söndag 8 december 2019

En smakebit på søndag - Hemsöborna


Smakebiten utgår idag från Mari på Flukten fra virkeligheten. Dela med dig en snutt av det du läser just nu, inga spoilers!

Här i Gagnef faller snön och har så gjort sedan igår. Nere i storhäggen och utanför köksfönstret  virvlar småfåglarna runt fröautomater och talgbollar, jag kan sitta och titta på dem hur länge som helst. Hönsen vill inte gärna gå ut i snön och kaninen Mylla, som annars skuttar fritt runt här i nedre byn, håller sig mest inne uthuset eller ligger och vilar utanför hönshuset. Min lilla Astrid är sjuk med halsont och stämbandskatarr. Det är lite ovant att höra henne prata med sprucken basröst :) Jag misstänker att jag får VAB:a imorgon.

Ekan plaskade fram mellan holmar och skär, medan alfågeln gäckade bakom kobbarne och orren spelade inne i granskogen; det gick över fjärdar och strömmar tills mörkret föll och stjärnorna tågade opp. Då bar det av ut på stora vattnet, där Huvudskärsfyren blinkade. Och ibland strök man förbi en ruskprick, ibland ett vitt sjömärke, som såg ut som ett spöke; än lyste kvarliggande snödrivor som lärft på bleke, än döko skötvaktare upp ur det svarta vattnet och skrapade mot kölen, när ekan gick över dem; en yrvaken trut skrämdes upp från sin kobbe och tutade liv i tärnor och måsar, som gjorde larm, värre än hin håle, och längst ut, där stjärnorna gingo ner i sjön, syntes ett rött och ett grönt öga av en stor ångare, som släpade fram en lång rad runda ljus, utsläppta genom salongsventilerna. 

Som person verkar Strindberg inte ha varit annat än en stor skitstövel - nå väl, kanske inte en helt väl underbyggd åsikt - och Röda rummet var jag inte särdeles imponerad av, men Hemsöborna tycker jag om - hittills i alla fall. Miljöbeskrivningarna är fantastiska.


Stora delar av min barndom bodde jag i Haninge och någon gång i mellanstadiet - eller om det till och med var i 3:an - var vi på skolresa till Kymmendö, som inspirerade Strindberg att skriva Hemsöborna. Det var ju nära. Kan det ha varit så att vi åkte från Årsta brygga? Jag vill minnas att hans skrivarstuga står kvar och att vi besökte den. Man kan kanske inte förvänta sig att ett gäng 10-11-åringar ska bli begeistrade över ett dylikt studiebesök - visste någon av oss ens vem Strindberg var? - men jag minns ju resan, 45 år senare, så något måste den ju i alla fall ha givit.

Jag önskar er alla en skön söndag!


19 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten. Strindberg dröjer nog innan jag testar.

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten! Den har jag läst.

  SvaraRadera
 3. gammal goding, gillar filmatiseringen.

  SvaraRadera
 4. Förstod inte heller storheten med Röda rummet när jag försökte läsa den som yngre. Men Hemsöborna var ju lite kul, och som sagt fantastiska miljöbeskrivningar. Tack för smakbiten!
  Här på Upplandskusten har snöandet övergått till regn under dagen, och fåglarna käkar frö i parti och minut, himla fart på dom små liven nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes som det övergått i regn när jag gick ut och stängde om hönsen :( Ja, det riktigt fladdrar och yr där ute runt fröautomaterna :)

   Radera
 5. Hemsöborna ja, den känner man ju igen :) Tror dock inte att jag har läst hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så har du. Den är bara 140 sidor :)

   Radera
 6. Skriva kunde han sannerligen, många berömda författare är skitstövlar, haha. Så du är dalkulla, jag bor ju också i Dalarna men bara som flyttfågel, har bott här i ca tjugo år och fler får det gärna bli. Tack för en klassisk smakbit, trevlig andra advent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte kulla, jag är inflyttad jag också :)

   Radera
 7. Har inte läst något av Strindberg. Har försökt med Röda rummet men gav upp. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Röda rummet var ingen höjdare. Tyckte jag inte när jag läste i alla fall. Men nu när jag tänker tillbaka på den, så... För plötsligt minns jag en hel massa av den. Kanske jag ska ge den en andra chans :)

   Radera
 8. Den här läste jag på gymnasiet. Länge sen. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 9. har läst boken och sett filmen. tyckte också mycket bättre om denna än Röda rummet. tack för smakebit och påminnelse!

  SvaraRadera
 10. Hemsöborna har jag faktiskt läst. Och sett filmen. Allan Edwall är ju mycket bra i filmen och det är roligt att se en ung Sven Wollter som Gusten.

  SvaraRadera
 11. Har sett filmen, osäker på om jag läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

TBR april

  Då har vi gått in i april och tiden för läsning - för min del - är i princip över. Nu är det växter, trädgård och ljudböcker som gäller. O...