onsdag 8 december 2021

Veckans kulturfråga - vecka 49

 

Veckans kulturfråga, från Enligt O, tycks vara den enda "veckoutmaningen/-frågan" jag får till nu för tiden, trots att jag så gärna vill vara med på mina gamla vanliga. Hur som helst, denna vecka lyder frågan:

Vilken eller vilka av de författare och verk som prisats av Svenska Deckarakademin tycker du extra mycket om?

Ja, det blir ju inte jättemycket deckare för min del och när jag läser igenom de olika listorna så inser jag att jag bara läst två böcker som prisats för bästa översatta (1999 och 2019). Av de svenska har jag läst något fler. Som de flesta andra är jag väldigt förtjust i Åsa Larssons böcker om Rebecka Martinsson (fyra har vunnit) (Det verkar inte vara uppdaterat varken på hemsidan eller Wiki, däremot på FB) och Stieg Larssons Millenniumtrilogi (en har vunnit). Stina Jacksons böcker (en har vunnit) liksom Tove Alsterdals Rotvälta (den enda jag läst av henne, men hon har prisats för två) tyckte jag också mycket om. Och Händelser vid vatten är ju en klassiker. 

Ska jag lyfta fram någon som inte alla redan har läst så blir det Lars Petterssons Kautokeino - en blodig kniv. Den fick debutantpriset 2012. Jag har även läst uppföljaren och har den tredje inplanerad som nästa bok. Som bekant är jag svag för allt som utspelar sig norröver (som synes i ovanstående stycke). Mer människor och miljö än mord och splatter - som jag gillar det.

Många olika omslag har den...

 

 


2 kommentarer:

  1. Millenniumtrilogin har jag sett filmatiserad, maken lyssnade, Åsa Larsson är bra, inte läst allt, finns många bra nya deckare.

    SvaraRadera
  2. Kul att du hänger på! Tack för påminnelsen om Kautokeino, den hade jag glömt att jag vill läsa. För mig går det i perioder med deckare.

    SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...