tisdag 3 december 2019

Tisdagstrion - Hej mitt vinterland!


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och veckans tema är Hej, mitt vinterland! Och nog är det vinterland här i Dalom.

Jag har ju någon tanke om att jag ska variera mig lite när jag väljer böcker till Tisdagstrion, men när temat är Hej, mitt vinterland så bara går det inte att bortse från Trollvinter. Som jag älskar den boken! Den ska läsas nu i december, i år som alla andra år. Eller lyssnas på, snarare. Jag tror att det finns en inläsning med Tove själv på Storytel. Den ska jag testa.


Och så favoritbilden ur boken:

 
 

Och hurra! När jag letade efter bilder till inlägget upptäckte jag att Rolf Lassgårds fantastiska inläsning av Vladimir Sorokins Snöstormen, som gjordes för Radioföljetongen, nu äntligen finns utgiven som ljudbok. Som jag sagt tidigare, det är ju nästan ett brott mot mänskligheten att sitta och tjyvhålla på rättigheterna och inte låta folk ta del av inläsningen.


Ja, omslaget är skitfult! Och det är omslaget till den svenska bokutgåvan också. Men låt er inte avskräckas av det. Kolla här vad snyggt det ryska omslaget är!


I en nedfryst framtid utkämpar läkaren Garin en kamp mot klockan för att rädda sina landsmän från en utländsk och gåtfull epidemi. Man talar om den nya digerdöden. Mörkret har fallit, månen skymtar bakom molnen och kölden är hård.
Hästarna kämpar på den kalla tundran där fienden kommer allt närmare. Snart börjar det bli tydligt att Garin och hans kusk kommer att stå öga mot öga med den värsta fienden av dem alla - Rysslands värsta snöstorm genom tiderna är nämligen på ingång.

Dåtid, nutid och framtid, verklighet och saga, allt i en fantastisk blandning, tydligt inspirerad av Tolstojs Herre och dräng. Lyssna på den, gör det!

Master Sorokin, himself
 
 
Eowyn Iveys Snow Child lyssnade jag på för några månader sedan. En fin berättelse, tyckte jag, inspirerad av en rysk folksaga. Jag gillar sagor, som synes. Av någon anledning finns den inte längre kvar på Storytel, upptäckte jag när jag letade efter en annan titel av författaren som jag gärna skulle vilja lyssna på (Last Days in Hunting Camp), och började söka på Storytel efter den.


A bewitching tale of heartbreak and hope set in 1920s Alaska, Eowyn Ivey's The Snow Child was a top ten bestseller in hardback and paperback, and went on to be a Finalist for the Pulitzer Prize. Alaska, the 1920s. Jack and Mabel have staked everything on a fresh start in a remote homestead, but the wilderness is a stark place, and Mabel is haunted by the baby she lost many years before. When a little girl appears mysteriously on their land, each is filled with wonder, but also foreboding: is she what she seems, and can they find room in their hearts for her? Written with the clarity and vividness of the Russian fairy tale from which it takes its inspiration, The Snow Child is an instant classic.

Ja ni vet, jag och Alaska!

Den finns nu översatt till svenska


23 kommentarer:

 1. Snöbarnet har jag oläst i hyllan. Någon gång blir den säkert läst också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju de där... i hyllan, och 'någon gång' :)

   Radera
 2. Snöbarnet lockar mig! Och Mumin är alltid bra! Både som böcker och som tecknad film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmerna har jag faktiskt aldrig gillat. Läs Snöbarnet du, den är fin.

   Radera
 3. blir nyfiken på flera, Snöstormen får jag kolla, och Eowyn Iveys Snow Child

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är riktigt bra, båda två. I synnerhet Snöstormen, som är väldigt speciell - och det gillar jag.

   Radera
 4. Bra att du påminner mig om Snöstormen. Den har jag funderat på att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök att lyssna på den. Lassgårds inläsning är ypperlig.

   Radera
 5. Snöbarnet har jag varit nyfiken på ett bra tag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är fin. Jag lyssnade på den och det var en fin inläsning också.

   Radera
 6. Tack för fina boktips. Jag har läst en annan bok av Eowyn Ivey som var helt fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vilken då? Jag blir jättenyfiken.

   Radera
 7. Snöbarnet vill jag läsa! Och ja, det ryska bokomslaget för Snöstormen var verkligen fint, blir allt lite nyfiken på den boken också. Tack för tipsen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rekommenderar båda, och framförallt Snöstormen i Lassgårds inläsning.

   Radera
 8. Jag tillhör ju en minoritet, för jag gillar inte alls Mumin...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Trollvinter skiljer sig en del från de andra. Jag vet flera som gillar den jättemycket, men som inte alls tycker om de andra Muminböckerna.

   Radera
 9. Sorokens bok älskade jag. Lyssnade och läste. har rekommenderat den till höger och vänster. gillade Snow child också och naturligtvis Trollvinter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är verkligen fantastisk och Lassgård är så bra att man kan DÖ. Jag ska nog ha Sorokin som en av 3:orna i 2020 års 3x3.

   Radera
 10. Jag blir väldigt sugen på att läsa alla tre! Trollvinter har jag läst förut (mer än en gång), men den där inläsningen av Tove själv lockar verkligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska bli spännande att lyssna på Toves inläsning. Tidigare har jag lyssnat på Birgitta Ulfssons och senare Mark Levengoods, när den kom.

   Radera
 11. Snöbarnet finns i min trio också. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 12. Trollvinter hade jag också med, men Snöstormen valde jag bort den här gången, och ja, omslaget är ganska ..speciellt.

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...