fredag 10 december 2021

Fem en fredag - antingen eller

 

Veckans frågor hos Elisa gäller antingen eller

Ta sönder ett pepparkakshus eller ett hus gjort av lego, och varför?
Legohus, det kan man ju sätta ihop igen. Jag tycker att det är så fint med pepparkakshus, men jag har faktiskt aldrig haft något. Varje år köper jag en "byggsats", men det har aldrig blivit tid att sätta ihop det. Jag har säkert tre paket kvar i skafferiet. De ännu äldre paketen har nog gått till hönsen.

Egenbakade eller köpta pepparkakor, och varför?
Hade gärna valt egenbakade - om jag fått någon hjälp att baka. Ungarna har bara tålamod en utkavling var och så ska jag springa där och hjälpa dem att få upp figurerna på plåten. Jag tycker bäst om pepparkakor som är ordentligt brungräddade, därför. Men svaret får bli köpta. Jag har inte ork till annat.

Insnöad med din närmaste granne eller insnöad ensam, och varför?
Ensam, solklart! Inte för att det är något fel på grannen, men jag tycker om att vara ensam. 

En grön jul eller en regnig jul, och varför?
Nej, inte regn på jul! Det får bli grön. Det känns mer ojuligt med regn än med grönt. 

En plastgran eller riktig gran, och varför?
En riktig - trots att det inte känns helt ok att döda ett träd för bara några veckors pynt. Ibland tänker jag att jag kanske skulle ta och köpa en kungsgran ändå, för att det ska bli lite mindre barrigt, men nej, de doftar ju inte, så det blir en "vanlig".  Att det är småkryp i bekommer mig inte det minsta. Det finns kryp överallt och det måste det finnas. En plastgran skulle jag aldrig, aldrig någonsin ta in i mitt hus, det bara finns inte på kartan. Då är jag hellre utan. 

13 kommentarer:

 1. Jag tycker precis som du att det känns dumt att döda ett träd för några veckor, det är ju mer hållbart då med en plastgran som man kan använda i 20 år om man är nöjd med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite tar det emot, men plastgran blir det inte.

   Radera
 2. Vilken lustig jultradition du har! Köpa en byggsats för pepparkakshus varje år utan att sätta ihop det :))

  SvaraRadera
 3. lärde mig just att det är skillnad på plastgran och konstgjort gran. en konstgjord kan jag tänka mig. jag bakar mina skurna pepparkakor i eget majestät. annat var det när barnen var små

  SvaraRadera
 4. maken har alltid hittat på egna pepparkaks"hus"

  SvaraRadera
 5. Visst är det fint med en riktig gran och plast ska vi ju inte använda så mycket så jag vet inte rent miljömässigt vilket som skadar mest en av plast eller en riktig.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 6. Du har ju en god ambition som köper nya byggsatser varje år! Min dotter brukade bygga såna när hennes ungar var små. Själv är jag ingen byggare, ingen bagare, och ingen juldiggare...

  SvaraRadera
 7. Hahaha! Fråga 1-4 är vi helt överens om. Men femman - usch! Jag blir ju hysterisk vid självaste åsynen av småkryp. Så jag skulle dö en långsam och plågsam död med en äkta julgran. Okej, jag minns doften från när jag var barn, men...
  Åt andra sidan har vi ingen plastgran heller, aldrig haft. Plast är ju inte direkt en höjdare för miljön heller om man säger så;-) Men har man barn som du är det en självklarhet att ha en "riktig" julgran, oavsett om den är äkta eller av plast;-)

  SvaraRadera
 8. Nej regn vill en slippa på julen. Helst vit jul men här har det regnat och nu fryser det på, inte någon höjdare. Julen är barnens tid men lite mysigt tycker jag fortfarande att det kan vara, i lagom mängd och som en vill ha den.

  SvaraRadera
 9. Min man köper också pepparkakshus som han vill montera upp, men nu när barnen är vuxna så vill ingen utföra själva monteringen, så här hemma har vi också haft paket liggande och inget hus har det blivit! Trodde aldrig att vi skulle köpa en plastgran, men efter att min man kom hem med den fulaste gran jag sett, så var det inget snack, mycket smidigare med plastgran, fast nu ligger den kvar i källaren, det räcker med en liten bordsgran!

  SvaraRadera
 10. Plastgran och köptaspepparkakor, det är jag det! Förstår inte vad det blivit av mig! De flesta svar jag läst har föredragit att vara ensamma om man blir insnöad. Vad säger det om oss människor? Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 11. skoj läsa dina svar. Att baka pepparkakor tar verkligen tid :)
  Jag tycker det har varit intressant att läsa att dom flesta svarat att det är skönt vara ensam så att valet faller på att vara insnöad ensam, inte med sin granne
  Ha en fin ny vecka.

  SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...