tisdag 5 november 2019

Tisdagstrio - Fåglar


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat Fåglar, ity det är Mårtensafton den 10:e.

Det är möjligt att jag har haft med dessa tre böcker tidigare, men det må så vara...


Fågeldagbok består av utdrag ur Thoreaus dagbok, utdrag med koppling till fåglar. Jag är generellt förtjust i naturskildringar och särdeles förtjust i fåglar. Och lite "kittlande" är det ju med nya världens fåglar, som generellt förefaller vara så mycket färggladare än våra - eller är det bara så att gräset är grönare på andra sidan? Boken är illustrerad med planscher av Audubon, USAs nestor vad gäller fåglar. Han har lånat sitt namn åt National Audubon Society, en miljöorganisation med fokus på fågelskydd, en av de äldsta i sitt slag. Jag har ett par praktverk med Audubons planscher som jag lyckats få fatt på till bra pris på loppis och Tradera, och det är en fröjd att sitta och bläddra i dem. Liksom det är en fröjd att läsa Thoreaus naturskildringar.



Jo, det är fascinerande att titta på Nordamerikas alla färgglada, spännande fåglar, men egentligen är jag fullt nöjd med de allra vanligaste här hemma och jag blir rent lycklig av att sitta och betrakta pilfinkar, blåmesar och talgoxar som virvlar runt fröautomaterna nere i storhäggen. 

När Lyanda Lynn Haupt, biolog och ornitolog från Seattle, fick barn, bestämde hon sig för att - till skillnad från många kolleger - inte utsätta sig och barnet för strapatsrika utflykter för att skåda ovanliga fåglar, utan i stället nöja sig med närmiljöns vanliga arter. En väldigt trevlig bok. Det vanliga kan vara nog så spännande - även om de flesta arterna i boken nu inte är särskilt vanliga för oss i Sverige. Lyanda Lynn Haupt har skrivit flera böcker om fåglar, tyvärr har jag ännu bara hunnit läsa denna. Hon har en väldigt trevlig blogg, som tyvärr inte uppdateras längre, men man kan ju läsa tillbaka, och det finns flera föredrag med henne på Youtube. 

Jag är sannerligen inget fan av USA och det är inte många gånger i mitt liv jag varit sugen på att åka dit, men när jag hade läst denna bok så längtade jag intensivt efter att få uppleva de fuktiga skogarna i Seattletrakten och höra sitkatrastens sång.



USA är inte min grej och inte feelgood heller. Icke desto mindre är alla tre böckerna i veckans trio amerikanska och denna sista en riktig feelgood. Jag tyckte att En röd liten fågel i juletid var otroligt charmig. Dessutom läste jag den i december, vilket säkert bidrog till myskänslan.

Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel ...

Förresten borde jag läsa Stekta gröna tomater på Wistle Stop café, även den av Fannie Flagg. Jag har bara sett filmen.

21 kommentarer:

  1. Vilka intressanta tips! Thoreau har jag ännu aldrig läst, inte ens Walden. Blir lite nyfiken på den sista boken - brukar inte heller vara så förtjust i feelgood, men om du gillar den här är det kanske nåt för mig. Juligt dessutom, passar ju snart perfekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste den under en helvetisk tid i mitt liv, så det är möjligt att jag var mer tolerant än vanligt, men jag minns den verkligen som väldigt fin, såpass att jag i efterhand har skaffat ett ex att ha hemma.

      Radera
  2. Vilka fina och inspirerande böcker med fåglar du har i din trio. Jag lurar på om En röd liten fågel i juletid skulle kunna vara något för mig fast jag inte brukar läsa feelgood.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skrivit ovan, jag läste den under en helvetisk period, så kanske var jag mer tolerant än vanligt. När jag tänker efter så förundras jag över att jag överhuvudtaget hade tid, ork och förmåga att läsa någon bok som det var då.

      Radera
  3. vilka trevliga böcker, Thoreaus bok har jag läst, kul att det finns även en fågelbok.

    SvaraRadera
  4. Det där blev kanske en julklappsbok ... den tredje, alltså!

    SvaraRadera
  5. Jag har bara läst Stekta gröna tomater av Fannie Flagg (rekommenderas!) och jag har länge tänkt att jag borde läsa fler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag rekommenderar den röda lilla fågeln i så fall :)

      Radera
  6. Har inte läst någon av de böckerna men blir nyfiken på Fannie Flaggs bok. Tack för tips!

    SvaraRadera
  7. Fannie Flagg kände jag ju igen som författare till Stekta gröna tomater, men den här kände jag inte till.

    SvaraRadera
  8. Jag har för mig att jag läst just den där boken av Fannie Flagg, men jag verkar inte ha den antecknad någonstans så nu blir jag riktigt osäker.

    SvaraRadera
  9. Vilka fina böcker. Har inte läst någon av dem.

    SvaraRadera
  10. Jag har inte läst någon av dessa, de ser fina ut. Stekta gröna är bra.

    SvaraRadera
  11. Jag har läst Walden, men inte din Thoreaubok.

    SvaraRadera
  12. Fannie Flaggs bok är med i min trio med.

    SvaraRadera
  13. den lilla röda fågeln är så söt och jag ångrar att jag gav bort min sista. Haupt ser så fin ut och Thoreaus Fågeldagbok måste jag bara ha

    SvaraRadera
  14. Samma här, gillade Fannie Flaggs feelgood-historia, och bara sett dom gröna tomaterna på film... kanske borde läsa den också. Tycker så mycket om Thoreaus naturskildringar, så fågelboken frestar. :)

    SvaraRadera

Tisdagstrion - Tomtar och andra väsen

  Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord . Veckans tema är: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro Det får bli ett inlägg i al...