måndag 11 november 2019

Utmaning: Authors & Characters - Viktor



Authors & Characters utgår från Lyrans Noblesser. Denna måndag är namnet Viktor. Namnformer är tillåtna. Häng på vettja!

Jag misstänker att jag inte blir ensam om min författare idag...


Victor Hugo föddes 1802 i den nord-östfranska staden Besancon, mot gränsen till Schweiz. Han är väl mest känd för Ringaren i Notre Dame och Samhällets olycksbarn. Jag ska erkänna att jag bara läst den förra. Men jag ska... jag ska! Av någon anledning har jag en förmåga att blanda ihop Hugo och Zola, och när jag nu googlade så upptäckte jag att de båda delar gravkammare! Det tar jag som ett tecken på att jag är förlåten ;)




Mary Shelleys Frankenstein, eller den nya Prometheus utgavs första gången 1818 och då anonymt. Det anses vara den första science fiction-romanen.

Den unge Victor Frankenstein åker till universitetet i Ingolstadt för att studera. Han fastnar för naturvetenskaperna och framför allt för kemin. En sak intresserar honom särskilt mycket – kroppens uppbyggnad och varifrån livets principer utgår. Frankensteins efterforskningar ger resultat. Han upptäcker vad som kan skänka liv åt döda ting och bestämmer sig för att skapa en egen varelse från död materia. När varelsen han sammanfogat av likdelar från olika människor får liv blir Frankenstein så fylld av avsky över vad han skapat att han flyr hals över huvud. När han kommer tillbaka är varelsen borta... 

En av de tidigaste illustrationerna. Jag antar att det är Victor Frankenstein
 som flyr ut genom dörren när han inser vad han skapat.

Shelley föddes i London 1797. Hon skrev romaner, noveller, essäer, reseskildringar, biografiska artiklar och dramatik. Hon var i princip endast känd för Frankenstein fram till 1970-talet, då man började uppmärksamma hennes övriga romaner och andra litterära verk.

Mary Shelley


Titelsidan i första utgåvan, 1818


Den första - och kanske mest kända - filmen, från 1931, den med Boris Karloff. Fast i denna tror jag att Frankenstein heter Henry - av någon anledning.



Och den senaste (2015), så vitt jag fått fram, med lille 'Frodo' som Igor. Lite stiligare än Igor nedan, måste jag drista mig att konstatera.



Och slutligen en obetalbar scen från Det våras för Frankenstein (Young Frankenstein) av Mel Brooks, med Gene Wilder och Marty Feldman. Förvisso inte Victor, utan ett barnbarn till honom, Frederick.




Jag önskar att Mary Shelley visste att hennes verk lever i högsta välmåga än idag, 200 år senare.



9 kommentarer:

  1. Suveränt val med Frankenstein! Och så intressant att de två fransoserna delar grav, det hade jag så klart ingen aning om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så härligt positiv i dina kommentarer. Man blir glad.

      Radera
  2. haha, glömt att Victor skapade Frankenstein... gillar romanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar hur många som har koll på vad Frankenstein heter i förnamn :)

      Radera
  3. Det är inte alltid så stora likheter mellan Shelleys bok och filmerna.

    SvaraRadera
  4. Victor Frankenstein som skapade sitt monster tänkte jag inte på, utmärkt att han fick vara med här hos dig. Filmen från 2015 tyckte jag inte speciellt bra om, men boken var bra! Mary Shelleys livshistoria är klart annorlunda och intressant. Och Samhällets olycksbarn... ja, den måste du bara läsa. Själv vill jag läsa om den, minns den som fantastisk.

    SvaraRadera

Tisdagstrion - Tomtar och andra väsen

  Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord . Veckans tema är: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro Det får bli ett inlägg i al...