fredag 3 januari 2020

Månadens språk är italienska


Helena på Ugglan & Boken gjorde alltid jättefina inlägg i början av varje månad där hon presenterade månadens språk och lade upp fina bilder med boktips. Det kommer jag inte ha tid och ork att göra - dessutom så verkar det som det bara blir den kära Mrs Calloway och jag som kör.

Så här första månaden har jag i alla fall skummat igenom Libris (som Helena lärt mig; man går in på 'Utökad sökning' och klickar i vilket språk man vill att böckerna ska vara översatta från, och vips får man en massa förslag) för att se vad som finns. Det roliga med Månadens språk - förutom att man får läst en massa spännande böcker som man aldrig annars hittat på - är att man kan anpassa sina bokval efter eget tycke och smak.

Själv ska jag läsa Italo Calvinos Klätterbaronen, som stått i hyllan ett tag. Skulle det mot förmodan bli tid för det, så vill jag läsa andra delen i Ferrantes Neapelkvartetten.

Vill man läsa nyutkommen litteratur så finns Silvia Avallones Där livet är fullkomligt. (jag har läst Stål av henne och tyckte att den var väldigt bra), Rosa Ventrellas Historien om en anständig familj, Fleur Jaeggys Tuktans ljuva år och Donatella di Pietrantonios Den återlämnade flickan.

Några år på nacken har Michela Murgias Själamakerskan (som jag vet att jag sett på en blogg alldeles nyligen), Primtalens ensamhet av Paulo Giordano (som min faster älskade och som faktiskt står här i hyllan) samt Simonetta Agnello Hornbys och Milena Agus böcker. Dacia Marainis Olustens år har nyligen kommit i nyutgåva, men skrevs redan 1963.

Gillar man deckare så finns Andrea Cammilaris böcker om kommisarie Montalbano, Roberto Savianos böcker om Gomorran och Giorgio Faletti.

Tycker man att det är intressant att läsa om Förintelsen så finns Primo Levis Är detta en människa.

Behöver man lite andlig spis så kanske Lyssna dotter : tankar för varje dag, av vårt svenska helgon Elisabeth Hesselblad, kan vara något.

Vill man läsa noveller så finns Italien berättar.

Valerio Massimo Manfredi har skrivit en massa historiska romaner som verkar rätt äventyrliga. Antonia Arslans Lärkornas borg vill jag verkligen läsa!

Vill man klämma en klassiker så kan man till exempel förlusta sig med Dantes Den gudomliga komedin, Boccaccios Decamerone, Machiavellis Fursten (finns inläst av Persbrant, gudbevars!), Petrarcas Kärleksdikter, Giuseppe Tomaso di Lampedusas Leoparden eller läsa om Marco Polos resor.

Gillar man populärvetenskap så kan man läsa Carlo Rovellis 7 korta lektioner i fysik (fantastisk!) eller hans nya Om tiden inte finns : tankar om den nya fysiken. Karln är rolig!

Vill man läsa Nobelpristagare så kan man sätta tänderna i Dario Fos drama Inget går upp mot mammas gräs - eller varför inte hans självbiografi Fladdermössens by - Elsa Morantes Historien eller Salvatore Quasimodos dikter.

Andra kända italienska författare är Umberto Eco, Susanna Tamaro och Claudio Magris. Något mindre kända är kanske Alessandro Baricco och Antonio Tabucchi.

Och sist men inte minst har vi Carlo Collodis Pinocchio :)Ingen mer som vill hänga på? Här finns listan i så fall.

6 kommentarer:

 1. Niccolo Ammaniti rekommenderar jag också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Ska kolla in honom. Tyvärr verkar jag bli rätt ensam om att läsa italienska böcker denna månad :(

   Radera
 2. Massor med intressanta tips! Och jag blir väldigt sugen på att vara med... :-) Det blir kanske en italienare i januari ändå, och sen får jag se hur det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så himla kul om du hänger på, även om det inte blir varje månad!

   Radera
 3. Ja, jag vill vara med. Jag har faktiskt läst en italiensk bok den här månaden: Väsen av Domenico Starnone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh vad kul! Vad glad jag blir :)

   Radera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...