måndag 23 december 2019

Authors & Characters - Maria


Authors & Characters utgår från Lyrans Noblesser och dagens namn är Maria. Så här skriver Lyran på sin blogg: Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Harrys Helga Maria

Så stod det i ett korsord jag löste för något tiotal år sedan. Min mormor hette Helga Maria och morfar hette Harry. Då visste jag inte att Moa egentligen hette Helga Maria hon med, även om det inte var så svårt att lista ut att det var henne det rörde sig om, där i korsordet.


Jag antar att Moa Martinsson är allom bekant och inte behöver någon närmare presentation. Vill man läsa lite om henne kan man klicka in hos Moa Martinssons litterära sällskap.

Själv har jag läst Kvinnor och äppelträd samt Mor gifter sig-trilogin. Något mer ska jag väl försöka klämma framöver.


När jag gick i 3:an så läste fröken Marias lilla åsna för oss om mornarna under december. Hon släckte ner i klassrummet, tände adventsljusstaken och läste, och jag tyckte att alltsammans, bok och stämning, var helt fantastiskt. Som jag njöt.


Boken handlar om den lilla åsnan som bär den havande Maria på vandringen till Betlehem. Jag har läst den för alla ungarna, en i sänder, och de har tyckt mycket om den. Som vuxen kan jag kanske tycka att den är lite smetig, men den där ursprungliga kärleken till boken sitter liksom kvar. Uppföljningen heter Åsnan och barnet.

Marias lilla åsna finns översatt till 12 olika språk och har givits ut i flera upplagor, så här ser den senaste ut:Författaren, Gunhild Sehlin, föddes 1911 i Eksjö. Hon var verksam som lärare fram till 1966, då hon hon reste till Jordanien där hon drev ett hem för utvecklingsstörda barn i över 20 år. Hon har skrivit ett flertal barnböcker. Hon dog 1996.


2 kommentarer:

  1. Marias lilla åsna har jag inte läst, men jag minns fredagarna i adventstid, då vi hade medhavda ljusstakar på våra bänkar. Fröken tände alla ljusen och sedan fick vi sitta med knäppta händer medan hon läste något i anslutning till Bibeln. Det var tider det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det stämmer, vi hade också egna ljus på bänken. Det hade jag glömt :)

      Radera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...