisering rädda afrikanerna från sig själva.
SvaraRaderaJa, inte sant?! Jag vill verkligen läsa den.
RaderaNya böcker om Kina verkar alltid lockande på mig.
SvaraRaderaJa, Kina är verkligen intressant. Ett stort land som innehåller det mesta vad gäller naturtyper, en kultur tämligen olik vår och så det faktum att det så länge var 'stängt' för oss.
RaderaAv någon anledning så verkar just fantasy betyda väldigt långa vandringar. Kan inte komma ihåg att jag läst någon som inte gör det :)
SvaraRaderaJa, det ligger lite i genren faktiskt. Jag har inte tänkt på det tidigare, mer det där med kampen mellan gott och ont i så fall.
RaderaExpeditionen är en av de absolut bästa böcker jag läst. Så imponerad av Bea Uusmas sätt att forska och skriva om sina upplevelser och resultat.
SvaraRaderaJa, den var riktigt, riktigt bra. Håller med dig till fullo.
RaderaVerkligen intressanta böcker i din trio! Och ja, det är ofta klurigt, fast ofta på ett bra sätt :-)
SvaraRaderaJa, på ett bra sätt. Inte farligt att behöva tänka till :)
RaderaSpännande! Rött damm blev jag extra nyfiken på. Tack för tips!
SvaraRadera