söndag 12 januari 2020

En smakebit på søndag - Havsboken


Denna vecka utgår smakebiten från Astrid Terese på Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu; inga spoilers!

Ja, i ärlighetens namn så var det någon dag sedan jag lyssnade klart på Morten A. Strøksnes Havsboken, men Handke var så förbålt tråkig och Coetzees Onåd har jag inte riktigt kommit in i än. Och eftersom det var en ljudbok och jag inte hade tillgång till den skrivna texten, så återger jag citatet med viss reservation.

Fler människor har besökt världsrymden än de stora havsdjupen. Vi har bättre kunskap om månens yta, ja till och med om de uttorkade sjöarna på mars. Där nere är livet som en dröm av det slag det tar lång tid att vakna ur. Ner genom hela vattenmassan regnar, eller snarare snöar det, kontinuerligt organiskt material, och ett hissnande antal skilda och specialiserade varelser begagnar sig av allt som dalar ner till dem. Bara genom stickprover har man de senaste åren funnit så många nya arter i djupet att vissa forskare tror att detta ekosystem totalt kan rymma åtskilliga miljoner arter. Det mesta av livet i havet försiggår visserligen i det översta vattenskiktet, för där är varje art talrikare, men de flesta arterna finns i djupen. Nästan alla livsformer där nere äger förbluffande egenskaper, som om de hörde hemma på en annan planet eller vore skapade i en fjärran urtid när andra regler gällde och vilken fantasi som helst kunde förverkligas.Boken läste jag för utmaningen Naturlig läsning som utgår från Fannys journal.

18 kommentarer:

 1. Det där är något jag påpekar för sambon varje gång vi ser någon film där det finns okända, och i sambons tyckte, osannolika varelser i havsdjupet. Jag har ingen aning om vad som finns där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt spännande tycker jag :)

   Radera
 2. Svar på spørsmål om Goodreads widget:
  Etter at du har satt et mål på Goodreads reading challenge går du inn på profilen din. Trykk på "edit profile" og så på "widgets". Der får du opp mange forskjellige ting du kan legge til på bloggen din. Den jeg bruker heter "2020 Reading Challenge Widget" og ligger nederst av alle widgetene.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 3. Jag såg den här boken på någon annans Instagramkonto i går och blev nyfiken redan då. Ännu mer nu. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Hoppas alla dessa havsdjur kan överleva människans föroreningar i haven. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakebiten, den har jag ej läst.

  SvaraRadera
 6. Den boken vill jag göra en djupdykning i, tack för spännande smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 7. Åh, den verkar ju spännande! Tack för tips och smakbit!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Den boken verkar intressant.

  SvaraRadera
 9. Har noterat boken förut, tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 10. Har sett den här förut på någon blogg, lagt till den på nyfiken listan. Tack för intressant smakbit!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten! Har hört talas om boken men inte läst den.

  SvaraRadera
 12. Fascinerande, tänk så mycket man inte egentligen har någon aning om...

  SvaraRadera
 13. ännu en bok jag inte kände till. den verkar intressant. tack för smakebiten!

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...