söndag 4 april 2021

TBR april

 

Nää hörrni! Det verkar som det har gått troll i Hamnet och Kirke. Jag har fortfarande inte läst dem, trots att jag så gärna vill. Järnnätter av Sirpa Kähkönen läste jag i alla fall och helt oplanerat fick jag med mig Yoko Tawadas Sändebudet från biblioteket och den har jag också läst. Likaså oplanerat läste jag även Elsie Johanssons diktsamling Då nu är jag. Så summa summarum blev det i alla fall fyra l ä s t a böcker. Dessutom fjorton barnböcker. 

När det gäller ljudböckerna skötte jag mig i alla fall. Jag lyssnade klart på Renegater och de fyra andra planerade. Därtill hann jag med Snöjungfrun av Leena Lehotolainen för Månadens språk, Johanna Bäckström Lernebys Familjen för Förkovran (Augustprisnominerad) och Magda Szabós Dörren, som jag ville hinna med innan den försvann från Radioföljetongen.

Jag är fullt medveten om att jag tar mig vatten över huvudet med nedanstående böcker, men det här är vad jag kommer att välja från under april - trooor jag.

Böcker


I torsdags såg jag de första tranorna och igår kom bofinkarna hit. Jag ska passa på att äntligen läsa Fåglar om våren, på våren. Jag tror att det är en bok att bläddra i och läsa lite här och där, då och då. För Naturlig läsning.



Madonnan vid Nilen råkade jag få med mig från biblioteket. Ni vet hur det är när böckerna liksom kastar sig över en, klamrar sig fast och piper Ta mig med, ta mig med! Det är ett 14-dagarslån, så den fick jag sätta igång med direkt efter Sändebudet


Månadens språk är danska och jag tänkte ta mig i kragen och få läst Jonas Eikas Efter solen, som var inplanerad redan i fjol men inte blev läst. Mitt ex är på danska (de ser likadana ut), så även om den är rätt kort lär det väl ta en stund att komma igenom den. Belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2019 och passar därför i Förkovran.



Rödby - Puttgarden har länge stått i hyllan. Nu ska jag ta tag i den. Helle Helle har belönats med Danska akademiens stora pris och boken passar därför både i Månadens språk och Prisat.



Den här har stått väääldigt länge i hyllan. Jag har läst Riels Arktiska skrönor, som är både charmiga och roliga, men av någon anledning har jag inte tagit mig an Före morgondagen. Nu ska det bli av! Även Jørn Riel har belönats med Danska akademiens stora pris.



Sinan Antoon är från Irak och med The Corpse Washer kan jag pricka av ytterligare ett land i Jorden runt på 100 böcker.


Cold Comfort Farm har jag sett som film för länge sedan. Jag minns den som väldigt charmig. Boken har stått i hyllan ett bra tag men jag har inte kommit mig för, trots att jag varit väldigt sugen. Den är faktiskt med på BBC:s boklista.



Jag har saknat 'Cremuel' sedan jag läste Wolf Hall 😃. Jag hoppas verkligen att jag hinner med denna. Har också belönats med Bookerpriset och passar i Prisat.



Det har blivit dåligt med både Shakespeare och Bibeln, som jag planerade så flitigt för. I stället har det blivit oplanerat mycket dikt. Bruno K Öijers Medan giftet verkar får bli månadens diktsamling. Den är rätt tunn, så kanske väljer jag någon mer. Eller så blir det så att jag helt revolutionärt börjar läsa Shakespeare istället, nu när jag aktivt har planerat in en diktsamling 😉 


Ljudböcker


Shuggie Bain hade jag tänkt lyssna på redan i mars - även om den inte var med i min TBR - men det blev lite annat oplanerat i stället. Nu ska jag ta tag i den. En bok som alla verkar läsa och älska just nu. Belönades med Bookerpriset 2020 och passar därför in i Prisat



Den hemliga kvinnan har jag haft sparad på Storytel ända sedan danska var månadens språk senast - det var länge sedan, ja! Jag hann inte lyssna på den då, men tänkte göra det nu. Kan ju passa bra med krim till påsk. Anna Ekberg är det som har skrivit den - det står ju inte ens på omslaget.


Anne på Grönkulla tänker jag läsa för Förkovran, 'Klassiker'. Det är en Saga-produktion och de är ofta erbarmligt dåliga, så vi får väl se om det går att lyssna på den eller om jag får gå över till den engelska i stället.



Godnatt jord har jag länge haft på läslistan, men den är ju så lååång. Jag har som bekant svårt för tjocka böcker. Att lyssna går lättare, så jag är glad över att den nu finns som ljudbok. Passar i Förkovran, 'Svenska klassiker'.



Victoria Benedictssons Pengar är också en Saga-produktion, vilket om inte annat kan ses på det bedrövliga omslaget. Vi får se om det funkar att lyssna på den. I det här fallet finns det ju tyvärr inget engelskt alternativ. Det är så synd att när det nu äntligen börjar komma ut en hel del klassiker som ljudböcker, så är det Saga som ger ut dem. Bedrövliga inläsare som inte alls klarar det ofta något ålderdomliga språket och omslag som kan få en att gråta. Också för Förkovran 'Svenska klassiker'.



För Naturlig läsning tänker jag lyssna på Wilding. Det är trevligt med brittiska naturböcker. Sådana lyssnar jag gärna på. Det är lite knöligt med växt- och djurnamn, i synnerhet fågelnamnen, men jag har börjat lära mig en del. Värsta fina omslaget! 


4 kommentarer:

  1. Det var en ambitiös lista minsann. Många spännande titlar, vi är lite lika såtillvida att jag gärna vill läsa olika genrer och gärna på olika språk, i mitt fall finska och engelska. Lyssnade nyligen på Kungsgatan av Ivar Lo och den var också lång, men mycket lättlyssnad medan jag satt och målade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kungsgatan ska jag också ta och lyssna på. Såg att den kommit som ljudbok. Jag har den visserligen i hyllan sedan evigheter, men jag misstänker att den inte kommer att bli läst.
      Ja, det kan nog stämma att vi är lite lika i våra val. Har hittat en hel del som jag blivit nyfiken på inne hos dig.
      Och lyckliga dig som kan finska! Jag vill läsa Kähkönens Kuopio-serie NU, men än är bara två delar översatta.
      Förresten såg jag dig i "tidningen" (stöket på bussarna) :)

      Radera
  2. Shuggie Bain är jag väldigt nyfiken på eftersom alla verkar älska den. Men det dröjer nog lite innan jag hinner med den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju det där med tiden...

      Radera

TBR januari

  Jag går glatt in i det nya året utan att alls låtsas om att jag inte har kunnat l ä s a det senaste året - ja det är de få titlarna - och ...